3 coole plekken om ondergronds te gaan

Brrrrrrrrr winter, koude, regen! Geen zin om buiten rond te lopen? Wat zou je ervan denken om eens ondergronds te gaan en wel op één van deze 3 plekken.  
 

Cmine

Op Expeditie in C-mine Genk

In Genk kan je de mijnen bezoeken en afdalen in de ondergrond. Ga op expeditie. Maak je klaar voor een avontuur van anderhalve kilometer: voel, hoor, zie en ervaar. Wandel door de oude tunnels, langs uitdagende installaties tot op de top van de hoogste schachttoren van België. 
 
Echt een superleuke uitstap om te doen is C-mine expeditie! Deze expeditie start in het Energiegebouw van de C-mine site. Eerst daal je af tot 6 meter diep en dan krijg je heel wat verrassende installaties te zien. In de verhalenkokers worden levensechte verhalen gecombineerd met animaties, hologrammen, decorbouw op schaal en speciale effecten. 

In de interactieve geluidscel ga je zelf aan de slag. Produceer je eigen mijn-‘sound’ door hendels, knoppen en wielen te bedienen. Of proef de atmosfeer terwijl je ronddwaalt in het doolhof op weg naar de bovengrond. 

Het - letterlijke - hoogtepunt van de expeditie is de beklimming van de gigantische en authentieke schachtbok op het plein. Die is meer dan 60 meter hoog! Wellicht kom je boven uitgeput aan, maar de beloning is des te groter: een schitterend uitzicht op de groene Limburgse omgeving. Ga je deze uitdaging aan? Neem dan een mondmasker mee zodat de veiligheid kan worden gegarandeerd bij het kruisen op de trap. 

Voor de iets minder ‘grote’ waaghals, is er een stop op 15 meter hoogte. Als je niet van hoogtes houdt, blijf dan gerust met beide voeten stevig op de grond. Geniet gewoon van het weidse gevoel op het prachtig gerenoveerde C-mine plein. 

Coudenbergpaleis

Onder de grond in het Coudenbergpaleis

Waar nu het Koninklijk Paleis staat, aan het Warandepark in Brussel, stond ooit een nog veel groter exemplaar: het Coudenbergpaleis! Ronkende namen als Keizer Karel en powerkoppel Albrecht en Isabella beleefden er hun piekjaren. Een verwoestende brand in 1731 maakte het helaas met de grond gelijk. De kelders bleven echter intact en zijn nu een fascinerende archeologische site waar je onder de grond een kijkje kan gaan nemen.  

Op Murder Mystery Game  
 
Voor de liefhebbers van raadsels en intriges: het Coudenbergpaleis organiseert een speurtocht waarbij je een ‘cold case’ van zo’n 500 jaar oud kan oplossen: 

Brussel, 1521, terwijl een feest volop aan de gang is in het paleis, overlijdt een belangrijk personage in duistere omstandigheden. Enkele eeuwen later verschijnt zijn geest samen met die van enkele medegenodigden opnieuw op de plaats van het delict. De museumbewakers worden opgeschrikt door de aanwezigheid van deze verloren zielen en vragen aan de bezoekers om het mysterie te ontrafelen. 

Er werd over elk personage in het verhaal een videomontage gemaakt en de aanwijzingen werden verspreid over de archeologische site; alles is leesbaar aan de hand van je smartphone en QR-codes waarmee je de stukken van de puzzel kan leggen. 

Fijn om weten! Het spel gaat door op 

  • donderdag 7 oktober van 17 tot 21u (laatste toegang om 19u30) 

  • donderdag 14 oktober van 17 tot 21u (laatste toegang om 19u30) 

  • donderdag 21 oktober van 17 tot 21u (laatste toegang om 19u30) 

  • vrijdag 29 oktober van 17 tot 21u (laatste toegang om 19u30) 

  • dinsdag 2 november van 17 tot 21u (laatste toegang om 19u30) 

  • donderdag 4 november van 17 tot 21u (laatste toegang om 19u30) 

mijnmuseum

Daal af naar beneden in het Mijnmuseum Beringen

Reporter Mieke trok ernaartoe met haar dochter Fleur en dit is wat ze ervan vonden: 
 

Mieke: “Aan de balie van Toerisme Beringen krijgt Fleur alvast een leuk opdrachtenboekje en bij de ingang worden we enthousiast begroet door een echte oud-mijnwerker. Voor we straks naar de ondergrondse mijnsimulatie mogen, krijgen we in de verschillende museumzalen een kijkje in het leven naast de mijnen.  
 
De tentoonstelling is leuk opgezet en ook de opdrachten in het boekje zorgen ervoor dat we ons echt kunnen inleven in het leven van een mijnarbeider. Wist je bijvoorbeeld dat de mijn vroeger eigen orkesten, voetbalverenigingen en zelfs balletklassen had? Ook de moeilijke en gevaarlijke aspecten van een leven in de mijn komen aan bod. De oud-mijnwerker neemt ons daarna mee naar de kelderverdieping, voor het echte werk.  
 
Met veel passie en enthousiasme legt hij uit hoe een mijn werkt en hoe zijn werk eruitzag. De dochter mag zelfs even een nauwe mijnschacht van heel dichtbij bekijken. We krijgen ook nog een leuk aandenken op het einde. Conclusie: het Mijnmuseum is een dikke aanrader! We weten weer een stuk meer over toch een belangrijk stuk uit onze Belgische geschiedenis!”  
 
Tip : Word ook ‘mijnwerker voor 1 dag in het Mijnmuseum’… tijdens de Mijnzondagen die doorgaan in het Mijnmuseum van Beringen.  In deze unieke uitstap ontdek je in kleine groepen, coronaproof en onder begeleiding van een gids talrijke ruimtes in de historische gebouwen die normaal gesloten blijven voor individuele bezoekers.