Ken jij de geschiedenis van Brussel? Wij nu wel 😉 (toch een stukje)

Het aantal keer dat we al door de straten van Brussel geslenterd en gedwaald hebben, zijn al lang niet meer op twee handen te tellen. Brussels, we love it! Voor zij die twijfelen: een dagje Brussel is écht altijd een goed idee. 

Wat zot is, is dat ons nog nooit verdiept hadden in de geschiedenis van de stad. 

Daar moest dringend verandering in komen. En waar kan je beter in de geschiedenis van onze hoofdstad duiken, dan in een museum met de naam ‘Museum van de Stad Brussel’, oftewel in het Broodhuis op de Grote Markt van Brussel. 

Wat een gebouw

Het prachtige neogotische Broodhuis is al een reden op zich om het museum van de stad Brussel eens te bezoeken. 

Wist je trouwens dat de naam Broodhuis inderdaad slaat op de rol die het gebouw oorspronkelijk in de 13de eeuw had? Een plaats waar brood gebakken werd!

Nog een weetje: het Broodhuis is in het Frans helemaal niet ‘maison du pain’, maar wel ‘Maison du Roi’ wat dan weer verwijst naar de belangrijke rol van het pand voor Karel V, de koning van Spanje…

Misschien is dat wel de reden waarom sommige toeristen het Broodhuis met het stadhuis aan de overkant van de Grote Markt verwarren. Van grandeur gesproken!

Geschiedenis van Brussel

Aan de kleine receptie aan de ingang kochten we een kaartje van het museum.

Een stap verder verlieten we het heden richting de boeiende geschiedenis van onze hoofdstad. We kwamen er van alles tegen. Van belangrijk aardewerk, over speciale waterspuwers, tot de indrukwekkende Brusselse wandtapijten en natuurlijk het verhaal van de patroonheiligen van de stad: Sint Goedele en Sint Michiel. 

Op weg naar de eerste verdieping hielden we automatisch even halt aan de prachtige glasramen met de kleurrijke wapenschilden. Eventjes kijken of we kunnen ontcijferen wat er verteld werd. (oftewel… hoe houden tieners zich spontaan bezig in een museum vol geschiedenis #tiptiptip)

De eerste verdieping leidde ons naar de centraal opgestelde mooie maquette van het vroegere Brussel. De audiogids (die je via je telefoon moet installeren) vertelde ons ondertussen meer over de verschillende gebouwen die er op te zien zijn. Best indrukwekkend; zeker omdat we weten hoe deze gebouwen er nu uitzien. 

Nog een verdieping hoger kwamen we oog in oog te staan met een gigantisch beeld van Sint Michiel. Fascinerend. Zeker als blijkt dat dit het oorspronkelijke 15de -eeuwse beeld is dat eeuwenlang op de top van het stadhuis stond. Om het te beschermen werd wijselijk besloten om dit beeld binnen te halen en een kopie op het stadhuis te plaatsen. 

Museum Brussel
brand in Brussel
brusselse wandtapijten
brusselse wandtapijten

Manneken Pis heeft een garderobe... waaaat??

Uiteraard kan het andere boegbeeld van de stad niet in dit museum ontbreken. We hebben het dan natuurlijk over Manneken Pis. 

We leerden er dat dit Manneken zelfs een hele garderobe heeft! Hij heeft wel meer dan 1000 verschillende kostuums. Ongelofelijk. Na ons bezoekje aan Museum van de Stad Brussel trokken we dus verder richting de Marollen om in de Eikstraat naar enkele van zijn kostuums te gaan bekijken. Onderweg passeerden we aan hét beeld van Manneken Pis (voor zij die dit nog niet weten: de fontein staat op de hoek van de Stoofstraat en Eikstraat). 

De Garderobe is een relatief klein museum, maar we toch kwamen we er heel wat te weten over enkele van de kostuums en hoe je een kostuum bijvoorbeeld kan schenken. Vraag dus zeker de gratis audiogids aan de balie! 

Garderobe Manneken Pis
Garderobe Manneken Pis

Wat vonden de tieners?

Een streepje geschiedenis gaat er bij onze tieners altijd wel in. Het fijne aan een museum dat verschillende aspecten van de geschiedenis van een stad aanraakt, is dat de tieners de zaken er kunnen uitpikken die hen het meest interesseren. We lieten hen dus gewoon doen. Je zou verschieten waar tieners plots bij stilstaan. 

Praktisch 

We parkeerden makkelijk in de Albertineparking. Natuurlijk kan je ook met de trein naar Brussel gaan. Als je uitstapt in Brussel Centraal moet je niet ver meer stappen tot aan de musea. 

Het is misschien overbodig om te zeggen, maar in Brussel zal je niet verhongeren en geen dorst lijden. Er zijn genoeg leuke plekjes om uit te proberen. 

Uitsmijter..

Als je nog tijd en zin hebt, ga dan zeker op zoek naar Jeanneke Pis én Zenneke Pis! 

Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.