Vakantie-inspiratie: 3 national trusts en hun mooiste monumenten

Op reis deze zomer? Dan ga je als erfgoedliefhebber ongetwijfeld op zoek naar erfgoedparels. Laten we het je gemakkelijk maken: in heel Europa vind je gelijkaardige organisaties als Open Monumenten, national trusts genaamd. Ze zetten zich in voor het erfgoedbeheer en hebben een eigen ledenwerking. We maken een reis door Europa en scheren langs enkele beroemde open monumenten die door national Trusts worden beheerd.

Over de national trusts

Europa telt 16 national trusts, waaronder Herita met haar ledenbeweging en publiekswerking Open Monumenten. De een is wereldberoemd, zoals de national trust van Engeland, de ander is streekgebonden, zoals de Tesouros de Galicia in Spanje en het Geldersch Landschap en Kasteelen in Nederland. Wat hen bindt, is dat ze erfgoedsites in eigen beheer hebben, zelf instaan voor een deel van hun inkomsten die ze verder investeren in erfgoed en een ledenwerking hebben. Herita is een van de prominente leden binnen het INTO, International National Trust Organisation.

Bekend decor in films, Verenigd Koninkrijk

We beginnen in het Verenigd Koninkrijk bij de stamvader van de national trusts. De Engelse National Trust bestaat al sinds 1895. De organisatie telt 3,5 miljoen leden en 42.000 vrijwilligers. Ze heeft enkele duizenden locaties in beheer, tot zelfs twee volledige dorpen. Op hun website www.nationaltrust.org.uk vind je honderden ideeën voor een wandeling in beschermde natuurparken en bezoeken aan landhuizen, kastelen en archeologische sites.

Sissinghurst Castle in Kent is wereldberoemd voor zijn prachtige tuin. De watertuin van Studley Royal Park in North Yorkshire is werelderfgoed van UNESCO. Het landgoed Cliveden in Buckinghamshire diende als decor voor verschillende films. Het getijdeneiland St. Michael’s Mount in Cornwall kan je vergelijken met Mont Saint-Michel in Frankrijk. Er staat een kasteel en eeuwenoude kapel. Het bijzondere eiland is al meer dan 350 jaar eigendom van dezelfde familie.

Azuurblauw water in Frankrijk

We reizen verder naar Frankrijk waar de ‘Conservatoire du Littoral’ sinds 1975 historische landschappen beheert, ook in de Franse overzeese gebieden. Jaarlijks wordt tot 30 vierkante kilometer verworven. De teller staat op 204.305 beschermde hectaren. Enkele toppers:

De Baai van de Somme is een prachtig staaltje natuur waar het verschil tussen eb en vloed opmerkelijk is. In Normandië wordt Omaha Beach en de Pointe du Hoc beschermd waar op 6 juni 1944, D-Day, de geallieerden zwaar slag leverden. Nog in het noorden is het Lac du Der – Chantecoq een paradijs voor vogelliefhebbers in het najaar. Helemaal in het zuiden raden we een bezoek aan het haventje van Grand-Méjean vlakbij Marseille aan. Je zal er versteld staan van het helblauwe water. In de prehistorie woonden er al mensen op deze kust.

Meer beschermde sites bezoeken? Surf naar www.conservatoire-du-littoral.fr.

Villa van James Bond in Italië

In Italië beschermt de Fondo Ambiente Italiano kastelen, abdijen en tuinen. De meeste sites liggen in het noorden van Italië. De national trust werd opgericht in 1975 naar het model van zijn Engelse tegenhanger. De organisatie telt meer dan 60.000 leden.

In Genua is een historisch kapperssalon absoluut een must-see. Naast het Comomeer ligt de Villa del Balbianello op het uiterste puntje van een schiereiland. De villa werd gebouwd op de resten van een abdij en is vooral bekend door films als Casino Royale (James Bond) en Star Wars: Attack of the Clones. Elke eigenaar voegde een stukje excentriciteit aan het bijzondere verblijf toe. Het is dé attractie van de regio geworden. De wortels van het Torbaklooster in Lombardije grijpen terug tot de 5e eeuw. Ooit gebouwd als militaire verdedigingspost tegen de invallen van barbaren werd het vanaf de 8e eeuw een bezinningsoord voor benedictinessen.

Duik in het rijke Noord-Italiaanse verleden via www.fondoambiente.it.

Vakantieplannen of staycation dit jaar?

Een overzicht van alle national trusts vind je bij INTO. Misschien zit jouw vakantiebestemming er wel bij?

Staycation dit jaar? Geen nood, op onze website vind je tientallen open monumenten bij jou in de buurt.

Lore
Lore

Een 25-jarige creatieve duizendpoot met een passie voor taal, communicatie en toerisme. Een optimistische bezige bij die geniet van het leven :)