3 redenen waarom je Raversyde nu een bezoek moet brengen

Vorig weekend waren wij op daguitstap in Oostende en kon een bezoek aan Raversyde niet ontbreken. Raversyde is niet alleen een natuurpark en een plek om tot rust te komen maar op Raversyde vind je ook de ATLANTIKWALL, een van de best bewaarde delen van de Duitse verdedigingslinie, met meer dan zestig bunkers, open en ondergrondse gangen, observatieposten en geschutstellingen, gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is ook ANNO 1465 waarin je jezelf even in de Middeleeuwen waant én het Vogelopvangcentrum in de buurt spreekt ook tot de verbeelding. Allen naar Raversyde!

"Met beeld, animaties en een 3D-reconstructie kom je meer te weten over de oorlog op zee, het leven in de kustbatterijen de kustverdediging. Op een interactieve manier duik je in WOI en kijk je door de ogen van de Duitse soldaat."

1. BEZOEK de gerestaureerde Batterij Aachen onderdeel van ATLANTIKWALL Raversyde,
Dit is namelijk de enige Duitse kustbatterij uit WOI waarvan nog voldoende constructies resten om een mooi en volledig beeld van de kustverdediging tijdens deze oorlog te schetsen. De batterij bestond uit vier geschutstellingen met kanonnen, observatiebunkers, munitiebunkers, een bomvrije schuilplaats en houten manschappenverblijven. De voorbije jaren werd Batterij Aachen grondig gerestaureerd, er werd een nieuw rolstoeltoegankelijk pad aangelegd met de steun van Toerisme Vlaanderen en het geheel kreeg een nieuwe museale inrichting.Met beeld, animaties en een 3D-reconstructie kom je meer te weten over de oorlog op zee, het leven in de kustbatterijen de kustverdediging. Op een interactieve manier duik je in WOI en kijk je door de ogen van de Duitse soldaat. Je wandelt er in een glooiend duinenlandschap met zicht op zee. Benieuwd? Kom, kijk en beleef Batterij Aachen! Wij hebben het getest en meer dan goedgekeurd!

TIP: Verken Batterij Aachen met gids –Elke eerste zondag van de maand
Een rondleiding met gids is een unieke ervaring. Je ontdekt allerhande weetjes en dingen die je anders misschien over het hoofd zou zien. Duik in de kustverdediging en het leven in de kustbatterij.
Praktische info:
Elke eerste zondag van de maand, om 14 uur 7 april –5 mei –2 juni –7 juli –4 augustus –1 september –6 oktober –3 november
Vertrek: inkomhal Atlantikwall (balie)Deze rondleiding is inbegrepen in je toegangsticket
.

 

2. Stap binnen in een MIddeleeuws vissersdorpje Walraversyde ANNO 1465
Het verdwenen vissersdorp Walraversijde is één van de belangrijkste archeologische sites in Vlaanderen. In het archeologisch museum en de vier geronstrueerde vissershuizen kom je meer te weten over het dagelijks leven in het dorp én het archeologisch onderzoek. Kinderen vind het fantastisch om zichzelf een dag in de MIddeleeuwen te wanen en vooral te kijken hoe de huisjes toen waren én de meubels.

3. Kom tot rust (of speel met je kinderen) in het Naturpark
In 2014 is het gebied ten oosten van de Atlantikwall en ANNO 1465 bijna volledig heringericht als natuurgebied: de graslanden werden hersteld en er werden meer groen, bos- en waterpartijen aangelegd. Daarnaast werden ook attractieve wandel- en fietspaden en een speelweide met speeltuigen en ‘speelbulten’ voorzien. Superleuk om te gaan wandelen, fietsen of gewoon heerlijk te ravotten met je kroost!

Raversyde organiseert ook tal van leuke evenementen om met heel je familie te bezoeken, een overzicht!

Wakker Walraversijde ‘Het Banket’ –20 en 21 april

Living History Group‘Tartes et Bastons’ bewoont de huizenvan het verdwenen vissersdorp Walraversijdein klederdrachtuit de vijftiende eeuw. Ze bereiden een uitgebreid middeleeuws banket. Benieuwd naar wat er toen op het menu stond? Spring gerust even binnen en ontdek alle keukengeheimen uit die tijd. De bewoners geven je graageen woordje uitleg.
Praktische info: Zaterdag 20 en zondag 21 april 10.30U-17U

Erfgoeddag ‘Hoe maakt u het?’ –27 en 28 april

Erfgoeddag is dé jaarlijkse feestdag voor roerend enimmaterieel cultureel erfgoed.Jemaakt er op een verrassende manier kennis met cultureel erfgoed in al zijn vormen.Dit jaar focust Erfgoeddag op ambachten. Raversyde zet met plezier de ambachten extra in de verf. Op zaterdag en zondag duik je in de middeleeuwen in de huisjes van ANNO 1465. Living History groep ‘Gruuthuse Huishouden’ bewoont de huisjes in klederdracht van de vijftiende eeuw. Ze geven demonstraties van verschillende ambachten zoals hout-en textielbewerking. Speciaal voor kinderen zijn er een workshops voorzien.Op zondag 28 april zijn er doorlopend workshops in Batterij Aachen, het vernieuwde WOI-bunkercomplex.In de Eerste Wereldoorlogbewerkten soldaten in de loopgraven (‘the trenches’) objecten zoals obussen en kogelhulzen. Vaak deden ze dit om de tijd te doden of om een herinnering vast te houden. Dit wordt Trench Art(loopgravenkunst) genoemd. Deze term werd uitgebreid tot werken die in latere oorlogen werden vervaardigd. De werken werden vaak vervaardigd in afvalmateriaal. In Batterij Aachenzijn er doorlopend workshops. Je maakt erhoutsnedes, schetsboeken en je gaat aan de slag met recuperatiemateriaal.

Praktische info:
Demonstraties en workshops rond middeleeuwse ambachtenin ANNO 1465
Zaterdag 17 en zondag 28 april, doorlopend van 10U-18U,
je hoeft niet vooraf in te schrijvenANN0 1465, Nieuwpoortsesteenweg 636 - Oostende
Gratis