3 x beestige dierenparken

Er is goed nieuws want op 13 februari, aan het begin van de krokusvakantie, mogen ook de dierentuinen weer open. Je zal enkel in het buitengedeelte van de parken toegelaten worden, maar dat mag je niet tegenhouden om eens lekker het beest uit te hangen toch? En Vlaanderen kan er wat van, als het gaat om dierenparken. Zowel prachtige parken waar je niet alleen dieren kan bekijken of kennis kan maken met de onderwaterwereld als mooie dierentuinen waar unieke beestjes wonen. Wij zetten 3 x beestige dierenparken op een rij waar je misschien wel nog een ticket voor kan bemachtigen deze vakantie of daarna?

1. Pakawi Park 

Maar liefst 250 verschillende diersoorten, de een al wat hariger en luidruchtiger dan de ander, wonen allemaal in de exotische Antwerpse Kempen.  Maar een bezoek aan Pakawi Park is véél meer dan een dagje dieren kijken. Het is een zintuigprikkelende totaalervaring die verwondert, raakt en inspireert. Je leert niet alleen hoe de dieren in hun natuurlijke habitat leven, maar je speelt zelf een actieve en fascinerende rol in hun verhaal. In Pakawi Park zie je niet alleen met je eigen ogen hoe olifanten een modderbad nemen op de Afrikaanse savanne. Je voelt ook hoe de druppels water die van dat heerlijke tafereel opdwarrelen, tegen je gelaat plenzen. Je waant jezelf op expeditie als je vanaf de loopbrug tussen de kruinen van de bomen stilletjes observeert hoe wolven en beren samenleven. En je voelt je betoverd en verwonderd wanneer de meest kleurrijke vogels vlak voor je neus voorbij vliegen in een exotische plantentuin. Pakawi Park wil je niet alleen leren hoe exotische dieren leven. Ze willen het jou zelf laten ervaren met al je zintuigen. Jou raken, inspireren en bij je nekvel grijpen.

“De kinderen hadden de tijd van hun leven”

Blogger en instagrammer Barbara Roué en mama van Ferre, Vic en Zoë, bracht voor de lockdown een bezoekje aan dit dierenpark: Barbara: ‘Wij gaan heel graag diertjes kijken. Of dat nu op de kinderboerderij of in de dierentuin is, dat maakt voor ons niet zoveel uit. We trokken in de herfst naar Pakawi Park en ondanks het slechte weer, hadden de kinderen de tijd van hun leven. Hun nieuwsgierigheid naar de dieren en hun afkomst is groot. Mijn man, die een enorme dierenkennis heeft, vertelt hen dan ook trots wat hij weet. Ze hangen echt aan zijn lippen en ik voel dat ze er zoveel van opsteken. Dit park is een absolute aanrader om met kleine kinderen te bezoeken!’
www.pakawipark.be

2. Planckendael

Eén van de mooiste dierenparken van ons land, is ongetwijfeld Planckendael bij Mechelen. Je wandelt van het ene continent naar het andere. Klepperende ooievaars? Kenmerkend voor Europa. In Azië vertedert olifantje Qiyo, de zus van Kai-Mook, samen met de ganse olifantenfamilie. Voeder in de serre zelf de kleurrijke lori’s of kwetterende papegaaitjes! Of ga langs bij neushoorntje Qabid. De savanne in Afrika herbergt giraffen, antilopen en loopvogels. Welkom op de veranda van de lemuren, dicht bij de moormaki’s en ringstaartjes. Betoverend! In Amerika wandel je samen met de pinguïns over hun promenade en in Australië ruikt de koala overheerlijk. Deze wereld biedt je zoveel méér dan een dag boordevol plezier, op nog geen 20 minuten van Brussel. Planckendael brengt je echt dichter bij de dieren.

Riebedebie-reporter Leen trok een tijdje geleden met haar gezin naar Planckendael.
Leen: "Ok, wie Planckendael nog niet kent, mag nu zijn hand opsteken… Wie weet nu niet dat Planckendael in Mechelen (Muizen voor de betweters) ligt en dat je er heel wat soorten dieren kan bewonderen? Maar Planckendael is veel meer dan dat. Hier geen simpele opeenvolging  van dierenverblijven, maar vijf mooi aangeklede continenten, waarin de dieren verblijven die uit dat continent afkomstig zijn en decoratie en planten die zo veel mogelijk lijken op de natuurlijke leefomgeving van de dieren. Een schitterend voorbeeld hiervan is het verblijf van de kolonie berberaapjes die recent naar Planckendael kwamen. Je waant je er echt in Marokko,” vertelt Leen. 

“Je maakt een wereldreis in één dag” 

Je wereldreis van één dag leg je uiteraard te voet af, maar je kan de weg zo avontuurlijk maken als je zelf wil. Waarom over een grindpad lopen als je ook tussen de boomkruinen kan wandelen en zo de olifanten van bovenaf kan bewonderen? Of volg de spinnen in een tunnel en klim van spinnenweb naar spinnenweb. Spring over boomstammetjes, laveer tussen het riet over het water of gebruik je armspieren om een vlot naar de overkant van het water te trekken. Je kan ook sprinten en je eigen loopsnelheid vergelijken met die van een jachtluipaard. Als dat nog niet actief genoeg is, dan kan je tussenin je energie kwijt op de speeltuigen verspreid over het park.Van al dat rondkijken en spelen krijg je honger als een paard en dorst als een … tja, als wat? Maar dat is in Planckendael geen enkel probleem. Er zijn verschillende restaurants en drankautomaten. In de restaurants zijn verschillende soorten gerechten te vinden en we zagen ook dat het opwarmen van een flesje geen enkel probleem vormde. Picknicken kan zeker ook. Ja hoor, in Planckendael ben je gerust een hele dag zoet en die dag is eigenlijk te kort om het hele park te ontdekken dus je kan er gerust meerdere keren naartoe.”
www.planckendael.be

3. Zoo van Antwerpen

Last but not least is de Antwerpse Zoo, een van de oudste en beroemdste dierentuinen in Europa. Trek voor een bezoek een halve dag uit, want er is voldoende te zien en te beleven. Pinguïns in Vriesland, olifanten en giraffen in een unieke Egyptische tempel en nijlpaarden in de roze villa: je kan hier meer dan 950 soorten en ruim 5.000 dieren bewonderen. Bovendien heeft de Antwerpse Zoo een internationale reputatie door haar medewerking aan kweekprogramma’s voor bedreigde diersoorten zoals de bonobo en de okapi. De mooie karaktervolle gebouwen en tuin van de dierentuin zijn beschermd als monument. De dierentuin een oase van rust in het hartje van de stad, net naast het Centraal Station, je kan er dus gemakkelijk met de trein naartoe!

“Een bezoekje aan de Zoo is pure nostalgie voor mij”

Actrice en lifecoach Veerle Dobbelaere raadt een bezoekje aan Zoo van Antwerpen ten zeerste aan. Veerle: “Een bezoekje aan de Zoo is pure nostalgie voor mij. Toen ik nog studeerde aan Studio Herman Teirlinck moest ik allerlei gekke dingen doen zoals dieren spelen. Ik had een abonnement op de zoo en ging uren dieren observeren zoals een panter, een aap en een uil zodat ik die kon naspelen. Later, toen ik kleine kinderen had, hebben we er ook uren doorgebracht. We hadden een gezinsabonnement en omdat we in de stad woonden, konden we er soms gewoon ons vieruurtje gaan opeten. Vandaag ga ik er nog altijd graag naartoe, kijken naar de dieren is veel beter dan televisie. ZOO Antwerpen is echt een heel mooie dierentuin”
www.zooantwerpen.be

Copyright foto's: Jonas Verhulst