5 expo's die je niet mag missen dit voorjaar

2020 wordt hét museumjaar, dat is nu al duidelijk! Benieuwd welke musea welke expo's aanbieden? Wij zetten de 5 must-see's voor dit voorjaar alvast op een rijtje voor jou:

1. Sansevieria Fibre Art in Plantentuin Meise

“Sansevieria Fibre Art” verbindt de historische collectie natuurlijke vezels en kleurstoffen van Plantentuin Meise op een originele wijze aan hedendaagse textielkunst met een bezielende boodschap. In het Kasteel van Bouchout, op de vijver en in het Plantenpaleis, kan je de kunstwerken bewonderen, omkaderd met historische collecties van vezels en kleurstoffen en levende planten. In de vierkante toren van het Kasteel illustreren oude botanische illustraties, herbaria, recente vezels, kleurstoffen en kleurstalen … 15 plantaardige vezels en 21 kleurstoffen. In één van de ruimtes zijn er een aantal werken tentoongesteld van Christine Kennis zelf. In het Plantenpaleis ontdek je de verzameling vrouwentongen (Sansevieria).

Waar en wanneer? tot 19 april in Plantentuin Meise

2. Een eeuw Olympische Spelen in het Sportimonium

We kijken uit naar de Olympische Spelen van 2020 in Japan, maar wie wist dat de beroemde sportspelen zich in 1920 ontrolden in, jawel, Antwerpen? In het Sportimonium in Hofstade kom je alles te weten over deze prestigieuze sportwedstrijden op eigen boden. 

Waar en wanneer? Van 19/3 tot 28/1 in het Sportimonium Hofstade

3. De zee op het witte doek in Navigo

De zee is al eeuwenlang inspiratiebron voor vele schilders. Het NAVIGO-museum brengt vanaf half september het verhaal van Louis Artan. Geen enkele kunstenaar heeft de zee, met haar wisselende karakter, ondoorgrondelijke schoonheid en temperament, zo vereeuwigd als deze mysterieuze schilder.

Waar en wanneer? Van 12/9 tot 3/1 in NAVIGO in Oostduinkerke

4. DACIA FELIX - Het roemrijke verleden van Roemenië in het Gallo-Romeins Museum

106 na Christus. De Romeinen voegen een nieuwe provincie toe aan hun immense Rijk: Dacia! Ze ligt in wat vandaag Roemenië is, het oude thuisland van Daciërs en Geten. Hun magnifieke goud- en zilverschatten schitteren eenmalig in België, in een sfeervol decor met grootse landschapsbeelden. Van oudsher is Roemenië een kruispunt van culturen. Niet alleen Romeinen, maar ook Grieken, Scythen en Kelten vonden er een thuis. Wat dreef hen naar de regio? Hoe verliepen de contacten met de plaatselijke bevolkingsgroepen? Je maakt een reis, steeds dieper in de tijd en ontdekt het allemaal. Kortom: verruim je blik in een verrassend boeiende tentoonstelling voor het hele gezin.

Waar en wanneer? Tot 26/04/2020 in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

5. Antarctica in het Museum voor Natuurwetenschappen

Verken het ongerepte Antarctica alsof je er zelf bij bent met deze beeldenrijke en aangrijpende tentoonstelling!

Klaar om mee te gaan op een spannende expeditie in de buurt van het poolstation Dumont d’Urville in Adélieland op Antarctica? Trek dan eerst je duikersplunje aan voor een geweldige duik in het ijskoude water van de Zuidelijke Oceaan. Hoe jij je daarop moet voorbereiden, krijg je mee in een heuse kleedkamer van het poolstation vol met het nodige materiaal. Spring dan maar mee met de pinguïns en de zeehonden onder water waar je – begeleid door de duikers – de van het leven krioelende diepzee verkent. Je zal niet weten waar eerst te kijken. Eens terug boven water, begeef jij je op het gladde ijs van de uitgestrekte ijsvelden van het witte continent. Observeer mee van op de eerste rij het intrigerende leven van een kolonie keizerspinguïns die letterlijk rondom jou te zien en te horen is. Na deze expeditie zal je nog meer ontzag hebben voor deze schitterende, maar o zo broze leefwereld.

Waar en wanneer? Tot 30/08/2020 in het Museum voor Natuurwetenschappen

Waar ga jij naartoe? Laat het ons weten via Facebook en/of Instagram. Maak er een leuke foto en deel hem met #riebedebie. Wie weet reposten wij jouw foto wel op één van onze kanalen.