Bezoek Diest tijdens de lockdown: dit kan er wel nog!

Zit er nu echt niets anders op dan alle vrije tijd thuis door te brengen? Maar neen, we mogen nog buiten, met onze bubbel. En buiten actief zijn is goed voor alles. Maar onze eigen buurt, die kennen we al als onze broekzak. Tijd voor iets anders, in Diest mét reporter Leen Holvoet en haar gezin.

LEEN:

Toegegeven, we trokken naar Diest in iets vrijere tijden. Maar wat we er toen deden, is voor 90% nog steeds mogelijk, en corona-veilig. Diest heeft veel troeven, maar wij weten in het bijzonder de toffe wandelingen van de Dienst Toerisme van Diest te smaken. Op hun website vind je ze allemaal mooi terug. Er zijn nu speciale kinderthemawandelingen zoals “Het Mysterie van de afvallende bladeren” en “Bliksem De Kat”.Er is ook een vast aanbod aan wandelingen, en van verschillende routes zijn er downloadbare wandelbrochures. Dus je kan thuis meteen zien wat je te wachten staat, en je hoeft je wandelbrochure niet eerst ergens aan te vragen of af te halen.

De Demerwandeling
Wij kozen voor de Demerwandeling. De Demer ligt, nog steeds volgens de Dienst Toerisme, aan de basis van het ontstaan van Diest en zonder die Demer zou Diest niet de bruisende stad van vandaag geweest zijn. Klonk goed, en wij gingen dus op pad voor zo’n 5,5 km door Diest.
De wandeling start aan Provinciedomein Halve Maan, dat op dit moment nog steeds toegankelijk is voor een wandeling in het groen. Onze Demerwandeling startte ook groen, langs het Webbekoms Broek en de stadswallen. Daarna trokken we in de richting van het stadscentrum via de Saspoort. De wandeling volgt de loop van de Demer. En de Demer is misschien geen diepe of brede rivier, maar ze is toch nadrukkelijk aanwezig in de stad. Dat komt door de mooie ingrepen die hier gedaan zijn om de Demer toegankelijk te maken.
Ook speciaal is het vlonderpad dat deels boven de Demer loopt. Walk on Water? Yep, wij deden het! Op sommige plaatsen is de Demer heel sterk begrensd maar op andere plaatsen zie je meer natuurlijke oevers, en alles wat daarbij komt. De eeuwige discussie of wat we zagen kikkers of padden waren, bijvoorbeeld. Mooi waren ze in elk geval, die kikkers of padden.


We leerden onderweg ook over het soort boten dat op de Demer voer, de bierbrouwers, de huidenvetters, de broeders die hun vis kweekten voor vrijdag-visdag, … Op je pad kom je ook prachtige gebouwen tegen. De Ezeldijkmolen en verderop de Sint-Sulpitiuskerk en het stadhuis. Die zijn al mooi om naar te kijken alleen, en om verhalen over te vertellen, gespiekt uit de wandelbrochure natuurlijk. Zo kan je even indruk maken met “de mosterdpot” op de Sint-Sulpitiuskerk, die de Diestenaars de bijnaam “mosterdschijters” zou opgeleverd hebben.


Mosterd, daar hadden we niet meteen zin in. Iets zoeters daarentegen… Toeval wil dat we net in de Zoutstraat voorbijkwamen aan Biscuiterie Stuckens. We kozen hier uit sublieme taartjes, koekjes en dessertjes, lekker om mee te nemen of voor uit het vuistje. Ook op andere plaatsen vind je vast wel een take-away koffie, chocomelk,...
De Demerwandeling houdt het mooiste plaatsje voor het laatste: het Begijnhof. Het Begijnhof is door Unesco beschermd erfgoed. Het begint al bij een indrukwekkende barokke toegangspoort en daarna zie je pittoreske straatjes met kasseien, huizen met heiligenbeelden en een felwitte kerk. Echte begijntjes zagen we niet, wel beelden en beeldjes van deze bijzondere dames.
Toen wij er waren, was de begijnhofkerk open voor een coronaveilig bezoek. Een medewerkster van de Dienst Toerisme vroeg iedereen die de kerk binnenkwam om de handen te ontsmetten en het uitgezette parcours te volgen. En aan iedereen die de kerk terug verliet, werd - voor de statistieken waarschijnlijk - gevraagd: “Hoe bent u hier terecht gekomen?”.  We moesten even wachten op onze beurt en ik had ons antwoord al klaar (door Riebedebie natuurlijk). Voor ons stonden een papa met een zoontje. En het jongetje antwoordde: “Door die grote poort daar!”

Willen jullie ook eens door die imposante poort wandelen, of een andere wandeling in Diest proberen? Alle informatie is te vinden op deze website.
Geen zin om te wandelen? Fietsen kan ook en fietsroutes zijn er op deze website.