De 5 allermooiste zomerwandelingen vind je hier


#1 Zomerwandeling in het Arboretrum Kalmthout
Geniet van een heerlijke zomerwandeling in de schaduw van oude bomen, laat je betoveren door duizend-en-één kleuren, voel de structuur van schors en blad. Neus ook eens rond tussen de bloemen en de planten: zoet, kruidig, fris, scherp, bedwelmend, soms zelfs onaangenaam. Met een gids erbij kom je heel wat te weten over de plantencollectie.

Wanneer? Dinsdag 15 augustus van 14 tot 16 uur
> inschrijven is niet nodig
> inbegrepen in toegangsticket tot de tuin

#2 Dauwwandeling in de Plantentuin Meise
’s Ochtends héél vroeg, als de dauw nog op het gras ligt, ziet de Plantentuin er heel anders uit. De konijnen, vossen en reeën verwachten nog geen bezoekers en het lijkt wel of de bloemen en planten nog moeten wakker worden. Na de wandeling serveert de Oranjerie een heerlijk ontbijt voor de liefhebbers.

Wanneer? 12 augustus van 6u tot 9 uur
Met gids. Verzamelen om 6.00 uur aan de hoofdingang
Reserveren via het inschrijfformulier.
Prijs: inbegrepen in het toegangsticket (niet het ontbijt).

#3 Smakenwandeling met ranger in Nationaal Park Hoge Kempen
De Ranger neemt je mee op een culinaire natuurwandeling met proevertjes uit de natuur van het Nationaal Park. Hij laat je de geuren en smaken ontdekken! Tijdens deze wandeling hebben we aandacht voor planten met een bijzondere smaak en geur. Bij zes stopplaatsen vertelt de Ranger over de geneeskrachtige eigenschappen, het voorkomen, het volksgebruik, de legenden en de culinaire eigenschappen, … van deze planten. Denk maar aan de jeneverbes die van oudsher gebruikt werd om de jenever op smaak te brengen … en waar ook deze drank zijn naam aan ontleend. Daarbij laat hij je  proeven van vruchten, zaden of bereidingen in typische Nationaal Park producten zoals een Nationaal Park likeur, NPHK-keisnoepjes, … 

Wanneer? Deze activiteit kan je het hele jaar door doen
Waar? Kattevennen, Lieteberg, Station As, Pietersheim, Mechelse heide, Connecterra. Je kan ook instappen bij hotel Stiemerheide (Genk), hostellerie La Butte aux Bois (Lanaken)

#4 Wandeling 'Als de bomen konden praten'

Wil je de geschiedenis van Provinciaal Domein Het Leen beter leren kennen? Volg dan de route 'Als de bomen konden praten'. Zet bij de aangeduide stopplaatsen van de route je audiogids aan en maak op die manier een wandeling van 100 000 jaar. Zorg voor warme kledij want je moet door de ijstijden heen, kijk uit voor overstekende stoomtreinen en wees vooral op je hoede langs de Middeleeuwse Zoutweg…

Stippel je liever zelf je wandeling uit? Download de plattegrond van het domein. Je ziet er alle verharde en onverharde paden op.

#5 Zwinwandelroute
De Zwinwandelroute laat je kennismaken met de grote diversiteit aan natuurwaarden en landschappen in Knokke-Heist. Vanuit het Zwin Natuur Park of de Oosthoek struin je door de Zwinduinen en –polders en verken je de Hazegraspolder. Oude zeeweringsdijken getuigen van de strijd tegen de zee. Je wandelt door het Koningsbos, over knuppelpaden en tussen Schotse hooglandrunderen. Je wordt beloond met een grandioos uitzicht over de Zwinvlakte.