De uitkalender van augustus: waar kan je naartoe?

1. Zomeravonden in Bokrijk
3, 4 en 5 augustus 2018


Met de eerste editie van de Zomeravonden wil Bokrijk de beleving in het Openluchtmuseum nog intenser maken. Op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 augustus zet Bokrijk de deuren open tot 23 uur. Een tiental foodtrucks, geselecteerd door Chef on Wheels, zorgt voor een avond boordevol lekkernijen. Herberg ‘In St Gummarus’ biedt een degustatiemenu en reuzevleesplanken aan en in de concerttent is er een bar voorzien. Drie avonden lang kan er genoten worden van muziek. Bokrijk en B Classic slaan de handen in elkaar en presenteren een uniek, muzikaal programma op verschillende locaties in het Openluchtmuseum. Je kan je verwachten aan klassieke muziek, maar dan anders, door nieuwe interpretaties, samenwerkingen en een hedendaagse presentatie.

2. Doortocht van de Dodentocht in kasteel d'Ursel
10 augustus 2018


Geniet van de doortocht van de duizenden wandelaars in een sfeervol verlicht kasteeldomein op vrijdag 10 augustus. Ze komen binnen langs de grote poort en wandelen rond de vijver achter het kasteel. Op het balkon van de spiegelzaal trakteren we hen op live balkonmuziek. Anne Boeykens steekt van wal, leerlingen en leerkrachten van de Bornemse Academie nemen over. Wie geen honderd kilometer moet stappen, kan de concerten gratis komen volgen in de spiegelzaal. Ook de parkbar is open: de ideale tussenstop voor de volgers.

3. Wonderweekend in de Plantentuin Meise
17 en 18 augustus 2018

Dit weekend kan je overnachten met je hele gezin in de Plantentuin Meise. Een unieke ervaring!

LEES HIER ONS BLOGBERICHT MET ENKELE REDENEN WAAROM JE MOET OVERNACHTEN IN DE PLANTENTUIN TIJDENS WONDERWEEKEND

 

4. Gezellige poëziedekentjes
Heel de maand augustus 2018


Het Gezellemuseum heeft een tuin waar het fijn toeven is: mals gras en voldoende bomen (mét vogeltjes) die op mooie zomerdagen voor schaduw zorgen. Tijdens de openingsuren van het museum is de tuin gratis toegankelijk voor bezoekers. Ideaal dus voor wie even wil uitblazen. Tot 2 september kan je aan de kassa van het museum een dekentje vragen om mee te nemen in de tuin. De gebruiksaanwijzing is eenvoudig: uitspreiden en dan even niksen, gezellig babbelen of in een boek duiken want bij elk dekentje zit een dichtbundel om in te grasduinen. De tuin is toegankelijk tijdens de openingsuren van het museum.

5. STAM : expo collectief bouwen en wonen
Tot 16 september 2018

Deze rondreizende expo van het Deutsches Architekturmuseum toont buitenlandse referentieprojecten rond collectief bouwen en wonen. Vernieuwende oplossingen voor dichter wonen, met oog voor architectuur. Bezoek na je bezoekje zeker ook even het STAMcafé, altijd gezellig vertoeven daar. Zeker met deze zomerse temperaturen.

6. Sterrenkijkfestival
8,9 en 10 augustus


Wie deze zomer echt eens iets origineels wilt beleven, dan moet je naar het Sterrenkijkfestival in Cosmodrome. Beleef de Perseïden van dichtbij met tal van leuke activiteiten en waarnemingen. Je kan er deelnemen aan een speurtocht in het bos van Kattevennen, door de telescopen vallende sterren zien en je kan er zelfs kamperen om niets te missen van het hele festival.

7. Retro Velotour Provinciaal Domein De Schorre
Retrovelo fanaat en zin in een leuke fietstocht van 40 km (heen en terug)? Doe dan mee met deze supercoole Retro Velotour waarbij je fietst langs de kronkelende Rupel- en Scheldedijken. Zelfs wie nog nooit op een koersfiets heeft gezeten, kan meedoen: de snelheid blijft bewust laag zodat ook de traagste deelnemer de rit moeiteloos kan uitrijden. Ook leuk. In Wilrijk kun je op een echte wielerpiste enkele rondjes uitproberen of van een glaasje bier genieten. De ganse tocht staat onder begeleiding van Bonavonture die zorgen voor een gids en een volgwagen. Fijn om weten, voor elke deelnemer wordt er een passende retro koersfiets voorzien. Een (retro!) koersbroek breng je zelf mee.

8. Kasteel van Gaasbeek: zomer in het kasteel
Tot zondag 26 augustus

De zomer is halverwege. Hoog tijd dus, voor wie dat nog niet deed, om een paar verborgen parels uit het kasteelarchief te ontdekken! In het project 'The Private Papers / Rubens bij leven en dood' plaatsen we twee topstukken uit ons kasteelarchief in de kijker: het huwelijkscontract en het laatste testament van Rubens. Storytelling agency Shaved Monkey creëerde speciaal voor deze tentoonstelling een multimediaal project dat beide uitzonderlijke manuscripten tot leven brengt. In samenwerking met het Rubenianum te Antwerpen.