Getest en goedgekeurd : een weekendje naar zee met het hele gezin

'Vakantie, dat was tijd om te 'reviven' om het in de Fortnite taal van mijn 9-jarige zoon Cis te zeggen. Dat doen we aan onze eigen kust in Nieuwpoort,' zegt Riebedebie-reporter Veerle Viaene. Als daguitstappers van het eerste uur stonden haar kids te trappelen om afgelopen vakantie Nieuwpoorte te ontdekken. Benieuwd wat zij ervan vonden?


Veerle : "Tijdens de heenreis stoppen we in Oostende voor het street art festival 'Crystal ship'. We wippen binnen bij de toeristische dienst voor een plannetje. Helaas is het doe-boekje voor kids nog niet klaar en moeten we het doen met het boekje van vorig jaar. Bij het prachtige weer wint het strand het al gauw van de street art. We lopen de vrij nieuwe westelijke strekdam op en ontwaren op het strand een zeehondje! Een local weet te vertellen dat er dagelijks zeehondjes naast de dam te zien zijn.'


Lekkere garnaalkroketjes eten we in het hippe en retro histoire d’o op de zeedijk. Daarna duiken we terug de stad in voor wat graffiti en drinken één van de beste koffies ooit bij Fitzgerald. Wil je meer graffiti zien, dan kan je best een fiets huren en het 26 km tellende parcours afrijden.
Tijd om verder te rijden naar Nieuwpoort waar we in vakantiecentrum de Barkentijn verwacht worden. Tijdens het schooljaar place to be voor zeeklassen maar ook beschikbaar voor families tijdens schoolvakanties en weekends. Tegen een zeer betaalbare prijs hebben we er een ruime kamer met zicht op zee (en wifi!) in formule vol pension. De vergane glorie in het nog altijd charmante gebouw nemen we er gerust bij.


Dag twee begint grijs. Ideaal weer voor een partijtje minigolf in Floreal Nieuwpoort op 5 minuten stappen van de Barkentijn. Ook al logeer je er niet toch kan je er gebruik maken van faciliteiten als de minigolf, het binnenzwembad en de buitenspeeltuin. Na een stevige lunch trekken we richting strand waar de kinderen zich een hele namiddag amuseren met de verkoop van papieren bloemen voor zaagschelpjes. De mama’s verdiepen zich in het bloemen maken. De dag sluiten we af met een ijsje bij Sint-Catherine.

 

Dag drie nemen we de tram naar Stad Nieuwpoort en bezoeken het Westfront onder het Albert I monument. Hier wordt het verhaal verteld van de onderwaterzetting van Nieuwpoort tijdens WO I. De filmpjes met bijhorende koptelefoons kunnen op de nodige interesse rekenen bij de kinderen. Geen enkele wordt overgeslagen. Ook de tentoongestelde voorwerpen trekken de aandacht mits ik hen een beetje in de goede richting stuur: Heb je die tekening van manneke pis gezien die als grap als schuldige van de onderwaterzetting werd voorgesteld? Heb je die spotprent gezien van de Duitse “gassen” genaamd sauerkraut? Ja humor kan zelfs in tijdens van oorlog. Spijtig genoeg werken de simulaties niet meer van de onderwaterzetting.  We sluiten af met de beklimming van het monument. Boven heb je een prachtig zicht op de omgeving en het sluizencomplex de ganzepoot dat tijdens de onderwaterzetting een belangrijke rol speelde. Het zicht moet nog prachtiger zijn tijdens een heldere dag.

Raversyde is een must-visit

In de namiddag rijden we met de auto naar Raversyde om een wandeling te maken in het Provinciaal domein. We kiezen voor de auto omdat google maps aangeeft dat de tramhalte op 1 km ligt van het domein. Gecombineerd met een wandeling zou dit helaas te ver stappen zijn voor ons gezelschap. We hebben er afgesproken met vrienden met kleine ukjes en maken een kleine wandeling in het fijn aangelegde stukje natuur. We houden halt aan de cafetaria met speeltuin en springkasteel. Koffiepauze voor de volwassenen. In Raversyde kan je ook nog de Duitse verdedigingslinie Antlantik Wall en het vissersdorp Anno 1465 bezoeken. Helaas lokt het zomerweer ons terug naar het strand voor de dagelijkse bloemenverkoop. De ligging van de Barkentijn op de dijk zorgt gelukkig dat we niet te veel moeten sleuren.
Dag vier huren we een fiets bij het naast de Barkentijn gelegen Happy gocarts. Via de knooppunten fietsen we richting Diksmuide. We nemen de frontzate, de oude spoorwegbedding tussen Nieuwpoort en Diksmuide. Stops lassen we in bij de WO I-begraafplaats in Ramskapelle, één van de WO I-schuilplaatsen op de route en bij hoeve Warlop waar hoeve-ijsjes en drankjes te verkrijgen zijn. Onderweg zien we ook dat er in de omgeving twee kinderroutes met Jaek en Nink op avontuur langs de IJzer bewegwijzerd zijn. In Diksmuide kan je je ook nog verder onderdompelen in de WO I-geschiedenis met een bezoek aan de IJzertoren  en aan de loopgraven van de  Dodengang. In de toren kan je nog tot eind 2019 de tentoonstelling “wanneer de dood uit de hemel kwam” bezoeken over de oorlogsvoering in de lucht wat de kinderen zeer tot de verbeelding spreekt. Bekijk zeker zelf het vroegere slagveld eens uit de lucht vanop de bovenste verdieping.  Wat fijn om de Frontzate, die diende als  buffer voor de onderwaterzetting tijdens WO I, die we juist afgefietst hebben vanuit de lucht te zien.  We fietsen terug naar zee via de IJzer rivier. In de zomer kan je ook terugkeren met de boot Seastar. 36 km staat er op de teller. Ons namiddagje strand hebben we vandaag wel verdiend.

Op de laatste dag krijgen we ook nog een warm middagmaal in de Barkentijn. Ideaal om nog een laatste dagje te genieten van zon, zee en strand. Fortnite hebben we deze week gelukkig niet nodig gehad om te herleven!"