Herfstvakantietip! Griezelen in Lierke Plezierke

Halloween is niet misschien niet onmiddellijk iets dat aan het gezin van Riebedebie-reporter Katrien besteed is...maar een Griezelwandeling doen en ondertussen een – voor hen nieuwe – stad verkennen, dat leek hen wel een ideale combinatie. Jammer genoeg is het nog steeds coronatijd waardoor alles musea eventjes op slot zijn. Maar wandelen mag nog wel en dat deden Katrien en co maar al te graag! Een verslagje van hun uitstap.

KATRIEN:

'Dinsdag trokken we naar Lier. Wie Lier zegt, zegt eigenlijk zo goed als steeds Lierke Plezierke (met dank aan Felix Timmermans). De gezellige provinciestad die nog steeds uit de handen van de metropool gebleven is, zou haar bijnaam toch niet gestolen hebben ? Dat beloofde dus.

Spanning in de stad

Een beetje spanning en ontspanning op een herfstdag, daarvoor trokken we naar de poort van de Kempen. Nadat we de wagen snel in de parking nabij de Grote Markt parkeerden, haalden we de brochure voor deze wandeling op bij de Toeristische Dienst in het prachtige in Brabantse Rococostijl opgetrokken stadhuis. De hartelijke dames gaven elk kind een leuke heksenhoed die tijdens de wandeling alvast voor het nodige vertier zorgde. Zij legden ons ook uit dat we best de erfgoedapp op onze smartphone installeerden om via deze app de wandeling ‘Sidderen en beven in Lier’ te downloaden. De korte wandeling (2 km) is geen gewone wandeling maar een wandeling met een leuke twist

Speurtocht

Je volgt tijdens het doorkruisen van de binnenstad het verhaal van de 14-jarige Anneke die onterecht veroordeeld werd als heks. Tijdens de wandeling ga je op zoek naar de bizarre ingrediënten van een toverdrankje en van een heuse toverspreuk die samen Anneke zouden moeten redden. We hadden dus een belangrijk doel: de bevrijding van Anneke. En dat namen de kinderen serieus! De beluisterde legendes en verhalen werden duchtig bediscussieerd en de vragen werden steevast flink beantwoord. Of we Anneke uiteindelijke konden bevrijden, kwamen we aan het eind van de wandeling op de trappen van het prachtige stadhuis te weten. 

Op een heel gezapig tempo doorkruisten we dus kris kras de stad en werden we heel aangenaam verrast door de stad van de schapenkoppen. Heel wat indrukwekkend erfgoed passeerde de revue: de Sint-Gummaruskerk waar Filips de Schone in lang vervlogen tijden in het huwelijk is getreden met zijn Johanna van Castilië, het prachtige Begijnhof met de vele kleine steegjes en de ontegensprekelijke rust; de vele idyllische bruggetjes over de kleine of grote Nete; en natuurlijk ook de Zimmertoren (die helaas in de steigers staat). 

We kwamen vaak ogen te kort om al dat moois te bekijken. In elke straat of op elk plein staat of hangt wel een gietijzeren pomp, een kapelletje, een standbeeld of een waterfontein. Al moeten we onze ogen ook op de grond houden want de binnenstad is nog steeds prachtig geplaveid met oude kasseien. Goed kijken waar je je voeten zet, is dus de boodschap. Maar die gezellige kasseien dragen uiteraard bij tot de warme sfeer die in Lier hangt. Lierke Plezierke heeft dus zeker haar naam niet gestolen… en dan waren de cafés nog niet open (al vonden we wel een leuk plekje om een koffie-on-the-go te scoren waar we ons, in het gezelschap van Felix Timmermans aan de oevers van het water wat konden verwarmen. Altijd leuk.) 

App en brochure

En die papieren brochure dan? Wel, die is zeker ook nuttig want in het midden steekt een makkelijk leesbaar plannetje in vindt. Zo konden de kinderen steeds zelf weten waar we ons op de wandeling bevonden. Raar maar waar, maar op geen enkel ogenblik kregen we de vraag ‘is het nog ver’. Ah nee, dat konden ze dus lekker zelf uit het plannetje afleiden. 

Conclusie?

Ons oordeel? De wandeling is een absolute aanrader want niet alleen kom je via de verhalen in de app heel wat te weten over de bijzondere plekjes in de stad maar het oplossen van de speurtocht in de hoop Anneke te bevrijden, maakt dat we ons geen seconde verveeld hebben. Een tripje naar Lier meer dan waard! En wanneer de musea terug open kunnen en wanneer de Zimmertoren uit de steigers is, gaan we zeker nog eens terug naar de stad van de Pallieters. Wordt vervolgd!'PRAKTISCH

Sidderen en beven in Lier

Echte durvers zullen gek zijn op de nieuwe griezelwandeling “Sidderen en beven in Lier”. 

Deze wandeling vertelt het verhaal van Anneke, een meisje van 14 die onterecht als heks wordt beschuldigd. Om Anneke van de brandstapel te redden, heeft ze de hulp nodig van kinderen. Door het uitvoeren van allerlei opdrachten, verzamelen de kinderen ingrediënten voor een toverdrankje en woorden voor een toverspreuk. Als ze deze woorden op het einde van de tocht uitspreken over de Grote Markt, lukt het dan om Anneke te redden?

De wandeling is digitaal te vinden op de ErfgoedApp van Faro.
In het bijhorende boekje staan extra verhalen die de kinderen helpen bij het zoeken van de toverdrank en toverspreuk.
De app kan ook zonder boekje gebruikt worden, maar mét boekje is het praktischer voor o.a. het noteren van de gevonden antwoorden.

De griezelwandeling is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.


 

WIE IS KATRIEN?
Wie?
Katrien en Regis en 3 tienerzonen Aka Eskonpeupejer
Leeftijd? Ergens in de fleur van hun leven, lees ergens op tram 4, nog eventjes op tram 3, en op tram 1
Werk? Ach werk, dat hebben we en dat doen we graag maar hier staat onze gezinspassie centraal
Hobby’s? Tja, de wereld verkennen dichtbij en veraf, in binnen - en buitenland maar steeds met ons 5 !
Favoriete bestemming? Moeilijke vraag... te veel mooie bestemmingen al gedaan om te kiezen maar nog meer prachtige bestemmingen nog niet gedaan. Als er een goede portie cultuur aanwezig is met een goede scheut natuur, komt alles goed !
Levensmotto: Life begins at the end of your comfortzone !
Volg Katrien via haar blog eskonpeupejer of haar Instagram @eskonpeupejer