Op expeditie met Hergé in Brussel

Voortaan sturen wij regelmatig Riebedebie-reporters op pad. Zij komen terug met massa's tips, leuke verhalen en onvergetelijke herinneringen. Veerle Viaene trok ter gelegenheid van de 9de verjaardag van haar zoontje Cis op expedtie in Brussel. Benieuwd naar hun verhaal?


'We ontdekten weer een leuk stukje Brussel'
 

Veerle: 'Hoera! Cis is jarig (9!), de ideale gelegenheid om een wens op zijn bucket list af te vinken. Cis droomt er al heel lang van een echte mummie te zien. Egypte is een beetje ver, daarom trekken we naar het museum voor kunst en geschiedenis in het Jubelpark in Brussel.

Hergé, tekenaar van Kuifje, liet zich inspireren door hun collectie historische voorwerpen uit alle continenten om Kuifjes verre reizen in beeld te brengen. Hij vereeuwigde onder andere de Chimufiguur en de mummie Rascar Capac. De Kuifje filmpjes gebaseerd op de albums Het gebroken oor en De zeven kristallen bollen zijn dan ook ideaal om in de sfeer te komen.

Met de trein is altijd een beetje reizen
We nemen de trein met een een overstap in Brussel-Zuid tot in Brussel-Schuman dat op wandelafstand ligt van het museum. Als we het station buiten stappen, duiken de imposante Europese instellingen op. We steken het rond punt over en staan kort daarna in het park waar een levendige zondagse bedrijvigheid heerst. We zoeken een bankje in de zon en bij het tussendoortje vergapen we ons aan de zwoegende joggers, kwispelende hondjes en schattige baby’s. We zouden bijna vergeten dat we op weg waren naar het museum.

Twee bejaarde dames aan het onthaal tonen op de plattegrond waar we Hergés schatten kunnen vinden. Er zijn zoektochten voor kinderen maar de plattegrond is al een avontuur op zich. Onderweg komen we indrukwekkende stukken tegen zoals de totem en hartooien van Indiaanse stammen en de kano van de eskimo’s in zeehondenvel . In de donkerste zaal doemt mummie Rascar Capac op wat toch even schrikken is. De verwondering is groot als blijkt dat het houten beeldje uit de Kuifjesstrip geen gebroken oor maar een gebroken voet heeft. We besluiten nog even naar de afdeling Egypte te gaan waar ook enkele mummies te zien zijn die gelukkig minder angstaanjagend zijn.

 

Van daguitstappen krijg je honger
Tijd voor een late lunch en geen beter plein om dat te doen dan het Jourdanplein waar Maison Antoine vrijwel de hele dag door frietjes bakt. Ellenlange rijen toeristen staan aan te schuiven voor de beste friet van Brussel. Dan wordt het maar een pizzahap bij Mama Roma. Het zijn eerder focaccia’s maar heel lekker belegd en op een plank opgediend zodat we kunnen sharen. Tijd voor een lang zal hij leven momentje. Cis is geen zoetekauw en vindt de pizzataart geweldig!
Jammer dat we zo laat op het Jourdanplein waren want op zondag blijkt er ook een gezellige markt te zijn.

Dinoskeletten spotten in het Museum voor Natuurwetenschappen
Wat frisse lucht snuiven we nog op in het Leopoldpark waar de kinderen naar hartenlust achter de eenden rennen en mama op een bankje de namiddagdip even verwerkt.
Voor wie nog tijd en energie over heeft, ligt het Het Huis van de Europese Geschiedenis middenin het park en Museum voor Natuurwetenschappen met onder andere de dinoskeletten aan de overkant van het park. Hun uitgebreide collectie vraagt eigenlijk al een uitstapje op zich. Wij trekken stilletjes aan richting station waar de trein ons terug naar huis brengt. We hebben alweer een leuk stukje van het veelzijdige Brussel ontdekt!'

Aanraders voor Kuifje fans:
- Het stripmuseum in Brussel
- Stripmurenwandeling in Brussel
- Hergé liet zich voor zijn omstreden album “Kuifje in Afrika” inspireren door de collectie van het pas vernieuwde Africamuseum in Tervuren.

Bedankt Veerle voor deze leuke tips! We kijken al uit naar je volgende daguitstap!