Op stap met kinderen in Dendermonde

2020 zou een topjaar worden voor Dendermonde, want dan zou het Ros Beiaard weer van stal worden gehaald voor de grote tienjaarlijkse ommegang. Dat verduivelde virus besliste er anders over en zorgde dat ook heel wat zomerse evenementen die de stad Dendermonde plande, niet konden doorgaan. Maar die van Dendermonde laten niet zich niet doen en zorgen voor superleuke alternatieven. Het gezin van Riebedebie-reporter Leen ging er een aantal uitproberen en genoot van een mooi dagje uit, met het Ros Beiaard en kajakplezier op de Oude Dender.

LEEN:
'Onze eerste stop werd de bib van Dendermonde. Die huist in een prachtig nieuw gebouw, en biedt nu een expo aan over het Ros Beiaard. Ideaal om wat op te steken over de sage over het Ros en de 4 Heemskinderen, en over die ommegang zelf. En de expo is bovendien ook nog eens kindvriendelijk en ‘beter dan corona-proof’ (we waren toevallig helemaal alleen in deze immense bib), dus beter konden we het niet treffen.


We wandelden langs allerlei attributen uit de ommegang en bewonderden affiches van de vorige edities. Je kan binnenwandelen in de contouren van het ‘karkas’ van de reus die het Ros Beiaard is en zien hoe de pijnders (de dragers van het Ros) erin staan. Je kan zelf proberen om het gewicht dat per pijnder gedragen moet worden, op te tillen.
We staken heel wat op over de oorsprong van de ommegang, het Ros Beiaard, de Gildereuzen en de vaste elementen van de ommegang. Ook wordt uit de doeken gedaan wie die 4 Heemskinderen waren en aan welke voorwaarden de broers moeten voldoen die de eer krijgen plaats te nemen op het illustere Ros. Er zijn filmfragmenten van vroegere ommegangen en videogetuigenissen.  We vergaapten ons ook aan de gigantische Playmobilmaquette. Je ziet er een Playmobilpaard, net als het Ros Beiaard, in het water onder gaan.
En, heel belangrijk, er komt wel degelijk nog een Ros Beiaardommegang, op 30 mei 2021. Aftellen maar!
Daarna wandelden we wat door het centrum van het mooie Dendermonde. We hielden halt op de Grote Markt en bewonderden de Lakenhalle en het Belfort, met de vrolijk wapperende vlaggen. We werden er zeer vriendelijk welkom geheten en kregen er, naast de gloednieuwe toeristische brochure, nog wat meer tips voor ons bezoek aan Dendermonde. Een stadswandeling met kunst achter glas? Een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk met een opstelling van de Vlaamse Meesters in situ? Prima ideeën maar jammer genoeg zat ons dagje al goed vol gepland…


In de Lakenhalle zelf kom je trouwens meer te weten over Dendermonde, de vroegere nijverheid en vooral ook over hoe Dendermonde geteisterd werd in de Eerste Wereldoorlog. In niet-coronatijden kan je ook de toren van het Belfort beklimmen.

WATERPLEZIER EN AL
Daarna was het tijd voor puur waterplezier. We gingen naar de Oude Dender bij ’t Saske en kozen bij Denderkajak voor kajakken. Suppen kan overigens ook bij Denderkajak maar wij kozen voor een comfortabel kajaktochtje. De vriendelijke uitbaters zorgden voor zwemvesten (voor wie wou), ontsmetten onze boten en peddels en hielpen ons in onze kajak. Eerst peddelden we in de richting van het stadscentrum met haar torens. Het is prachtig om de stad van op het water te ontdekken. Van op de Dender is het Justitiepaleis nog iets imposanter. We voeren daarna door de natuur. Libellen zweefden over het water en stilletjes gleden we langs waterhoentjes, in de schaduw van de bomen op de oevers. Zalige rust, tot er natuurlijk iemand opzettelijk wat spetters in mijn richting stuurde …
Toen het tijd werd om de kajaks terug in te leveren, peddelden we terug naar het Saske en werden we professioneel terug uit de kajak geholpen.

Omdat we nooit genoeg krijgen van de natuur, gingen we tot slot nog wandelen in de omgeving van Vlassenbroek. We wandelden er een stukje langs de Vlinderfietstocht. Die fiets- en zoektocht, ook van de Dienst voor Toerisme, is wel 50 km lang maar je kan hem opsplitsen. Zo kom je, al fietsend of wandelend, langs de prachtigste plekjes van Groot-Dendermonde.'
    
PRAKTISCH
Tijdens ons bezoek waren mondmaskers verplicht in de bib, de Lakenhalle en op de aanlegsteiger van Denderkajak. Tijdens het kajakken en het wandelen hoefden we geen mondmasker te dragen.
Alle mogelijke info is te vinden op de website van de dienst toerisme van de Stad Dendermonde 

De expo over het Ros Beiaard is nog open tot 13 september 2020.
Meer info op vind je hier

Info over het Belfort en de Lakenhalle is te vinden op deze website

Voor waterplezier kan je terecht op https://www.toerismedendermonde.be/product/843/kajak-of-pedalo-op-de-oud.... Denderkajak is open in de weekends. Wij reserveerden vooraf en dat is zeker aan te raden bij mooi weer (0477/749328 of dominiquetassin@hotmail.be).


De Vlinderfietstocht en de opdrachtenbrochure kan je hier downloaden.