Vraag het aan...de dierenverzorger


“Als kind was ik constant bezig met beestjes”

 

Altijd al willen weten hoe het is om tussen de vissen, otters en pinguïns te werken? Dierenverzorger Victor (24) in SEA LIFE Blankenberge weet er alles over. Wij zijn razend benieuwd naar zijn ervaringen…

 

Wat vind je het leukst aan je job als dierenverzorger in SEA LIFE Blankenberge?

De zieke zeehondjes die we hebben opgevangen in ons zeehondenopvangcentrum terug kunnen vrijlaten in de natuur wanneer ze helemaal hersteld zijn. Of bezig zijn met de dieren in het algemeen inclusief medicatie geven, vind ik ook heel leuk om te doen. De dieren zelf vinden dat meestal minder leuk maar je weet als verzorger dat je het doet om hen te genezen.

Wat is je lievelingsdier?

Dat is de gifkikker, ik heb thuis ook 4 gifkikkers. Weinig mensen kennen die dieren of het staat niet op hun nummer 1, maar ik vind ze ongelooflijk interessant. Wist je dat gifkikkers op zich niet giftig zijn, maar ze giftig worden door hun voeding? Ze zijn dodelijk in het wild omdat ze kleine kevertjes eten die ook gifstoffen bevatten. De gifkikker gaat op zijn beurt de chemische structuur nog wat gaan aanpassen en in zijn huid opslaan. Een aanraking met het dier is dodelijk. Die gifstoffen zijn erg gevaarlijk, maar tegenwoordig worden ze ook al gebruikt in de medische wereld als medicatie om hartfalen te behandelen.

Welk soort bezoekers heb je het liefst?

Scholen die oprecht geïnteresseerd zijn in de dieren. Het is fantastisch om de verbazing in de ogen van de kinderen te zien als ik hen meer informatie geef over de dieren en hen dingen kan bijleren. De bezoekers die ik het minst graag heb in ons park zijn de groepen die niet geïnteresseerd zijn en hun handen in de aquaria stoppen omdat ze de dieren willen aanraken.

Vertel je soms weetjes aan de bezoekers?

Zeker! Als ze maar kort aandacht besteden aan een aquarium, dan vertel ik hen net extra informatie over dag aquarium. Onze steenvis bijvoorbeeld is zo goed gecamoufleerd dat sommige bezoekers hem zelfs niet opmerken. Dan vertel ik hen hoe bijzonder de steenvis is. Dat vind ik zo leuk om te doen.

Ben je verdrietig als er een dier sterft?

Het is altijd spijtig om een dier te verliezen. Elke dierenverzorger heeft bepaalde dieren waar ze net een specialere band mee hebben. Voor de ene is dat een zeehond, voor de ander een octopus. Maar dat kan evengoed een pinguïn of een speciale vis zijn. Een dier verliezen waar je elke dag eten aan geeft en voor zorgt, is enorm zwaar.

Wil je ooit nog iets anders doen?

Ik wil mij zeker opwerken in deze sector en meer verantwoordelijkheid opnemen later. Een job zonder dieren spreekt mij helemaal niet aan, dus ik ben hier niet zo snel weg (lacht).

Sinds wanneer wist je voor jezelf dat je dierenverzorger wilde worden?

Van kinds af aan eigenlijk. Ik weet nog dat we vroeger met de familie naar het zuiden van Frankrijk gingen. Iedereen zat in de zon en ik was bij wijze van spreken altijd op zoek naar sprinkhanen en schorpioenen. Ja, ik was constant bezig met beestjes!

Wat is voor jou het ultieme plekje om op vakantie te gaan?

Ik ben zot van Azië, ik ben er al drie keer geweest! Sri Lanka, Bali, de Maledieven. Een supertoffe streek omdat er veel dieren zijn. Ook de natuur is er prachtig en het eten is er superlekker. Maar hier in SEA LIFE is het ook plezant hoor (lacht).

Tot  in SEA LIFE BLANKENBERGE deze zomer Victor!
 

Wist je dat?

Je een dag als als Dierenverzorger kan doorbrengen?
Verras de kinderen met een dagje naar SEA LIFE Blankenberge waar ze een halve dag meelopen als dierenverzorger. Ze zullen meehelpen in de keuken om de lunch van bijvoorbeeld de otters te maken, nadien lopen ze tussen de pinguïns om hun hokken schoon te maken en misschien leren ze een zeeleeuw wel een nieuw kunstje.

Meer info vind je via : www.visitsealife.com/blankenberge/ontdek/dag-als-dierenverzorger/