Waarom 'De Wereld van Bruegel' in Bokrijk op jouw bucketlist moet staan

In 2019 is het precies 450 jaar geleden dat de Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude overleed. Daarom organiseert Bokrijk vanaf 6 april 2019 de interactieve expo ‘De wereld van Bruegel’, in samenwerking met Toerisme Vlaanderen. “Bokrijk bezit dan wel geen schilderijen van Pieter Bruegel de Oude, maar tal van gebouwen en voorwerpen uit onze collectie lijken weggelopen te zijn uit zijn werken," zegt Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “We laten onze bezoekers de landschappen en Bruegeltaferelen in het echt beleven. Je stapt als het ware midden in één van de schilderijen van Bruegel en ontdekt hoe actueel zijn werk nog steeds is. Zo wordt je een spiegel voorgehouden naar het leven van vandaag.”

Het Bruegelparcours ‘De wereld van Bruegel’ laat je Bruegel in Bokrijk ontdekken. Het parcours houdt halt bij elf plekken in het Openluchtmuseum waar de verbondenheid met Bruegel echt voelbaar is. Wie was Pieter Bruegel de Oude? Wat vertellen zijn werken over het dagelijkse leven in de 16de eeuw? En hoe valt zijn oeuvre te vertalen naar het heden? Je maakt kennis met originele 16e-eeuwse objecten uit de tijd van Bruegel en ontdekt de betekenis  achter de landschappen en de taferelen die hij in zijn werken verbeeldt. Het parcours voert je naar het bekende schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’. Je stapt op het einde van het parcours letterlijk binnen in dit werk en wordt zelf één van de figuranten…  Nieuwe technieken versterken de ervaring.

BRUEGELGAME: een must-do
Zo kan je het Bruegelparcours ook al ‘gamend’ afleggen en via  ‘augmented reality’ op zoek gaan naar objecten uit het schilderij. Ideaal voor wie met de kinderen op pad is. In de zomer, van 11 juli tot en met 1 september 2019, brengt theatergezelschap Laika – Theater der zinnen 2 maal per dag (3 maal in de weekends) een speciale Bruegelvoorstelling naar het voorbeeld van de rederijkers uit Bruegels tijd. Voor scholen en groepen zijn er  aangepaste programma’s uitgewerkt.

Meer info: www.dewereldvanbruegel.be

Toegangsprijzen Openluchtmuseum

- kinderen tot 3 jaar: gratis

- kinderen van 3 t.e.m. 12 jaar: 2 euro

- vanaf 13 jaar: 12,50 euro

- groepen (vanaf 15 personen), 60+, personen met een handicap/beperking: 10,50 euro

De wandel- en fietsroutes in het park, het arboretum en de openluchtspeeltuin zijn gratis

Parking: 5 euro voor een dagticket (6 april 2019 – 20 oktober 2019 en tijdens evenementen)