Weer op stap na de lockdown: op naar Kortrijk!

We hebben weeeeeeeeeken in ons kot gezeten. Hoog tijd om er weer uit te komen en leuke uitstappen te plannen. Wat dacht je van een dagje Kortrijk? Onze Riebedebie-reporter Mieke testte het net voor de lockdown uit voor jou! 'Als Roeselaarnaars ligt Kortrijk eigenlijk aan onze achterdeur. We komen er dan ook soms om iets exotisch te eten, om te shoppen in de leuke winkeltjes of in de K van Kortrijk, of om naar de film te gaan in de mooie Budascoop. Maar dat je er ook coole musea vindt voor het hele gezin, neen, dat wisten we nog niet?' Lees hier het verslag van Riebedebie-reporter Mieke Declercq

MIEKE:
'Als Roeselaarnaars ligt Kortrijk eigenlijk aan onze achterdeur. We komen er dan ook soms om iets exotisch te eten, om te shoppen in de leuke winkeltjes of in de K van Kortrijk, of om naar de film te gaan in de mooie Budascoop. Maar dat je er ook coole musea vindt voor het hele gezin, neen, dat wisten we nog niet …

KORTRIJK 1302

Na een ochtendje slenteren door de shoppingstraten en een heerlijke Iraanse lunch, lopen we naar Kortrijk 1302, waar de geschiedenis van de Guldensporenslag weer tot leven komt. Want, euh, hoe zat die slag weer in elkaar en wie vocht nu weer tegen wie?
Gewapend met een audioguide (en zelfs ook aparte audioguides op kindermaat!) duiken we de geschiedenis in en verplaatsen we ons naar 11 juli 1302 bij de Frans-Vlaamse veldslag. We kunnen proefondervindelijk uittesten hoe zwaar zo’n ridderhelm nu weegt en hoe lang zo’n goedendag eigenlijk was om de vijand neer te steken. Intussen kan Fleur ook met haar eigen zoektocht aan de slag, waarbij ze opdrachtjes moet doen bij het ‘ABC’ van de Guldensporenslag’. Het allerleukste is de grote zaal, waar we achter de levensgrote beelden allerlei verkleedmateriaal ontdekken. We worden ridder, boerenmeisje en prinses, en dat allemaal in een kwartiertje tijd ! Het museum is een leuke pitstop in hartje centrum Kortrijk en ligt ook dichtbij het Begijnhof met de mooie huisjes.

Langs de Leie (check die mooie Broeltorens!) lopen we verder richting Texture, het Kortrijkse museum over vlas. Dat klinkt op het eerste zicht een beetje saai, maar hé, dat is het absoluut niet.
 

Op naar Texture

Het begint al met de buitenkant. Texture bevindt zich een prachtig industrieel gebouw aan het water, met in de voortuin een doolhof van vlasplanten. Bij binnenkomst worden we gelijk voorgesteld aan de dappere vlasplant, waar heel dit museum om draait. En hebben we dan nog ook nog eens geluk, want het meest kwalitatieve vlas ter wereld groeit gewoon hier, in West-Vlaanderen.


Wonderkamer

In de ‘Wonderkamer’ ontdekt Fleur direct dat ze iedere dag met vlas in contact komt, want de zaadjes van die plant strooit ze iedere ochtend vrolijk over haar yoghurt. Nooit geweten dat lijnzaad van de vlasplant kwam. De ‘Wonderkamer’ zorgt nog wel voor meer verrassingen, want wist je bijvoorbeeld dat je een dollar niet kan scheuren? Want raad eens wat voor materiaal er voor wordt gebruikt? Juist!
En wist je bijvoorbeeld dat er voor een fleecetrui 27 pet-flessen worden gebruikt? Of dat vlas zelfs voorkomt in fietsen, tennisrackets, en nog veel meer? We kijken door een microscoop, voelen aan verschillende stofjes, fietsen op een koersfiets en doen nog veel meer in deze Wonderkamer.

Bij binnenkomst kreeg Fleur ook een leuk sticker- en invulboekje. Staf Stekel neemt kinderen tussen zes en twaalf jaar doorheen het hele museum, met leuke ludieke opdrachten zoekspelletjes. Als we de cijfercode kunnen ontcijferen, mogen we op het einde ook nog een cadeautje in ontvangst nemen!

Onderweg naar de eerste verdieping komen we linnen duiven tegen. Die verwijzen naar de aparte geschiedenis van dit gebouw, toen het tijdens de Eerste Wereldoorlog een duivengevangenis was ! Een duif werd er in die tijd namelijk van verdacht om geheime boodschappen rond te vliegen. Hoe zot is dat?
De ‘Leiekamer’ op het eerste verdieping vertelt het verhaal van de Leie, de ‘Golden River’. Ook hier geen muf musuemgedoe, maar plekken waar er gevoeld, en geroken mag worden. En gesprongen met springtouwen van uiteraard … vlas. De ‘schatkamer’ toont prachtige stukken van kant, damast en ander handwerk. Fleur ontcijfert de code en mag niet één, maar drie kleine cadeautjes in ontvangst nemen, waaronder vlaszaadjes. Zouden die in Roeselaarse grond ook zo goed vertoeven?

Bij Texture zit in het gebouw nog een trendy bistro, Damast, waar we nog gezellig iets drinken, en waar er ook lekkere dingen op de menukaart staan.

Kortrijk, dit was een geslaagde museumnamiddag!
Meer info? www.texturekortrijk.be


WIE IS MIEKE?

Mieke Declercq is getrouwd met Ronald Boerjan en mama van Fleur (°2011), uit Roeselare

Leeftijd: 37 jaar

Werk: klachtenbehandelaar bij ACV

Hobby’s? Lezen, buikdansen (mijn wekelijkse geluksmomentje), wandelen en natuurlijk op reis gaan en uitstapjes maken. En niet te vergeten: uit eten gaan en heerlijk genieten van wereldse gerechten. De dochter is ook een leesbeest en een ballerina in spe.

Favoriete bestemming? Kiezen is verliezen, dus een favoriete bestemming hebben we niet! Al gaat ons  hart wel sneller slaan van een maand backpacken door Azië of het prachtige Midden-Oosten. Maar we genieten even goed van een weekendje weg dichtbij huis, en dan het liefst als we kunnen genieten van een heerlijke wandeling in de natuur 

Levensmotto: De wereld is een boek. Wie niet reist, leest enkel één bladzijde.

Volg Mieke via www.kleinerugzak.com of volg haar op Instagram: @miekedeclercqrsl