Werken in Landcommanderij Alden Biesen

Alden Biesen, het grootste kasteeldomein van de Euregio, laat niemand onberoerd. De Landcommanderij, vroeger de zomerresidentie van de landcommandeurs, nu een indrukwekkende erfgoedsite met een internationale uitstraling en gastvrouw voor tal van evenementen. Werken op zo'n locatie moet fantastisch zijn. Riebedebie nam een kijkje achter de schermen en vroeg Vienna Detrez, medewerker Onthaal en Rondleidingen hoe leuk het is om te werken in Alden Biesen.

Vienna, wat doe je precies in de Landcommanderij?
Ik werk als onthaalmedewerker en administratief bediende in het kasteel van Alden Biesen. Via een online vacature kwam ik er terecht. De vacature sprak mij meteen aan en ik ben er dan ook meteen voor gegaan.

Hoe ziet een werkdag in de Landcommanderij eruit?
Zeer gevarieerd. Ik weet op voorhand nooit welke vragen/gasten er aan het onthaal zullen staan. Aan het onthaal kom ik in contact met veel verschillende soorten mensen, wat ik zeer leuk vind. Dit kan gaan van leveranciers tot mensen die een evenement willen organiseren of mensen die ‘het complot’ van Bilzen mysteries willen komen spelen. Doorheen de dag geef ik vooral veel informatie mee aan de bezoekers ; over het domein, de wandelingen of fietsverhuur, horeca en activiteiten, rondleidingen op het domein, enz. .
Buiten dit alles rond ik ook aanvragen voor de rondleidingen af. Ik zorg dat er gidsen gereserveerd worden voor groepen of bedrijven.
 
Werken op zo’n mooie locatie lijkt een magische job, wat vind je er zo fijn aan?
Inderdaad! Ik was eigenlijk super trots toen ik aangenomen werd. Wie mag er nog in een kasteel werken? Ik hoopte dat ik er niet te snel aan zou wennen. Gelukkig is dit nog niet het geval en kom ik iedere dag met veel plezier aangereden op het domein van Alden Biesen. Het contact met de mensen, de mooie omgeving en leuke collega’s zijn voor mij 3 grote troeven om hier met plezier te werken.
 
Hoe zou je jouw job omschrijven?
Gevarieerd, leuk en tijdens het hoogseizoen ook druk. Een dag hier bestaat uit tientallen verschillende vragen en gasten die voor verschillende doeleinden Alden Biesen bezoeken, dus variatie genoeg. Ook gewoon super leuk omdat ik vooral met veel mensen in contact kom die een goed humeur bij hebben. Toeristen, gezinnen, jong en oud.Tijdens de zomerperiodes en vakanties hebben we het dan wel heel druk maar gaan we ook weer met een voldaan gevoel naar huis!

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die je moet hebben om hier te kunnen werken?
Ik denk dat je voor deze functie toch wel zeker sociaal en vriendelijk moet kunnen zijn. Geduld en begrip is ook een mooie eigenschap omdat er natuurlijk altijd mensen kunnen bijzitten die de dingen minder leuk hebben kunnen ervaren dan zou moeten. Het is belangrijk dat je ook voor deze gasten een behulpzaam persoon bent en samen met hun voor een oplossing kunt zorgen. Een kennis van andere talen zoals Engels, Frans of Duits komen hier ook goed van pas!
 
Wat is het moeilijkste?
Misschien het multi-tasken tijdens het hoogseizoen? Als het mooi weer is tijdens de vakanties kan de drukte hier snel oplopen. Dan moet je jezelf soms een beetje in twee splitsen maar gelukkig lukt dit altijd en vliegen de uren voorbij.

Waar haal je het meeste voldoening uit?
Als de gasten nog even naroepen ; Bedankt voor de goede service ! Dan weet je dat je voor hun toch wel iets hebt kunnen betekenen.

Heb je nog een leuk weetje over de Landcommanderij?
In 2020 bestaat Alden Biesen al 800 jaar. Dit zal zeker gevierd worden en het zal daarom een NOG interessanter jaar worden op Alden Biesen.

Ik wil ook werken in de Landcommanderij Alden Biesen, hoe kan ik mij kandidaat stellen?
Zeker de website van de Vlaamse overheid in de gaten houden of eventueel een spontane vacature indienen.Ook als gids zijn spontane vacatures altijd welkom. Hiervoor mogen ze altijd mailen naar rondleidingenab@vlaanderen.be
 
Tot slot, waar ging jij als kind graag op daguitstap?
Bokrijk! Zelfs vandaag blijft dit nog een leuke, nostalgische ervaring voor mij. Zeker eentje om later met mijn kinderen te doen. En Alden Biesen natuurlijk.

Herbeleef de middeleeuwen op de Loonse familiedag
op 9 maart in Alden Biesen

Duik in de magische wereld van ridders, vuurspuwers, jonkvrouwen en schildknapen.
Geniet van de spannende middeleeuwen met indrukwekkende shows, workshops en meeslepende avonturen voor het hele gezin. De graaf van Loon droomt zelfs van een heus riddertornooi waarin zijn ridders de lansen kruisen met die van de rivaliserende hertogen van Brabant. De Loonse paarden en ridders bereiden zich nu al voor op een heus riddertornooi, verliezen is geen optie.
Ruik en proef de mede, aanhoor het lawaai van de zwoegende ambachtslieden, zie zwaardridders vechten en onderga de donderpreken. Geniet van de zang en de verhalen van minnestrelen en troubadours die voor een gepaste sfeer zorgen. Proef van het lekkers van de middeleeuwse eetkraampjes. Het jonge volkje kan zich ontpoppen van schildknapen tot ridders of perfectioneren in middeleeuwse technieken. Plezier gegarandeerd! Bij minder goed weer vinden vele activiteiten binnen plaats.
Alle info vind je hier