Werken in...het Stripmuseum

In het land van de Smurfen en van Kuifje, kunnen bezoekers genieten van verschillende permanente tentoonstellingen, opgeluisterd met prachtige originele tekeningen en unieke voorwerpen. Er zijn ook meerdere tijdelijke tentoonstellingen tegelijk. Maar het Stripmuseum, dat zijn ook de oude Waucquez warenhuizen, een parel van de art nouveau van de grootmeester Victor Horta (1906). Wat moet het heerlijk zijn om op zo'n plek te mogen werken. Rémy Gauthier heeft zoveel geluk en vertelt jou graag waarom het zo fijn is om te werken in het Stripmuseum.

Rémy, wat doe je precies in het Stripmuseum?
Ik maak deel uit van de communicatiedienst. Ik creëer onder andere content voor onze sociale netwerken: Facebook, Twitter, Instagram en YouTube. Ik ontvang ook bloggers of journalisten en ik heb andere verantwoordelijkheden zoals contacten met organisaties die binnen hun netwerk promotie maken voor het museum.

Hoe ben je hier terecht gekomen?
Tijdens mijn laatste jaar van mijn masteropleiding in Toerisme Management aan de ULB werden we gevraagd om stage te lopen en ik koos voor het Stripmuseum. Toen ik net was afgestudeerd, stelde de directeur mij voor om me aan te nemen en een plaats te geven in de communicatiedienst.

Hoe ziet een werkdag in Stripmuseum eruit?
De dag begint om 10.00 uur wanneer het Stripmuseum open gaat. Niet te vroeg, en gelukkig voor mij want ik pendel elke ochtend vanuit de provincie Luxemburg. Over het algemeen vind ik dat de tijd snel voorbij gaat, wat een goed teken is. Mijn eerste taakje is mijn e-mails openen. Dan neem ik een kijkje op de sociale netwerken. Ik plaats altijd een foto op Instagram op maandag, woensdag en vrijdag in de vroege ochtend. Dan ga ik verder met andere taken, afhankelijk van de actualiteit, en ik eindig de dag om 18.00 uur, zoals het museum.

Werken op zo’n mooie locatie lijkt een magische job, wat vind je er zo fijn aan?
Het is altijd een genot om zo'n gebouw te betreden, vooral in de ochtend voordat de eerste bezoekers aankomen. Ik had nooit gedacht dat ik zou werken in een gebouw ontworpen door Victor Horta. Kunnen jullie zich dat voorstellen? Een paar jaar geleden leerde ik over zijn creaties in mijn lessen cultureel erfgoed en vandaag werk ik in één van zijn gebouwen! Het is een prachtige plek waar ik nog elke dag nieuwe invalshoeken kan vinden om op Instagram te zetten.

Hoe zou je jouw job omschrijven?
Ik vind het spannend omdat ik graag sociale netwerken beheer. In het verleden heb ik vaak tegen mezelf gezegd: 'Nou, als ik zo'n en zo'n instelling was, zou ik dit of dat publiceren'. Hier heb ik het geluk dat ik kan het doen op accounts die door duizenden mensen worden gevolgd. Tot slot is het ook spannend omdat we dagelijks in contact staan met media en bezoekers van over de hele wereld. Ik praat graag met mensen die België als bestemming hebben gekozen. Zozeer dat ik al onze rijkdommen begin te promoten! Wat een teleurstelling wanneer sommige mensen me vertellen dat ze hier maar voor één dag zijn omdat Brussel nu eenmaal halfweg tussen Parijs en Amsterdam ligt…

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die je moet hebben om hier te kunnen werken?
Talen, natuurlijk. Wij zijn gevestigd in Brussel. Kennis van het Nederlands en Frans is onvermijdelijk in onze sector. Engels is ook essentieel gezien de vele nationaliteiten waarmee we dagelijks te maken hebben.

Wat is het moeilijkste?
In feite heb ik geen specifieke communicatie-opleiding genoten, hoewel sommige vakken wel nauwe banden hebben met mijn huidig werkveld. Ik moest dus een beetje leren op het werk, en mijn strepen verdienen. Tot slot probeer ik de wereld van het stripverhaal steeds meer te begrijpen en te ontdekken, want ik had niet verwacht dat ik er op een dag zou werken.

Waar haal je het meeste voldoening uit?
Het zien van zoveel mensen uit alle lagen van de bevolking die het museum bezoeken. Zowel Belgen als toeristen. Het is ook erg leuk om het museum over de hele wereld te zien verschijnen, zowel op sociale netwerken als in de pers. Recentelijk was ik aangenaam verrast toen ik zag dat ons museum op een lijst van een van India's grootste touroperators met tien unieke musea ter wereld werd verschenen. Dat is de moeite waard!

Heb je nog een leuk weetje over het Stripmuseum?
Toen we in 1989 openden, waren we blijkbaar het eerste museum over strip in Europa, of zelfs in de wereld! Het is geweldig en het bewijst dat wij het stripland bij uitstek zijn. Jullie hebben dus ook gemerkt dat we onze 30ste verjaardag vieren!

Ik wil ook werken in Stripmuseum, hoe kan ik mij kandidaat stellen?
Ik nodig jullie uit om een e-mail te sturen met alles wat nodig is naar visit@cbbd.be. Mijn collega's zullen er zorg voor dragen en contact met u opnemen.

Tot slot, waar ging jij als kind graag op daguitstap?
Omdat ik uit de Ardennen kom, gingen we met de lagere school onvermijdelijk naar het kasteel van La Roche-en-Ardenne of naar de grotten van Han. Maar ik ben ook zeker dat we allemaal naar Brugge zijn gegaan en herinner me ook een mooie dag in Planckendael.

Het Stripmuseum in Brussel zelf eens bezoeken? Je moest al daar zijn!

Foto's: Daniel Fouss