Zomerse uitstappen met de ErfgoedApp

Heel wat musea, toerisme- en erfgoedorganisaties bieden deze zomer een ruime waaier van activiteiten op maat van kinderen jongeren en gezinnen aan. Hun aanbod in de ErfgoedApp van FARO is zowel speels als kwalitatief. Ideaal dus voor wie deze zomer in eigen land blijft, of dichtbij huis op zoek gaat naar (on)bekend erfgoed. Er is voor elk wat wils: familie- of schattentochten, erfgoedspelen, doe-expo's, luisterspelen en nog veel meer. 

“Het is opvallend dat steeds meer erfgoedorganisaties kiezen voor een digitaal aanbod dat via de eigen smartphone van de bezoekers kan geconsulteerd worden,” zegt Bram Wiercx, Adviseur digitaal erfgoed en ICT-manager van FARO. “Dat hadden we ook wel enigszins verwacht, gezien de ErfgoedApp quasi-gratis is in gebruik voor de aanbieders, en helemaal gratis is voor de eindgebruiker. Met bovendien ook kwalitatieve én erg rijke inhoud. Erfgoedorganisaties hebben echt de voorbije maanden een digitale omslag gemaakt en zien dit echt als een laagdrempelige ingang naar hun werking en aanbod.”

200 tours

Intussen heeft de kandidaat-bezoeker keuze uit bijna 200 tours in de ErfgoedApp. In juni waren deze vijf de populairste: Poëzietour Aarschot, Vlassafari Texture, Vijdland en Permeke Oostende, met een visioguide en een familietour.

Uit het aanbod selecteerden we een aantal opvallende activiteiten:

Op pad met vlieg (aanbod voor kinderen jonger dan 12): Taxandriamuseum, Begijnhofmuseum, Speelkaartenmuseum, Speelgoedmuseum, Texture, Kortrijk 1302, Koers, Roosdaal 

Zomer aan zee: tours aan de kust: Permeke Oostende, Doe-expo De Panne, Spilliaert, Blankenberge, Zeebenen Oostende

Stadswandelingen: hiervan zijn talloze voorbeelden zoals Elf Monumententocht Tielt, koninklijk wandelen in Berchem, op weg met Maria in Halle,

Fietstochten: ook hiervan zijn talloze voorbeelden zoals Landloper Anzegem

Opmerkelijke gebouwen: Art Deco Ronse, Zurenborg, Abdij Gent, Kapelletjes Koninksem, Architect Isia Isgour, Deurne, Modernisme in Deurne, Léon Stynen, IJskelder , kapelletjes en processiewegen, forten voor kinderen (reeks), enz.

Bekende stemmen / acteurs: Ik, Jan Smeken (met audio door Rick de leeuw, inhoud door Remco Sleiderink)Permeke (met Jan Decleir als gids), Grote Kunst voor Kleine Kenners, De Panne (met Warre Borgmans), Museum Hof van Busleyden, Mechelen (met Dirk de Wachter), Vijdland en Vijdland voor kids (met Eline De Munck, Pieter Peirsman, Vic De Wachter, Jenne Decleir, Danni Heylen en Ruben De Munck), MSK Anders bekeken (met Wim Opbrouck)

Erkende musea: MSK Gent, Museum Hof van Busleyden, DIVA, KOERS, Bokrijk, Africamuseum, Speelkaartenmuseum, Speelgoedmuseum, Texture, Wereld van Kina, Kortrijk 1302, Sportimonium

Opvallende formats of onderwerpen: Grote Kunst voor Kleine Kenners in De Panne Ontdek de leefwereld van de opdrachtgever van het Lam Gods met ‘Vijdland’ Reeks volksverhalenroutes in het Denderland deel 1, deel 2, deel 3 Visueel plezier met Vlieg in Texture en Kortrijk 1302 Het verhaal van een Belg in China Sprookjesplekken verkennen in uw buurt Poëziewandeling Polyfone muziek in 16e eeuws Ronse Vliegtuigen spotten in As Shoppen op de sjanzelizee in Deurne 

Molenambacht: Het molenambacht werd recent erkend als immaterieel erfgoed, een aantal molenroutes nemen u mee langsheen de molens in uw buurt: Watermolenroute, Grensmolenroute, Annamolen, Molenbeersel.

Tours in de Vlaamse gebarentaal: Oostende , Gent , Van Eyck, een optische illusie (enkel digitaal) , Leuven