12 musea die je dit jaar eens moet bezocht hebben

Dicht dit jaar het gat in je cultuur en bezoek elke maand eens een museum. Alleen, met je gezin of als groepsuitstap met je familie, collega’s of hobbyclub, want in een museum valt altijd wat te beleven. Wij geven je een museumtip voor elke maand, jouw cultureel 2017 kan nu al niet meer stuk.Januari : Gallo-Romeins museum
Ga deze maand leren over het verre verleden, dat is nergens zo fijn als in dit museum. Het verre verleden start zo’n 500.000 jaar geleden en loopt tot in de vroege middeleeuwen. Neanderthalers, de eerste homo sapiens, Kelten, Eburonen en uiteraard Romeinen en Germanen: ze passeren allemaal de revue. Tot 30 juni kan je de expo Timeless Beauty gaan bezoeken met sensuele foto's van kunstfotograaf Marc Lagrange, intrigerende teksten van Romeinse auteurs en authentieke objecten die je in de ban brengen van vrouwelijk schoon. Voor kinderen is er een speciale audioguide. Ook kunnen ze deelnemen aan de creatieve workshop 'Romeinse selfie'. Als dit geen geweldig tip is om de eerste maand 2017 mee te starten?
Meer info? www.galloromeinsmuseum.be

Februari: Nationaal Museum van de Speelkaart
Zin om een kaartje te leggen? Dit leuke museum documenteert de geschiedenis, het gebruik en de fabricage van de speelkaart en beschikt over de belangrijkste verzameling speelkaarten uit Turnhout en de historische Nederlanden. Deze maand opent een gloednieuw luik in de permanente opstelling van het museum: ‘Harten 5’. Deze expo vertelt het verhaal van de speelkaart in vijf stappen en overloopt de geschiedenis en het gebruik van speelkaarten in Europa van af het einde van de middeleeuwen tot nu, een bijzondere inkijk in de evolutie en aanwezigheid van het kaartspel. Aansluitend bij dit luik is er het Speelkaartenlab, een realisatie van Cartamundi waarbij innovatieve projecten en technieken gepresenteerd worden in hands-on toepassingen.
Meer info? www.speelkaartenmuseum.be

Maart: Muziekinstrumentenmuseum
In een prachtig gerestaureerd pand midden in Brussel, dat bestaat uit een art nouveau gedeelte en een classicistisch gedeelte, bewaart deze federale wetenschappelijke instelling 8000 muziekinstrumenten. De 1200 interessantste en meest sprekende exemplaren staan opgesteld in 4 tentoonstellingszalen, omkaderd door beeldmateriaal, tekstpanelen en een rijk gevulde sonorisatie. Daarnaast heeft het mim ook een concertzaal, een ruimte voor workshops (enkel voor groepen na reservatie), een museumwinkel, een bibliotheek en helemaal bovenaan een restaurant met terras, waar het adembenemde uitzicht over de hoofdstad een uniek aroma verleent aan het menu. Je kan er zelfs picknicken in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte.
Meer info? www.mim.be

April: Comics Station
Vanaf Pasen 2016 opent in het Centraal Station van Antwerpen een nieuw indoor thema- en belevingspark waar stripfiguren tot leven komen. Het park wil een unieke belevenis bieden aan de hele familie: ouders, grootouders, kinderen en tieners... iedereen vindt zijn gading in de vele attracties, installaties en allerlei moderne en klassieke interactieve elementen die een (strip)verhaal tot leven brengen. Het park is ingedeeld in 6 zones. Elke zone is voorbehouden aan een van onze 6 stripfiguren en neemt je mee in de specifieke leefwereld van die figuur. Daarenboven komt er een leeshoek, een creatieve corner, een theater en bioscoopzaal en... een geheime zevende zone. Zo is er genoeg te beleven voor uren plezier, voor de hele familie!
Meer info vind je hier

Mei: Koers is religie
Het Wielermuseum aan het Polenplein in Roeselare wordt momenteel volledig vernieuwd, maar tijdens de renovatiewerken vormt de Paterskerk het nieuwe tijdelijke decor met de expo ‘Koers is Religie’. De expo stelt de intrigerende relatie tussen koers en religie centraal. Je trekt op pelgrimage langs wielerkapellen die je doen stil staan bij Ker(k)miskoersen, Wielergoden, (Bij)gelovige renners, Dopingzondaars, Wielerbedevaartsplaatsen en... de Ronde Van Vlaanderen als Hoogmis. Onderweg word je getroffen door unieke Wielergewaden, De Lijdensweg van het Wielrennen, Overwinningskelken, een Peloton van Wielergoden en het imposante ‘Croix de Fer’.
Meer info? www.koersisreligie.be

Juni : S.M.A.K. in Gent
Dynamisch en eigenzinnig. Dat is Gent en dus ook haar Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.). Een museum dat zeker op je to-do-lijst moet staan dit jaar! De vaste collectie van nationale en internationale topwerken wordt gepresenteerd in voortdurende wisselwerking met originele, vaak gedurfde tentoonstellingen. De vinger aan de pols. Maar soms ook in de wonde. Langzaam bekomen van de vele indrukken doe je in het citadelpark vlakbij.
Meer info over de vaste collectie en de lopende tentoonstelling vind je hier: www.smak.be

Juli: Nationaal Visserijmuseum

Een daguitstap of vakantie aan zee in juli? In het NAVIGO-museum maak je kennis met de Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee. Wist je dat je er ook echte Noordzeebewoners kunt ontmoeten? Kinderen kunnen er deelnemen aan het museumspel SOS Zeemonsters, een nieuwe en speelse manier om het NAVIGO-museum te ontdekken voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar. Geweldig toch?
Meer info: www.navigomuseum.be

Augustus: Speelgoedmuseum
Altijd al aan je kinderen willen tonen met welk speelgoed jij zelf gespeeld hebt als kleintje? In het Speelgoedmuseum kan je terecht voor een unieke collectie speelgoed en interactieve spelen die nostalgische herinneringen naar boven halen. Daarnaast zijn er heel wat collecties van fauna en flora, wetenschap en techniek, het dagelijks leven en veel meer. Geregeld zijn er ook leuke tentoonstellingen te bekijken! Een must-visit volgens ons dit jaar.
Meer info: www.speelgoedmuseum.be

September: Modemuseum Antwerpen
Het MoMu verrast je met haar unieke en dynamische aanpak. In plaats van een vaste opstelling van de eigen collectie presenteert MoMu tweemaal per jaar een nieuwe tentoonstelling. Aan de hand van stukken uit de MoMu collectie, aangevuld met bruiklenen, wordt het verhaal verteld van een ontwerper of mode-gerelateerd thema. Bovendien gaat elke tentoonstelling gaat uit van een totaalverhaal. Naast kledingstukken komen ook de inspiratiebronnen van de ontwerper, verbanden met andere kunstdisciplines ed. aan bod. Dat vertaalt zich in een tentoonstellingsruimte die bij elke expo een aangepaste invulling krijgt. Ook voor kinderen en jongeren is er een aangepast programma. Waarop wachten jullie nog?
Meer info www.momu.be

Oktober: MOT Grimbergen
In dit doe-museum, midden in het groen en vlak bij Brussel, ontdek je al wat aangedreven wordt door water, wind en spieren. De drie afdelingen, met enkele van de mooiste monumenten van Grimbergen, ontvangen je graag voor een dagje leerrijke ontspanning. Dit museum is de ideale uitstap voor gezinnen met kinderen. Zo neemt Happe de houtworm hen mee in de wondere wereld van het hout. Op de speelzolder ontdekken kinderen spelenderwijs hoe hard hout is, hoe een boom er vanbinnen uitziet en wat er allemaal mee wordt gemaakt. Laat de architect in je kind los en bouw de hoogste toren of word houtmuzikant en maak zelf muziek!
Meer info? www.mot.be

November: In Flanders Fields Museum
Een museum dat je zeker eens moet bezocht hebben dit jaar is het vernieuwde In Flanders Fields Museum! Het museum confronteert de bezoeker met de gevolgen van den Grooten Oorlog en het confronteert oud en jong met leven en dood in de Ieperse frontstreek. Het houdt ons een spiegel voor en doet ons stilstaan bij hoe wij omgaan met ons verleden en dat van alle andere betrokken landen. Mensen kwamen uit meer dan vijftig verschillende landen en culturen om deel te nemen aan de oorlog in Vlaanderen. Vandaag ontvangt het museum dan ook bezoekers van over de hele wereld. En confronteert het hen met het universele karakter van een wereldbrand die 100 jaar geleden plaatsvond. Om het belevingsaspect nog te vergroten, ontvangt elke bezoeker bij zijn aankomst een persoonlijke ‘poppy’-armband. Dankzij de chip die in de armband zit, wordt de taalkeuze automatisch ingesteld en kan de bezoeker 4 persoonlijke verhalen ontdekken doorheen de permanente tentoonstelling.
Meer info? www.inflandersfields.be

December: Mijnmuseum
In een interactieve presentatie beleef je het Limburgse mijnverleden. Maak kennis met het werk in de ondergrond, het leven in en rond de mijn, de sluitingsperiode en de mijnstreek vandaag. Maak na je bezoek een prachtige wandeling op de historische mijnsite, geniet van een lekker Koolputtersbiertje of ga uitwaaien op de avonturenberg en mijnterril. Bezoek de mijncité die op wandelafstand ligt, ontdek culinaire arrangementen of neem een kijkje in de nabijgelegen mijnkathedraal en moskee. Een geweldige daguitstap waar je nog lang over zal kunnen vertellen!
Meer info? www.mijnmuseum.be