5 vrolijke uitstapjes om de herfst in te stappen

Voelen jullie het ook? De bladeren vallen van de bomen en kleuren het landschap, kastanjes liggen op de grond klaar om opgegeten te worden en af en toe worden we nog getrakteerd op een streepje zon. Benieuwd waar we jullie deze herfst naartoe willen sturen?

1. Vier de herfst met een herfstpicknick
Niets is ontspannender dan buiten spelen in de frisse lucht, de natuur ontdekken en beleven, een bioboerderij bezoeken en spelen in het bos. In domein De Averegten in Heist-op-den-Berg kan je de herfst à volonté vieren. Een toppertje is natuurspeelplaats De Hobbeldonk: geen voorgevormde speeltuigen maar zelfgemaakte constructies met zand, water, boomstammen en wilgenhutten. Een heerlijke plek waar kinderen uren kunnen vertoeven, lekker vuil kunnen worden en waar ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Afsluiten doe je gezellig samen met een herfstpicknick, want op het domein staan tal van picknicktafels en tentjes. Versier je tafel met mooie herfstbladeren en andere herfstschatten die je onderweg gevonden hebt en feest ze gezellig buiten.
Meer info vind je hier of via www.averegten.be

TIP:

Ga BosBaden met wandelcoach Dirk De Ryck - Week van het bos
17 oktober, 10 > 12 uur #Heist-op-den-Berg

Het bos heeft de mens heel wat te bieden. We vinden er rust, of we krijgen er net de kans om erg actief te zijn. Bosbaden is het opnemen van het bos via onze zintuigen door als het ware te baden in de bosatmosfeer. Door ervaringsoefeningen te doen die alle zintuigen openen, kan je je mentale en fysieke kracht opladen. De wandelcoach helpt je om te verstillen en het bos op een andere manier te ervaren. Deze activiteit in het Provinciaal Groendomein De Averegten richt zich tot volwassenen. Je kan gratis deelnemen maar inschrijven is noodzakelijk en kan t.e.m. 13 oktober. Een inschrijving wordt steeds per e-mail bevestigd. Als het maximum aantal deelnemers is bereikt, worden de inschrijvingen vroeger stopgezet. www.provincieantwerpen.be > Averegten

2. Ga naar Tervuren tijdens het mooiste seizoen van ’t jaar
Trek je wandelschoenen aan en ga naar het Zoniënwoud, dit bos verwelkomt elk jaar 1,5 miljoen bezoekers en is erkend als Unesco-werelderfgoed! Je kan er wandelen maar ook fietsen of zelfs paardrijden. En test vooraf je kennis via een quiz in het toeristisch bezoekerscentrum. Een rondleiding met gids kan je trouwens hier reserveren. Er zijn ook andere mogelijkheden om Tervuren in groep te bezoeken. Een gratis plan is verkrijgbaar in het toeristisch bezoekerscentrum.

3. Doe de paddenstoelenwandeling op de Kesselse Heide
Paddenstoelen komen voor in alle vormen en kleuren, in groep of haast onzichtbaar, soms lekker, soms giftig. Ga mee op stap voor een leerrijke wandeling in het Provinciaal Groendomein Kesselse Heide waarbij geen vraag over paddenstoelen onbeantwoord blijft. Schrijf in voor de kinderwandeling (6 tot 12 jaar) en/of de wandeling voor volwassenen. Beide wandelingen gaan gelijktijdig door in samenwerking met Natuurpunt De Wielewaal.
Alle info vind je via www.provincieantwerpen.be >Kesselse Heide

4. Genieten van de herfst in het Nationaal Park
Wisten jullie dat wij een Nationaal Park hebben in Vlaanderen? Het enige Nationaal Park in Vlaanderen strekt zich uit over de Limburgse gemeenten Dilsen-Stokkem, Zutendaal, Maasmechelen, Lanaken, Genk en As. Met zijn 5700 hectare puur natuur staat het Nationaal Park garant voor dagenlang ontdekkingsplezier, zeker in de herfst! Je vindt er onder andere zeldzame planten en dieren. Het beheer van deze natuurlijke schat is in handen van het Agentschap voor Natuur en Bos. Iedereen is welkom om hier eindeloos te ontspannen: wandelen, fietsen, ruiteren... of gewoon zorgeloos te genieten van al dit moois. Het Nationaal Park Hoge Kempen ontdek je best via één van de zes toegangspoorten: Lieteberg in Zutendaal, Kattevennen in Genk, Pietersheim in Lanaken, Station As in As en Mechelse Heide en Connecterra in Maasmechelen. Je vindt hier telkens een bezoekersonthaal, parking, horeca en bijkomende attracties. Elke toegangspoort is opgebouwd rond een ander thema en geeft je telkens een andere kijk op het Nationaal Park. Zo krijg je 1 Nationaal Park, 6 keer anders!
Meer info vind je hier

5. ‘The beauty of decay’, de schoonheid van het verval
van 10  oktober > 29 november in Arboretum Kalmthout

Ieder seizoen heeft haar eigen charme. Jenny Van Gimst is gecharmeerd door de herfst en de vergankelijkheid van bloemen en bladeren. Dit inspireerde haar tot het werk dat zij nu tentoonstelt in het Arboretum Kalmthout.
Jenny Van Gimst is professioneel kunstschilder, meer bepaald hedendaags realisme. Haar opleiding genoot zij in de toenmalige academie voor schone kunsten in Antwerpen.
Zij geeft ook cursussen en workshops in Arboretum Kalmthout.
Boek vooraf je ticket en kies een tijdslot. Tijdsloten worden om het kwartier toegekend. Aan de kassa zijn enkel tickets te verkrijgen indien het tijdslot nog niet uitverkocht is. Vooraf je ticket kopen is sterk aangeraden. Meer info: www.arboretumkalmthout.be