5 x niet te missen toppers in het Scheldeland

Het land van Stille Waters ligt aan één van de mooiste Scheldebochten en is een ideale plek om eens helemaal tot rust te komen. Je vindt er tal van fiets- en wandelroutes langs de Schelde én zelfs een gratis overzetdienst. Klein-Brabant bezit prachtige kastelen en geklasseerde bossen, tal van musea en 't Fort van Breendonk. Volgens ons één van de mooiste stukjes van Vlaanderen, benieuwd naar de toppers?
 

1. Picknicken bij kasteel d’Ursel
Wie in de buurt is van het Scheldeland, kan even helemaal tot rust komen in het park van kasteel d’Ursel. Via de monumentale poorten betreed je een oase van rust. Neem je picknickdeken en lekkere gerechtjes mee en ga er picknicken met zicht op het kasteel of speel er samen met de kinderen en/of kleinkinderen op de uitgestrekte grasvelden. Wandelpaden leiden je langs waterpartijen en door oude dreven en met wat geluk zie je onderweg een eekhoorn, een roofvogel of een ree. Een ideale uitstap tijdens de lente!
Bezoek het park
 

2. Ga naar Sint-Amands en breng ook een bezoek aan het Provinciaal Museum Emile Verhaeren
In het Land van Klein-Brabant slingert de Schelde zich een weg tussen groene oevers, slikken en schorren en de pittoreske dorpen Sint-Amands en Mariekerke. De plaatsjes vormden het decor voor de fictiereeks Stille Waters. Sint-Amands heeft een uiterst charmante kaai met tal van overheerlijke eetgelegenheden en nog een echte veerman. Het uitzicht over de Schelde vanop de kaai is werkelijk adembenemend!
Ben je in de buurt? Bezoek dan zeker eens het Emile Verhaeren museum, een literair museum, volledig gewijd aan de Franstalige dichter en kunstcriticus Emile Verhaeren (1855-1916).
Bezoek het museum


3. Provinciaal Recreatiedomein De Schorre
Provinciedomeinen zijn altijd tof! In De Schorre ontdek je de prachtige natuur tijdens een wandel- of fietstocht, maar je kan er ook minigolf spelen of waterfietsen en genieten op het terras van de brasserie. Kinderen kunnen ravotten in de binnen- en buitenspeeltuin (aangepast aan rolstoelgebruikers). Fijn om te weten! Rond en door het domein lopen wandel- en fietsknooppuntroutes en aan de onthaalbalie kun je fietsen ontlenen.
Bezoek De Schorre


4. Bezoek aan het Fort van Breendonk
Misschien niet meteen het leukste uitstapje, maar wel een must-visit wanneer je in de buurt bent. In het Fort van Breendonk voerden de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog een gruwelijk beleid. Er werden politieke tegenstanders en verzetslui opgesloten vooraleer ze naar concentratiekampen werden gedeporteerd. In 1947 werd het fort tot Nationaal Gedenkteken uitgeroepen. Het bezoekersparcours geeft op indrukwekkende en aangrijpende wijze de gruwel van het naziregime weer…
Bezoek het Fort van Breendonk
 

5. Fietsen via de Scheldedijkroute

Ben je een fervente fietser? Fiets dan autovrij van de Scheldedijk in Sint-Amands tot aan de monding van de Rupel. De dijken bieden een uniek panorama over de Schelde en het schorren- en polderland. Maak kennis met het land van de tv-serie ‘Stille Waters’, een meeslepend verhaal met de Schelde in de hoofdrol. Talrijke veerboten brengen je gratis van oever naar oever geniet onderweg zeker van dé streekspecialiteit: paling in 't groen!
Download hier de route
 

Verblijf je één of meerdere dagen? Dan hebben wij nog deze aanradertjes voor jullie:

ETEN

In het Scheldeland zijn tal van lekkere restaurantjes en eetcafes, maar één van dé plekken waar je eens moet geweest zijn, is volgens ons de Cuytegemhoeve in Sint-Amands. Niet alleen een leuke kinderboerderij om te bezoeken, maar je kan er proeven van lekkere hoeveproducten en Vlaamse boerenkostgerechten zoals balletjes met krieken of pensen met appelmoes. Een aanradertje van jewelste volgens ons!LOGEREN
Een tip van jewelste om te overnachten is de Vromishoeve in Sint-Amands
Een rustieke, kindvriendelijke, actieve hoeve met zoogkoeien, kalfjes en groenten. Recent vernieuwd en uitgebreid, de ideale verblijfplaats om tot rust te komen en dankzij de centrale ligging is dit een perfect adres voor een gezellig samenzijn, voor zowel grote als kleine groepen.