6 leuke buitendingen die je deze winter nog kan doen

Te koud. Te nat. Te brrrr. Te urghghmpf. Er zijn veel excuses om niet naar buiten te trekken in het najaar – maar die verklaren we bij deze allemaal ongeldig! Want, zoals ze in Scandinavië zeggen: ‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kledij.’

Benieuwd naar dé buitenbucketlist van Sarah Devos, auteur van het geweldige 'HET BOSBOEK' dat al een tijdje in de boekhandel ligt:

1. Steek een gezellige herfstpicknick of winterwandeling in elkaar. Roep je vrienden of famiile bij elkaar, stop een fles (kinder)champagne in de koeltas, wat lekkere hapjes erbij en je kunt op pad! Zoek een natuurgebied via de website van Natuurpunt of trek gewoon naar het bos bij jou in de buurt.

2. Echte bosfans haasten zich naar het Prinsenpark in Retie. Daar kunnen kinderen zich naar hartenlust uitleven in het avontuurlijke speelbos.Kampen bouwen, verstoppertje spelen tussen de varens. Het speelbos ligt vlakbij het nieuwe onthaalcentrum dat momenteel in aanbouw is. Het is voor iedereen toegankelijk en dé plaats in het park waar je van de paden mag afwijken.

3. Als de blaadjes van de bomen zijn gevallen, kun je prima vogels spotten. Pak je verrekijker en een vogelgidsje mee en rep je bijvoorbeeld naar het Zwin, de internationale vogelluchthaven waar trekvogels even uitrusten op hun zware tocht naar het zuiden. Wist je trouwens dat sommige vogels die bij ons leven, zoals het rooddborstje, in het zuiden gaan overwinteren, terwijl hun roodborstneefjes uit het noorden het hier bij ons al warm genoeg vinden? Bij Natuur en Bos vind je een overzicht van de vogelkijkhutten in Vlaanderen. Ook fijn: een begeleide vogelwandeling met ervaren gids. Die kan je zonder twijfel nog meer vertellen.

4. Ben je al eens gaan geocachen? Download een geocaching-app op je smartphone en check welke verborgen schatten er bij jou in de buurt liggen. Volg de aanwijzingen op de app. Soms moet je best goed zoeken, maar dat is voor rasechte speurneuzen vast geen probleem. Cache gevonden? Schrijf je naam en de datum op het briefje dat erin zit, ruil eventueel een cadeautje (bij grote caches) en vertel op de app dat je de cache gevonden hebt en wat je ervan vond.

5. Aspirant-astronauten moeten dringend naar Genk. Daar leer je in de Cosmodrome alles wat je moet weten over de ruimte. In de indrukwekkende koepelzaal kom je alles te weten over de sterren en het heelal. Trek je er een heel weekend op uit? Dit is een fijne combi met een bezoekje aan Bokrijk of Expeditie C-mine of een fietstochtje door het water. Overnachten kan -lekker oldskool- in de jeugdherberg bij Bokrijk. En ’s avonds een lekkere pasta in de levendige Genkse Vennestraat, natuurlijk!

6. Geen inspiratie, maar wél zin in een tripje naar het bos? Op Zondag Bosdag vind je een heleboel originele zoektochten, van een zintuigenzoektocht over een kleurenexpeditie tot een razend populaire jakkiedingenzoektocht. Kies een zoektocht uit, download hem gratis, afdrukken en je kunt vertrekken! Wie vindt als eerste iets prikkelends, iets zachts, iets roods, iets wits, iets slijmerigs, iets stinkends of… een grote drol?

Merci Sarah voor deze geweldige buitentips! We hebben geen excuus meer om binnen te blijven dit najaar!

Nog meer leuke uitjes en bostips vind je op haar blog www.zondagbosdag.be.
Sarah Devos (37) is mama van twee dochters en zit het liefst in het bos. Maar omdat ze helemaal niet (meer) wist wat ze daar zag, schreef ze er Het bosboek over: een echt bosboek voor beginners, grote en kleine. En Sarah heeft nog héél veel meer boeken op haar palmares. Go Sarah!