9 keer doen in Haspengouw

Romantische kastelen, boomgaarden, pittoreske kerkdorpjes, historische steden, religieuze monumenten, historische steden… Veelzijdig Haspengouw verrast het hele jaar door. Wij zetten alvast 9 leuke uittips op een rijtje om te doen in Haspengouw.

1.Een bezoek aan Bilzen Mysteries, een betoverende klank- en lichtpromenade
Herbeleef de rijke geschiedenis van de Landcommanderij Alden Biesen via een nachtelijk, multimediaal parcours boordevol verrassingen. Een feest voor de zintuigen, uniek in Europa! Bilzen Mysteries is dagelijks geopend tijdens de Belgische vakantieperiodes. Buiten de vakantieperiodes is de attractie geopend van vrijdag tot en met maandag. Reserveer je tickets hier
Meer info vind je hier

2.Ga topstukken zoeken in het Teseum
In het Teseum schittert de eeuwenoude kerkschat van Tongeren meer dan ooit. We spreken over een van de rijkste en oudste collecties van de Lage Landen. Uniek, met een aantal topstukken die pronken op de Vlaamse topstukkenlijst. De collectie omvat kunstobjecten van de 6de tot en met de 20ste eeuw. De moderne scenografie neemt de bezoeker mee voor een unieke museumbeleving. Vanuit de voormalige kapittelzaal stap je in een boeiend verhaal dat zich uitstrekt over de romaanse toren en de zolder van de kloostergang. Muzikale intermezzo’s nemen je mee naar het muziekleven van het middeleeuwse Tongeren. Na het museumbezoek kan je aangenaam vertoeven in de sfeervolle kloostertuin en -gang.
Meer info vind je hier

3.Geschiedenis opsnuiven in het Gallo-Romeins museum
Ontdek het verhaal van de mens, van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Kijk naar meer dan 2.000 authentieke objecten. Leer over het verre verleden via educatieve films, levensechte figuren en prachtige maquettes. Geniet samen met je kinderen van toffe animaties. Bezoek ten slotte het fijne museumcafé en loop even langs in de shop met een groot boekenaanbod over het verre verleden. Kortom: het Gallo-Romeins Museum is een plek waar het fijn is om vele uren door te brengen met het hele gezin.
Meer info vind je hier

4. Gratis rondleiding in de fruitveiling
Iedere donderdag van september zet de Belgische Fruitveiling in Sint-Truiden om 11u de deuren open voor de individuele toerist. De bezoekers krijgen in de veilingzaal een film te zien over voorsorteringen en hoe het veilen van fruit gebeurt. Achteraf kan je vragen stellen. Je bezoek wordt afgerond met een rondleiding door koelcellen, frigo's, aanvoer van fruit, enzovoort.....
Meer info vind je hier

5.Doe een straffe zoektocht voor avontuurlijke kinderen
Dat Sint-Truiden kindvriendelijk is merk je op aan het grote aanbod avontuurlijke activiteiten. Via leuke zoektochten en queestes ontdekken kinderen met hun ouders de prachtige wandelgebieden. Zoek het leuke bijenhuisje op de fruitqueeste, doe een kikker na op de speelvogelqueeste, zoek al fietsend of al wandelend de schat van Trudo. Oudere kinderen ontrafelen het geheim van de Frankische edelman Trudo en Christine de wonderbare met de iPad als gids. Tip: je kan dit het hele jaar door doen!
Meer info vind je hier

6.Bezoekje aan de Begijnhofkerk
De kerk van het begijnhof in Sint-Truiden is wellicht de mooiste en oudste bewaarde kerk van de begijnhoven in Vlaanderen. Deze laatromaanse, vroeggotische kerk bezit een schitterende reeks muurschilderingen die tot de belangrijkste van het land behoort. De 38 muur- en pijlerschilderingen vormen een gevarieerd ensemble, van de late 13de tot begin 17de eeuw. De taferelen getuigen van de middeleeuwse geloofsbeleving en geven een overzicht van diverse schildertechnieken en -stijlen.
Meer info vind je hier

7.Ga zelf je fruit plukken
Tijdens de oogstperiodes kan je bij een fruitbedrijf terecht om je eigen fruit (kersen en appels) aan dagprijs te plukken. Spring op de plukwagen en pluk je eigen fruit!
Alle info over fruitplukdagen vind je hier

8. Beklim de Abdijtoren
De abdijtoren is hét historische baken van de stad. Al klimmend ervaar je de kracht van duizend jaar bouwgeschiedenis. Na 196 treden, met onderweg vijf rust- (!) en ervaringsplatforms, geniet je van een adembenemend panorama over stad en streek.

De verschillende historische gebouwen die Sint-Truiden rijk is bezoeken met één toegangskaart? Het is mogelijk! De Trudopas verleent je toegang tot enkele monumenten zoals de abdijtoren, de crypte, kapucijnenkapel, festraetsstudio, en in het weekend ook de keizerszaal en academiezaal. Vanaf het voorjaar komt hierbij ook nog het kerkje van Guvelingen. De Trudopas koop je bij Toerisme Sint-Truiden (Stadhuis Grote Markt) tijdens de openingsuren. 
Meer info vind je hier

9. Een bezoekje aan Museum Winter 1944
Het museum Winter 1944 brengt een getuigenis van een niet zo ver verleden dat toch reeds voor velen onbekend is gebleven. De oudere generatie kan er zich in terug vinden en voor de jongeren kan het een ontdekking worden. Naast de oorlogstaferelen, zijn er ook een aantal ‘huiselijke beelden’ te zien van de plaatselijke bevolking tijdens de oorlogsperiode. Ook de vrouwen tijdens de oorlog worden niet vergeten, de collectie vrouwen uniformen, (zowel Army, Nurse als ARC) heeft een stevige uitbreiding gekregen.
Meer info vind je hier