9 x onderweg fotograferen met je smartphone

Met je smartphone kun je bijna net zulke mooie foto's nemen als met een spiegelreflexcamera, als je maar weet hoe! Samen met Anki Wijnen, bekend van haar blog Zilverblauw.nl én auteur van het populaire fotografieboek Shoot!, gaan wij op zoek naar enkele tips en tricks uit haar allernieuwste boek Snap! - fotgraferen met je smartphone Zij laat zien hoe je met je smartphone fantastische foto's kunt maken, altijd en overal want je smartphone heb je altijd bij je!

1. De voordelen zijn grooooooot!
Een smartphone is licht, handzaam en past gemakkelijk in je tas of broekzak. Bovendien kan je er veel onopvallendere foto's mee maken waardoor je spontane momenten goed kunt vastleggen. En je kunt ze direct delen op social media en zo aan iedereen laten zien welke leuke uitstap je aan het beleven bent!

2. Je kunt smartphonefoto's meteen bewerken met één van de vele bewerkingsapps
Wat dacht je van Lightroom, VSCO, Afterlight, Camera+ of Instagram? De meeste apps voor fotobewerking hebben standaard een aantal mogelijkheden zoals snijden, belichting, contrast, saturatie... waardoor je foto er al snel stukken beter uitziet!

3. Vertrek goed voorbereid
Voor je op uitstap vertrekt, denk dan aan je oplader en neem een of meerdere powerbanks mee. In extreme weersomstandigheden kan je batterij namelijk sneller leeg raken.

4. Gebruik gadgets
Een weersbestendig hoesje zodat je onder water foto's kunt maken of een Gorillapod, een flexibel statief waarmee je je smartphone praktisch overal kunt vastmaken en zo de beste selfies en groepsfoto's maakt.

5. Durf te variëren
Fotografeer eens onverwachte details die je opvallen, fotografeer wat jij wil en laat je niet lijden door wat gebruikelijk is.

6. Weet wat je smartphone kan
De meeste camera's kunnen niet zoomen, onderwerpen die zich dus verder weg bevinden dan je met het blote oog kunt zien, kun je dus niet dichterbij halen. Op zich is dat geen probleem, maar weet wel dat wanneer je bijvoorbeeld naar de Dierentuin gaat het minder handig kan zijn als je verre dieren dichtbij wilt fotograferen :-).

7. Verander eens van perspectief
Een valkuil als je fotografeert met je smartphone is dat je hem, in tegenstelling tot een camera, bijna altijd rechtop houdt. Maar als je bijvoorbeeld door je hurken gaat, zul je merken dat de wereld er helemaal anders uitziet. Of maak eens een foto van bovenaf of kijk juist eens naar boven. Ga op zoek naar afwijkende standpunten en kijk een anders naar de wereld!

8. Bevries de tijd
Een van de meest magische momenten aan fotografie is dat je de tijd kunt bevriezen! Je kunt herinneringen vastleggen zodat je iets later kunt herbeleven. De wereld verandert elke dag een beetje, zo weinig dat het in het dagelijks leven niet opvalt. Pas als je na een tijd terugkijkt merk je die verandering op. Leuk is om een typisch tijdsgebonden element aan je compositie toe te voegen en de foto voert je later bij één blik terug in die tijd. Wanneer je op uitstap bent, kan je je kinderen bijvoorbeeld fotograferen bij de auto? Wedden dat je er later met veel nostalgie op terugkijkt?

9. Experimenteer met selfies
De manier om te tonen dat je ergens bent, is een selfie maken! Durf en laat je creativitiet zien. Experimenteer bijvoorbeeld met achtergronden, voeg kleur toe aan je selfie en probeer verschillende houdingen. Saaie selfies zijn er al genoeg!

Succes ermee!

Nog veel meer tips om te fotograferen met je smartphone vind je in het boek van Anki Wijnen Snap! of op haar blog www.zilverblauw.nl