Alden Biesen brengt wereldtop naar Bilzen

Vier orgelrecitals van wereldniveau geven het startschot voor het 800ste jubileumjaar van Alden Biesen. Niemand minder dan de huisorganisten van Windsor Castle, het paleis van Versailles, Hofburg Wenen en het kasteel van Frederiksborg in Denemarken brengen een ode aan de Landcommanderij op 14, 21 en 28 februari en 6 maart 2020.

Volgens algemeen directeur Patrick Cornelissen is het de eerste keer dat vier beroemde organisten op zo een korte tijd concerteren in Alden Biesen: “we zijn erg vereerd om deze topmuzikanten te mogen ontvangen. Het vormt een mooie gelegenheid om de betoverende klanken van het 18de-eeuws Van Peteghem orgel in de kijker te zetten”.
Het idee kwam van huisorganist Luc Ponet, artistiek directeur bij Organum Alden Biesen en bestuurslid van het Nationaal Instituut voor de Orgelkunst. “Deze orgelrecitals vormen een ode aan de oude muziek. De organisten van deze verschillende kastelen zijn top in hun genre. Alden Biesen haalt hiermee dan ook wereldklasse naar Bilzen, aldus Ponet.”   

Op 14 februari concerteert Luke Bond, organist to the Queen: Windsor Castle (GB). Bond is één van de meest gekende organisten van Groot Brittannië en luisterde onder meer de trouwplechtigheid van Prins Harry en Meghan Markle op. Een unieke gelegenheid om hem op Valentijnsdag in België te horen spelen.
Op 21 februari is het de beurt aan Jean-Baptiste Robin, organist-titularis van het kasteel van Versailles. Robin wordt aanzien als een van de meest prominente Franse concertorganisten en werd in 2010 aangesteld als hoforganist van de Koninklijke kapel van het Paleis van Versailles.
Op 28 februari speelt Sven-Ingvart Mikkelsen, organist van het Frederkisborg kasteel te Denemarken. Mikkelsen is curator voor het historische Compeniusorgel van 1610 en concerteerde reeds in verschillende landen. Hij heeft een aantal orgel CD's opgenomen, waaronder het complete werk van Nicolaus Bruhns, Georg Böhm en Nicolas de Grigny, evenals “400 years of Danish organ music”.
Op 6 maart sluit Martin Haselböck, organist van de Hofburg in Wenen de vierdelige concertreeks af. Dhr. Haselböck staat bekend als een van de belangrijkste muzikale artiesten in de wereld van orgelmuziek. Geboren in Oostenrijk vervolledigde hij zijn studies in Wenen en Parijs. Na het winnen van enkele prestigieuze muziekprijzen werd hij bekend als solo organist, en werkte onder meer met dirigenten zoals Claudio Abbado, Lorin Maazel, Wolfgang Sawallisch, Riccardo Muti en vele anderen.

Praktisch: Tickets kosten 18 euro en zijn online verkrijgbaar via http://aldenbiesen.eventbrite.com. Per voorstelling zijn er slechts 200 zitplaatsen beschikbaar.