Begijnhofmuseum organiseert finissage voor expo ‘Ontmoeting & Contrast’

Op donderdag 24 januari wordt de tentoonstelling ‘Ontmoeting & Contrast – Hedendaagse kunst in dialoog met de begijnhofcollectie’ feestelijk afgesloten met een symposium. Na drie korte inleidingen vindt een panel- en publieksdiscussie plaats. Vooraf kan het publiek de expo van het Begijnhofmuseum bezoeken.

De collectie van het Begijnhofmuseum in Turnhout is gevarieerd en bevat de nodige religieuze kunst. Ook moderne kunstenaars werken rond het thema ‘religie’. In de tentoonstelling ‘Ontmoeting & Contrast’ krijgen traditionele kunstwerken van het museum een hedendaagse tegenhanger vanuit diverse kunststromingen, van expressionisme tot popart en streetart. Soms lijkt het ‘kunst met een drempel’ en wordt er extra inleving gevraagd van de toeschouwer. Een aandachtige kijker wordt echter vaak beloond met onverwachte beelden en inzichten.

De expo loopt tot zondag 27 januari 2019. Als afsluiter organiseert het museum een symposium onder de noemer ‘Kunst zonder Kerk – Kerk zonder kunst’.

Programma

Voorzitter en welkom: Jef Van den Bergh (vzw Vrienden van het Begijnhof Turnhout)

Inleiders (3 x 10-15 minuten)

Christian Wittebroodt,voorzitter Museum voor Moderne Religieuze Kunst in Brussel: Inleiding religieuze kunst in de 20ste eeuw, met nadruk op de huidige tijd.

Hugo Kaagman, streetartkunstenaar, vertelt over zijn religieuze schilderijen (‘christendom moderniseren’).

Pastoor Rudi Mannaerts, pastoor Sint-Andries Antwerpen & verantwoordelijke Toerisme Portaal: Over de betekenis van schilderijen, de Kerk & religieuze kunst.

Panel (discussie & uitwisseling)

Moderator: Ivo Verheyen, oud-conservator Jakob Smitsmuseum & journalist

Deelnemers: Christian Wittebroodt, Hugo Kaagman, Rudi Mannaerts en Marcel Gielis, kerkhistoricus & theoloog

Praktische informatie

Het symposium vindt plaats om 20 uur in het Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28, Turnhout. Vanaf 18.30 uur is een bezoek mogelijk aan de tentoonstelling in het Begijnhofmuseum (Begijnhof 56). Deelname aan de finissage is gratis, van tevoren reserveren is niet nodig.

Een organisatie van Archief & Musea Turnhout, vzw Vrienden van het Begijnhof van Turnhout en Davidsfonds Turnhout.

Begijnhofmuseum, Begijnhof 56, B-2300 Turnhout, +32 14 42 12 48

begijnhofmuseum@turnhout.bewww.begijnhofmuseum.be