Beleef de Archeologiedagen dit weekend

De nationale Archeologiedagen kenden vorig jaar een eerste editie dankzij Forum Vlaamse Archeologie en de provincie Vlaams-Brabant. De tweede editie belooft nog meer archeologie-madness in steden en gemeenten. En wie archeologie zegt in Koksijde, denkt Abdijmuseum!

Ontdek het Archeologiedagen-programma in Koksijde.

'Van depot tot expo' op vrijdag

Op vrijdag 14 juni om 19.30 uur nodigt het Abdijmuseum je uit om een exclusieve kijk achter de schermen mee te maken bij de opbouw van de tentoonstelling 'Bouwen voor de eeuwigheid'. We gaan zowel in het ondergrondse depot van het museum een kijkje nemen, als in de tentoonstellingsruimte in volle opbouw. 

'Zandlopers' (7-12 j) op zaterdag

Trek op zaterdag 15 juni om 14.30 uur samen met een gids naar de plaats waar ooit de grote Duinenabdij pronkte! Door er zelf voorwerpen op te graven, leer je wat archeologie is en leer je hoe de abdij er in de middeleeuwen uitzag. Daarna ga je naar het museum: verkleed als monnik volg je het leven van een monnik uit de middeleeuwse abdij. 

Zondag: lezing over Merovingische begraafplaats

Lezing ‘Wonen aan de Vlaamse kust, 1300 jaar geleden. Een vroegmiddeleeuwse nederzetting en een grafveld in Koksijde.’ deze zondag 16 juni
 
Op zondag 16 juni om 10.30 uur organiseren de gemeente Koksijde en het agentschap Onroerend Erfgoed deze lezing in het Sociaal Huis. Aan het woord zijn Marc Dewilde en Anton Ervynck van Agentschap Onroerend Erfgoed.
 
Op 22 december 2016 vond een arbeider, tijdens de graafwerken op de werf van het nieuwe politiekantoor, fragmenten van een menselijk skelet. Niemand dacht dat men er een vroegmiddeleeuwse begraafplaats met een vijftigtal graven zou vinden, én de resten van een nederzetting met restanten van gebouwen van meer dan 13 eeuwen oud. Het agentschap Onroerend Erfgoed stond in voor de archeologische opgravingen en heeft nu het onderzoeksrapport volledig klaar! Je kan er al meer over lezen op onze blog.

Laatste activiteit rond 'Ruïnes, bouwstenen van de tijd' in Grimbergen op zaterdag

Monumentenwacht en Abdijmuseum Ten Duinen bundelen de krachten rond behoud, beheer en ontsluiting van ruïnes in Vlaanderen en delen hun ervaring en kennis met het brede erfgoedveld.

De vijfde activiteit in deze reeks vindt plaats op zaterdag 15 juni in Grimbergen, waar het Prinsenkasteel pronkt. En dit op één van de Archeologiedagen. Het thema van deze namiddagactiviteit: Ambachtelijk Bouwbedrijf! Tussen 14 en 18 uur kan je onder andere een lezing van Stijn Thomas (architectenbureau Teamvanmeer) meemaken over 'Ervaringen bij de restauratie van ruïnes'. En wat dacht je van een bezoek aan de ruïne van het Prinsenkasteel en een demonstratie 'Steenbewerking'? Napraten doen we met een drankje en een hapje in het MOT (Museum voor de Oudere Technieken).

Neem een kijkje bij volgende gerelateerde attracties