Bilzen Mysteries

Op vrijdag 7 oktober 2016 wordt in de Landcommanderij Alden Biesen een gloednieuwe attractie ingehuldigd: ‘Bilzen Mysteries’. Dit multimediaal, nachtelijk beleefparcours brengt de 800-jarige geschiedenis van de waterburcht op sensationele wijze tot leven. ‘Bilzen Mysteries’ wordt zonder enige twijfel dé topattractie in Bilzen en omstreken.

Een Limburgs reconversieproject: de toeristische upgrade van Alden Biesen
Met circa 200.000 bezoekers per jaar is de Landcommanderij Alden Biesen van de Vlaamse Gemeenschap één van de absolute publiekstrekkers in ons land. Als cultuurhistorisch en evenementencentrum is Alden Biesen een zeer geslaagd product. Omdat het toeristisch potentieel van Alden Biesen nog beter zou kunnen worden benut, diende het Bilzers stadsbestuur in het voorjaar van 2013 een fiche in voor een toeristisch project op de site Alden Biesen met reconversiegelden. In juli 2013 kende de Vlaamse regering voor dit initiatief een bedrag toe van 1.700.000 euro aan SALK-middelen.

Het project zal volledig door het Bilzerse stadsbestuur georganiseerd worden in Alden Biesen. Hiervoor werd een gebruikersovereenkomst met de Vlaamse Gemeenschap afgesloten. Ook een tweede dossier van de stad Bilzen werd weerhouden voor een SALK-toelage ter waarde van 6.300.000 euro. Daarmee wordt de Rentmeesterij gerestaureerd. Inmiddels is er gestart met de realisatie van een hotel in samenwerking met privépartners en LRM. Beide SALK-projecten worden ondersteund door Toerisme Vlaanderen. “Dit zijn twee projecten die elkaar perfect versterken”, zegt schepen van Toerisme Guy Swennen.

De boeiende geschiedenis van Alden Biesen spectaculair in beeld en klank
De Landcommanderij van Alden Biesen kende een lange en bewogen geschiedenis. Vanaf de oprichting door de Duitse Ridderorde in de 13de eeuw tot een allesverwoestende brand in 1971 … Elke steen van het sprookjesachtige kasteel ademt geschiedenis. Met de nieuwe attractie kunnen binnen- en buitenlandse bezoekers Alden Biesen op een totaal nieuwe manier ontdekken of zelfs herontdekken.

Met een tablet in de hand maken bezoekers een één uur durende videowandeling doorheen het prachtige domein van Alden Biesen. Het parcours omvat o.a. het gasthuis, de buitenhof en de kerk, de Minervatempel in het Engels park, de waterburcht en de Franse tuin. De boeiende belevingstocht is een meeslepende combinatie van belevenissen en verhalen op de tablet én op de site zelf, die met allerhande technieken tot een fascinerend en levend decor wordt omgetoverd.

Op elke hotspot komt een historisch tafereel tot leven, vanaf het ontstaan van de Duitse Ridderorde en het grote vertrek voor de kruistochten tot de ontbinding van de orde ten tijde van de Franse Revolutie en de bijzondere gebeurtenissen in de navolgende periode.

Gids van dienst doorheen het parcours is niemand minder dan de legendarische Armand Roelants du Vivier, alias de Heer van Biesen. Zijn verhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten, boeit van de eerste tot de laatste minuut. De casting van de acteur die deze rol zal invullen, is intussen bijna rond ... Nog heel even en de Biesenheer krijgt een nieuw gezicht!

Alle middelen werden ingezet om van ‘Bilzen Mysteries’ een voltreffer te maken. Schepen van Toerisme Guy Swennen: “Spectaculaire licht-, geluid- en beeldeffecten zoals video- en laserprojecties zullen de zintuigen van de bezoekers in vervoering brengen en zorgen voor een unieke totaalbeleving. Het is duidelijk: wie Limburg of Bilzen bezoekt, mag dit unieke nachtspektakel in geen geval missen!”

In een tweede stadium wordt de avondattractie aangevuld met een daggedeelte. Met behulp van tablets, voorzien van een op maat ontworpen applicatie, ontdekt men op eigen tempo een verborgen dimensie van de landcommanderij. Terwijl de kinderen zich uitleven tijdens een interactieve zoektocht maken de volwassenen met de educatieve app een informatieve wandeling door het domein.

Bestaande evenementen niet in gevaar
Het mag duidelijk zijn: ‘Bilzen Mysteries’ zal de emoties en verbeelding van alle bezoekers – inclusief de kinderen – prikkelen en stimuleren! Guy Swennen: “Dit zal gebeuren met respect voor de site Alden Biesen en de werking ervan. Zo zal er geen overlapping zijn met de rijkgevulde evenementenkalender ter plaatse. Daartoe werd al heel wat overleg gepleegd met Alden Biesen en de organisatoren van de bestaande evenementen.”

Vrijetijdseconomie als tewerkstellingshefboom
‘Bilzen Mysteries’ is geweldig nieuws voor de Limburgse economie en werkgelegenheid. Om een rendabele attractie te kunnen garanderen, werd de directe tewerkstelling evenwel bewust laag gehouden. Op basis van de verwachte omzet en een schatting van het aantal bezoekers (50.000/jaar) is ‘Bilzen Mysteries’ goed voor 4 voltijdse banen en twee betrekkingen op freelancebasis.

Maar onrechtstreeks zal de nieuwe topattractie talrijke nieuwe jobs creëren. Burgemeester Frieda Brepoels: “Bezoekers van buiten Bilzen zullen zeker voor extra overnachtingen zorgen omdat zij maar al te graag hun bezoek aan het avondspektakel zullen willen combineren met een overnachting in de streek. En dus zal ook de lokale horeca gegarandeerd meegenieten van ‘Bilzen Mysteries’. De prognose is dat het project op jaarbasis voor minimum 40 FTE’s extra zal zorgen in Bilzen en Limburg. Dat cijfer is gebaseerd op een veelgebruikte formule waarbij het aantal FTE’s wordt berekend aan de hand van de verwachte omzet van de attractie.”

Er is een intensieve voorbereiding gestart om arrangementen met horeca en logiesverstrekkende ondernemingen in Bilzen en omgeving uit te werken. Een permanente avondattractie van dit kaliber biedt immers de gelegenheid om een perfecte afsluiter te zijn van dagbezoeken en belevenissen in Bilzen en héél Limburg.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts is trots op het project. “Vlaanderen investeert via Toerisme Vlaanderen 1,7 miljoen euro om deze nieuwe attractie te realiseren. Dit is een echt economisch hefboomproject, waar de hele omgeving mee van kan profiteren. Elke extra bezoeker is ook een extra gast in de lokale horeca en een klant van de lokale handelaars. Een nieuwe impuls voor deze eeuwenoude trots.”

“‘Bilzen Mysteries’ kan het internationaal verblijfstoerisme aanwakkeren en zo onrechtstreeks extra jobs scheppen. Het concept van dit nachtelijk parcours is zo vernieuwend en onderscheidend in de regio, dat wij geloven dat het ook een internationaal publiek kan aantrekken”, zegt Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen.

Praktische informatie
‘Bilzen Mysteries’ wordt ingehuldigd op vrijdag 7 oktober 2016. De videowandeling kan gevolgd worden in 4 talen: Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Bij online reservatie betalen kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar 12 euro voor een ticket en volwassenen 15 euro. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis binnen. Studenten betalen 12 euro op vertoon van hun studentenkaart, senioren vanaf 60 jaar betalen eveneens 12 euro. Een familieticket (voor 2 volwassenen + 2 kinderen of 1 volwassene + 3 kinderen) kost 48 euro. Voor groepen vanaf 20 personen geldt een toegangsprijs van 10 euro per volwassene of kind. Tickets kunnen vanaf 15 augustus 2016 besteld worden via www.bilzenmysteries.be.

Het belevingsparcours van ‘Bilzen Mysteries’ duurt ongeveer één uur en is toegankelijk van zonsondergang tot middernacht, tijdens de zomermaanden tot 1 uur ’s nachts. De attractie is tijdens de Belgische vakantieperiodes elke dag geopend. Buiten de vakantieperiodes vindt ‘Bilzen Mysteries’ plaats op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. Groepen en bedrijven kunnen de attractie beleven op dinsdag, woensdag en donderdag door vooraf te reserveren.

Geen topattractie zonder toppartners
Na de gunning van de opdracht op 8 juni 2015 begon het team van Alice Events samen met Act Lighting Design en Create aan de gedetailleerde uitwerking van het project. Een ploeg van lightdesigners, IT-specialisten, creatievelingen, grafici, scenaristen en copywriters, researchers, geschiedkundigen, ingenieurs en stylisten hebben het afgelopen jaar alles in het werk gesteld om ‘Bilzen Mysteries’ uit de startblokken te krijgen.

Regisseur Kene Illegems zal de film voor de videowalk draaien, Luc Ponet selecteert en componeert de muziek, het koor Zuster van Stift Munsterbilzen is begonnen met de repetities en zelfs de brandweer van Bilzen heeft zijn medewerking toegezegd! Kortom, alles is in kannen en kruiken om de opnames en de werken op te starten. 

Vanaf 18 juli 2016 wordt begonnen met de installatie van de apparatuur, waaronder 689 verlichtingselementen, 91 wassen ledkaarsen, 4 lasers, 1 videoprojector, 10 km datanetwerk, 68 netwerkconnecties en een mistsysteem. Kortom, er wordt geen enkele moeite gespaard om van ‘Bilzen Mysteries’ een absolute topattractie te maken.

Neem een kijkje bij volgende gerelateerde attracties