De strafste expo's van het najaar

Weer of geen weer, een tentoonstelling bezoeken is altijd een goed idee! Riebedebie somt alvast enkele straffe expo's op die je dit najaar zeker moet bezoeken:

1. STAM wordt het Museum van de Misdaad tijdens een unieke expo
De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds begin jaren ’30 een eigenaardige collectie. Vroeger was dit ‘Museum van de misdaad’ enkel toegankelijk voor politiemensen in opleiding of op uitnodiging. Het STAM maakt een selectie uit deze objecten en maakt ze voor iedereen aanschouwbaar. De tentoonstelling loodst je langs oorspronkelijk bewijsmateriaal van bekende en minder bekende moordzaken en diefstallen in de ruime regio rond Gent zoals bijvoorbeeld ‘De moorden van Beernem’. We brengen de onderzoeksmethoden van politiemensen en gerechtsdokters in kaart en reconstrueren zo hoe men te werk ging. In beslag genomen goederen zoals drugs en onzedelijke foto’s tonen hoe bepalend de tijdsgeest is voor onze blik op misdaad.

2. Teddy & Beer: een tentoonstelling die kinderen met hun beer bezoeken
Als kind had je waarschijnlijk een knuffelbeer. Maar ken je de echte beren wel? Ontdek ze in Teddy & Beer! In deze tentoonstelling leer je veel over hun evolutie en hun ontmoetingen met de prehistorische mensen. Wanneer en waar zijn de beren ontstaan? Hoelang leven mensen en beren in Europa samen? Leefden er holenberen in onze gewesten? Maakten prehistorische mensen er jacht op?
In Teddy & Beer nodigen talrijke opgezette exemplaren, fossielen, multimediale middelen, filmpjes, interactieve opstellingen, 3D-reconstructies en natuurlijk ook knuffelberen alle kinderen van 4 tot 44 jaar uit om deze fascinerende wilde dieren te ontmoeten

KINDERPARCOURS: Kom met je knuffelbeer
Met hun knuffelbeer en een speciale badge kunnen de jongsten (vanaf 4 jaar) een parallel interactief parcours volgen dat speciaal voor ze uitgedacht werd. Door te observeren, na te bootsen, te vergelijken en bijeen te brengen ontdekken ze spelenderwijs de wereld van de beren!

 

3. Het LEGO-blokje: 60 jaar Bouwplezier in het Speelgoedmuseum
Het iconische LEGO blokje blaast dit jaar 60 kaarsjes uit! Het is ook precies 60 jaar geleden dat LEGO op de Belgische markt verscheen. Bovendien bestaat het LEGO figuurtje zoals we het vandaag kennen 40 jaar in 2018. Deze driedubbele verjaardag is een mooie gelegenheid om terug te blikken op de hoogtepunten uit de rijke geschiedenis van het Deense speelgoedmerk. Volg tijdens deze unieke tentoonstelling het populaire constructiespeelgoed van bij het ontstaan op de werkbank van Christiansen tot in de speelgoedwinkel. Ontdek in de huiskamer en de speelkamer hoe het jong en oud blijft uitnodigen tot creatief spel. Bewonder in de kunsthal het werk van LEGO kunstenaars, zoals Dirk Denoyelle en leden van de Belgian LEGO User Group. Mechelse LEGO fotografe Jo Van Holder toont hoe het haar minifigures vergaat in de echte wereld. Stem voor je favoriet uit de creaties van de bouwwedstrijd van afgelopen zomer. Bepaal zo mee de winnaar die zijn of haar creatie vanaf januari in de expo mag tentoonstellen. In de bioscoop duik je in de wereld van Star Wars, LEGO Movie, Ninjago en vele andere filmthema’s. In de bouwzone steek je je eigen kunstwerk in elkaar! Bouw de leukste LEGO creaties, maak foto's van de filmscène die je nabootst in LEGO, voorzie jezelf van de mooiste LEGO accessoires aan de kaptafel ... Ontdek hoe LEGO generaties blijft inspireren tot fantasierijke en inventieve bouwwerken!

4. Stonehenge: voorbij het mysterie in het Gallo-Romeins Museum
Stonehenge is wereldberoemd. Jaarlijks reizen meer dan 1,5 miljoen mensen naar het zuiden van Engeland om de mysterieuze steencirkel te bewonderen. In Tongeren vertellen we het verhaal van de mensen achter de stenen.  Wat heeft hen 5000 jaar geleden bezield om samen te beginnen bouwen? Waarom net daar, op die plek? En hoe gingen ze concreet te werk? Welke plaats had het monument in hun leven? Topspecialist Mike Parker Pearson geeft antwoorden. Hij neemt je mee … voorbij het mysterie.
 De groots opgezette tentoonstelling bulkt van de multimedia. Dat maakt ze ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Archeologen geven uitleg bij tal van intrigerende objecten: authentieke voorwerpen uit gereputeerde Britse musea. We presenteren ze in een krachtige en stijlvolle vormgeving, zonder franjes.
Wedden dat ook jij in de ban raakt?  

5. LEGO en Trainworld stappen samen op de trein tijdens een unieke expo #LEGOeventTrainWorld
Ervaar een unieke LEGO beleving in Train World van 2 oktober 2018 tot 31 januari 2019. Gedurende vier maanden slaan LEGO en Train World de handen in elkaar voor een avontuur dat de wereld van de populaire LEGO speelgoedtreinen koppelt aan de geschiedenis en toekomst van de spoorwegen. Train World rolt van 2 oktober 2018 tot en met 31 januari 2019 de rode loper uit voor treinliefhebbers die ook het spoorweguniversum van LEGO willen ontdekken. De komende 4 maanden valt er veel te ontdekken!
Ontdek het volledige programma hier.

6. EXPO Vissen in het Verleden: 500 jaar Vlaamse Zeevisserij in het NAVIGO-museum
Voor de expo ‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij’ slaat het NAVIGO-museum de handen in elkaar met het Museum aan de Stroom (MAS), het Abdijmuseum Ten Duinen en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Die samenwerking van grote spelers binnen het museumdomein maakt het mogelijk een uitgebreid overzicht te geven van de geschiedenis van de Vlaamse Visserijsector. De expo neemt de bezoeker mee op een reis doorheen het verleden. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw bepaalde de visserij immers het beeld van de Vlaamse kust.  In de havens domineerden de silhouetten van vissersschepen het zeezicht. De kades werden bevolkt door leurende vissersvrouwen en er waren meer visserscafeetjes dan ijssalons. De zee was toen immers geen ontspanning, wel een bron van voedsel, economische ontwikkeling en culturele identiteit.


#eropuitmetriebedebie

Heb je een expo bezocht? Of ben je van plan om eentje te bezoeken?
Maak dan een leuke foto met de hashtag #eropuitmetriebedebie en wie weet posten we jouw foto wel op onze Instagram-en Facebookpagina en belonen we jou met een prijsje!