Doe de #paardenbloemchallenge

Arboretum Kalmthout daagt uit: paardenbloem belangrijk voor biodiversiteit

Maak een foto van je schaduw op een gazon of op straat, en zorg dat paardenbloemen je silhouet letterlijk opfleuren.” Dat is de #paardenbloemchallenge die Arboretum Kalmthout de wereld instuurt. Eind mei krijgt de winnaar – diegene die de tofste, grappigste of meest opvallende foto maakt en deelt op sociale media – een jaarkaart voor vier personen voor het arboretum. Een vierkante meter met één paardenbloem, is al waardevoller dan een vierkante meter zonder. Laat ons daarom de paardenbloem eens appreciëren, dat is de boodschap van deze leuke challenge.

Je doet mee via sociale media met de hashtag #paardenbloemchallenge. Gebruik ineens ook de hashtag #maaimeiniet en #samenvoorbiodiversiteit, want paardenbloemen zijn wel degelijk nuttige en waardevolle planten in een gazon, berm of zelfs op de stoep.

Challenge paardenbloem
Challenge paardenbloem 2

Paardenbloemen zijn waardevol

Terwijl Arboretum Kalmthout zo’n 7.000 verschillende planten uit de hele wereld in collectie heeft, eert het de komende weken de bescheiden paardenbloem met een challenge voor jong en oud. Er valt een prijs te winnen.

Wist je dat de wetenschappelijke naam van paardenbloem Taraxacum officinale is en dat die ‘officinale’ er dus op wijst dat de plant ooit als medicijn werd gebruikt? Van de blaadjes kun je een heerlijke salade maken, van de bloemen siroop en confituur. Paardenbloemen maken diepe penwortels, die nadat de plant afsterft gangen achterlaten en zo zorgen voor beluchting en afwatering van de bodem.

Deze paardenbloemchallenge is supersimpel: je hoeft zelfs geen eigen tuin te hebben om mee te doen. Je moet gewoon goed naar de grond kijken en zien wat er groeit en bloeit. Een vierkante meter met één paardenbloem, is al waardevoller dan een vierkante meter zonder. Laat ons daarom de paardenbloem eens appreciëren, dat is de boodschap.

Dag van de Biodiversiteit: 22 mei 2021

Het provinciale groendomein Arboretum Kalmthout is partner van zowel de campagne Green Deal Natuurlijke Tuinen als de campagne Samen voor biodiversiteit. Deze #paardenbloemchallenge pas daar perfect. De challenge wordt gelanceerd exact één maand voor de internationale dag van de biodiversiteit, 22 mei 2021.

Challenge paardenbloem 3

Tips voor het maken van een #paardenbloemchallenge-foto

  • Zoek het niet te ver, paardenbloemen zijn in deze periode overal te vinden, in vele gazons en zelfs tussen stoeptegels.
  • Kies een zonnig moment, waarop de bloemen mooi open staan.
  • Kies een moment op de dag waarop je schaduw langer is.
  • Laat je helpen door je huisgenoten of huisdieren.
  • Gebruik attributen die een mooie schaduw geven zoals een hoedje, parasol, …
  • Laat de paardenbloemen staan! Ze dragen bij tot de biodiversiteit en worden druk bezocht door bijen, hommels en andere insecten.