Een superleuk programma voor een weekendje Gent

Elke maand stellen wij voor jou een goedgevuld dagprogramma samen in samenwerking met onze Riebedebie-reporters. Micheline De Schryver uit Laarne bijt de spits af en neemt je mee op uitstap naar Gent.

Micheline: "België is zo'n mooi land en Vlaanderen heeft zoveel mooie hoekjes. Wij gaan graag een paar dagen weg, zowel met ons beiden als met de kleinkinderen tussen 11 en 3 jaar. Ik wil ze graag een stukje van ons land laten zien. Aan de hand van een leuke boekje waarin ze onze uitstappen noteren en een souvenir erbij stoppen, maken we een leuke herinnering voor later." Samen met haar man (64) neemt Micheline (61) uit Laarne je graag mee naar haar verborgen plekjes aan de hand van een leuk dagprogramma.

Micheline: Voor een geboren Gentenaar, is Gent voorstellen het leukste wat ik kan bedenken.  Het is bijna onbegonnen werk  om Gent in een paar dagen te bezichtigen. Je vindt er zoveel verborgen gezellige en ja, ook romantische en hippe plekjes.

Gent heeft tal van feestelijkheden, zoals de bekende Gentse Feesten. Maar daar heb ik het er hier niet over. Ook niet over de talrijke markten, rommelmarkten enzovoort. Ik wil je meenemen naar groene plekjes en bezienswaardigheden voor gezinnen en mensen van alle leeftijden.

Mijn kleinkindjes zien het in elk geval al zitten. Kom maar mee….

TIPS VOOR LEUKE ACTIVITEITEN:

Rondvaarten in de kuip van Gent
Hierbij heb je de keuze uit twee rondvaarten: de ene tot aan het Rabot en terug en de andere tot   aan het Geraard de Duivelsteen en terug. Deze laatste is vooral leuk omdat je een stukje in een verlichte tunnel vaart. De eerste vaart in een mooi stukje historisch  Gent. De uitleg  wordt in 3 talen gegeven. Zeer mooi om te doen….
 

 

Gent, bruisend authentiek:
Gravensteen
Sint Pietersabdij: met terrastuin en Pietersbar
Lam Gods

Deze activiteiten kan je combineren en dat loont zeker de moeite! Toch zijn ze alle drie zo verschillend van elkaar.
Micheline: "Het Gravensteen is zeer geliefd en gekend. Je kan er zelfs als Gentenaar, je ja-woord geven. De afdeling foltertuigen zijn misschien minder geschikt voor de allerkleinsten maar deze is gemakkelijk over te slaan. Bovenaan is er een prachtig zicht op Gent.De Sint Pietersabdij straalt dan weer een enorme rust uit. De rondgang is ook voor kinderen aantrekkelijk gemaakt. Binnen kan je eventjes stoppen in de Pietersbar waar je een hapje en een drankje kan nemen in een speciaal decor. Je eindigt dan in de grote, mooie tuin vol kruiden, fruitbomen en zelfs een wijngaard. Bij het buitenkomen kan je eventueel een bezoekje brengen aan het Huis van Kina. Doar krijg je antwoord op vele natuurvragen. Je kan het combineren met de tuin van Kina.

Het Lam Gods is een grote trekpleister van Gent. Vooral voor de liefhebbers van kunst. In juni 2020 komt er een nieuw bezoekerscentrum in het Sint-Baafskathedraal. Iets unieks…

Verder raad ik je aan om eens langs de plantentuin van de universiteit van Gent aan de Ledeganckstraat 35. Alle dagen open van 9 tot 16.30 uur. Een oase om rond te lopen. Leuk voor kinderen!"

LEUKE PLEKJES:
Micheline: Er zijn een aantal supertoffe verborgen plekjes in Gent die ik graag met je deel:"

 • De omgeving van de Lievekaai: een zeer rustige groene omgeving en niet zo gekend aan het Prinsenhof
 • Koning Albertpark beter gekend als het Zuidpark met speelgelegenheid voor de oudere kinderen: skateboard vanaf 8 jaar. Er is ook een fietspomp aanwezig voor de fietsers. Je kan er gezellig picknicken. Zeker eens doen!!
 • groene plekjes met bankjes overal in de binnenstad en meestal langs het water.
 • Patershol
 • Graslei waar je een hapje kan eten
 • Baudelo park is zeer rustig en schaduwrijk. Ideaal voor de hetere dagen.

 

SPECIALLEKES IN GENT:
Micheline: "Gent heeft ook een aantal speciallekes:"

 • Fietsknooppunten: Gent en omgeving: mooie routes veelal langs het water. Speciaal aangelegde fietspaden en fietsstraten.
 • Bewaakte fietsstalling o.a. aan de Korenmarkt (gratis)
 • Hop on hop off dienst: watertram voor 1 of 2 dagen in het weekend

Fijn om weten: de baby spots van Gent

De babyvriendelijke zaken zijn te herkennen aan het logo op het raam van restaurant, café of winkel waar je terecht kan om je baby te voeden of te verschonen. Er is ook een buggypunt en rolstoel-ontleendienst aan het Veerleplein 5. De uitleendienst zelf ligt aan het fietspunt Gent Centrum onder de stadshal.

ETEN EN DRINKEN:

Eat Love Pizza 
Krokante deeg wordt belegd met kraakverse ingrediënten en je kan opteren om iedere pizzahelft met een ander beleg te bestellen.
Waar? Ajuinlei 10

Paturon
Artisanale bereiding van quiches. Kindvriendelijk. Ook voor vegetariërs.
Waar? Sluizeken 30

Amélie + Moi
Eten en drinken op kindermaat met aandacht voor zwangere en pas bevallen mama’s. Aanraders voor gezinnen!
Waar? Steendam 74-76

Soup R
Een supertoffe soepbar!
Waar? Sint Niklaasstraat 9

Caffé Rosario
Kindvriendelijk met plaats voor het verschonen van je baby en een speelhoek. En dat in het hartje Gent.
Waar? Emile Braunplein 11

SLAPEN IN GENT
Ibis Hotel Budget
Met parking, kamers voor minder-validen, batterijlader voor electrische auto.s. Gloednieuw. Aan het treinstation Dampoort.
Waar? Kleindokkaai 27

Hotel Onderbergen
Zeer goede ligging en kindvriendelijk.
Waar? Onderbergen 69

TIP: Boek je verblijf via Myhotelcard. Wie een Myhotelcard  in huis heeft, kent altijd dat ontspannen gevoel dat je altijd een weekendje weg kan. MyHotelCard is dé manier om jezelf en je gezin het hele jaar door  te verwennen. Ideaal voor een jong gezin als dat van ons, want het is betaalbaar waardoor je toch met vijf op hotel kan voor een lage prijs. Wij vinden dit een dikke vette aanrader!

VOOR DE AVONTURIERS: SLAPEN OP EEN CAMPING
Camping Blaarmeersen
Waar? Campinglaan 16: aan de watersportbaan.
Er is een busverbinding naar de stad. Ideaal voor de kampeerders en de camperaars.

BEREIKBAARHEID GENT:

 • Kom je met de auto? Volg dan de parkingroute naar het centrum of P + R Maaltebruggepark, Gentbrugge, Oostakker…. en verder met de bus of tram.
 • Met de trein: Sint Pieterstation of het Dampoortstation
 • Met de bus of tram
 • Met de fiets. Er zijn erschillende bewaakte fietsstallingen in Gent vb. aan de Korenmarkt. Daar zijn ook gratis toiletten voorzien.

Veel plezier tijdens jullie daguitstap of weekendje weg in Gent!

Ben je op zoek naar nog meer leuke activiteiten in het Gentse? Bekijk dan zeker eens onze activiteitenzoeker!