EMYA-nominatie voor Museum aan de IJzer

Het vernieuwde Museum aan de IJzer in Diksmuide is genomineerd voor de European Museum of the Year Award 2015 (EMYA). Deze prestigieuze award is een initiatief van de European Museum Forum en bekroont elk jaar een nieuw of pas vernieuwd museum. Alle musea in Europa kunnen zich hiervoor kandidaat stellen.

Het Museum aan de IJzer sloot vorig jaar in november zijn deuren. Het werd nauwelijks in 100 dagen volledig gerenoveerd en heringericht. Het nieuwe museum is open sinds 1 maart 2014 en verwelkomde in september zijn 100.000ste bezoeker. “In oktober opende de nieuwe thematische tentoonstelling over de IJzerslag van 1914 'De IJzer, onze laatste hoop'. Deze loopt nog tot eind 2018.  “Nieuw is ook dat zowel het museum als de tentoonstelling volledig viertalig zijn.” aldus algemeen secretaris Dirk Demeurie. Fier voegt hij eraan toe dat de bezoekersteller ondertussen al op 145.000 staat.

Kandidaten voor de nominatie moeten een uitgebreid en gedetailleerd dossier indienen. Een Iers jurylid is begin september een grondige audit komen uitvoeren om na te gaan of het vernieuwde museum aan alle gevraagde eisen voldoet.

“Het is voor ons een hele eer dat we bij de genomineerden behoren”, zegt conservator Peter Verplancke. “Tijdens de finaleronde in Glasgow moeten we in mei voor een jury van internationale experten het museum voorstellen en onze aanpak verdedigen. Elke genomineerde moet één typisch object uit het museum meenemen... Dit wordt nog wat denkwerk”, besluit de conservator.

Aansluitend vindt de uitreiking van de award ‘Europees Museum van het Jaar’ plaats.

Voor meer info:

Museum aan de IJzer - 051/500.286 - www.365ontdekkingsdagen.be/attractie/museum-aan-de-ijzerwww.museumaandeijzer.be en www.europeanmuseumforum.info/emya.html