Erfgoeddag – Hoe maakt u het? Het MOT maakt het met hout!

Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van vakmanschap, meesterschap, leren en maken. Dit past uiteraard volledig in het kraam van het MOT! Aan het Guldendal staat een groots evenement op het programma rond het vakmanschap van hout, de belangrijkste grondstof in het pre-plastieken tijdperk. Alle activiteiten zijn gratis!

Hout is een belangrijke en veelzijdige grondstof die in een niet zo ver verleden haast uitsluitend met spierkracht werd gewonnen en verwerkt. Voor bijna elk product bestond een vakman: houthakker, scheepsbouwer, timmerman, mandenmaker, klompenmaker, bezembinder … elk met hun eigen kennis en vaardigheden. Hoe maakten zij het?

Programma

Boomstammen op stap met paard en mallejan

Om de circa 800 kg zware stammen naar de schuur van de Tommenmolen te brengen, doen we beroep op paardenkracht en een mallejan, ook wel boomezel genoemd. Dat is een voertuig om stammen mee te verplaatsen. Het vastmaken van de stammen aan de mallejan en het vervoer ervan is een waar spektakel!

Doorlopende demonstratie van 14 tot 18 uur.

Klompen maken

Ronny Mondelaers toont ons hoe hij handmatig klompen maakt. Hij tovert met slechts enkele werktuigen een afgewerkt paar klompen uit een blok hout. Ronny was samen met het MOT en de andere partners van het Klompenforum voortrekker om de klompencultuur op te nemen in de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed, een erkenning volgde in juli 2017.

Doorlopende demonstratie van 14 tot 18 uur.

Kom je mee hout draaien?

De tafel- en stoelpoot, de spijlen van de trapleuning, kommen en schalen, biljartkeus, wielnaven, houten schroefdraad… niets handiger om ze te maken dan een draaibank. De houtdraaier demonstreert enkele eenvoudige technieken op een manueel aangedreven draaibank. Hou jij ze in beweging?

Doorlopende demonstratie van 14 tot 18 uur.

Zagen van stam tot plank

Zagen gaat het best haaks op de vezelrichting maar sommige zagen zijn speciaal ontwikkeld om hout in de lengte door te zagen We gaan vandaag aan de slag met enkele langszagen. Die worden gebruikt om een stam in de lengte te verzagen, om er planken van te maken. We demonstreren de raamzaag, de schulpzaag en de Japanse maebiki. Probeer gerust zelf uit!

Demonstratie van 14 tot 18 uur.

Meer bijlen dan je denkt

In de tentoonstelling De houtbewerking laten we de diversiteit zien aan handwerktuigen om één grondstof te bewerken. Alleen al het aantal types bijlen om hout te bewerken is duizelingwekkend. Speciaal voor deze dag halen we nog meer bijzondere bijlen uit het depot en leggen we uit waarvoor ze dienen en hoe we hun vorm kunnen verklaren.

Rondleidingen om 14.30, 15.30 en 16.30 uur.

Olympische klompspelen

Niet zo lang geleden was het dragen van klompen voor velen de normaalste zaak van de wereld. Vandaag maken we er een Olympische discipline van, waarbij we onze behendigheid testen. Wie wint goud, zilver en brons!?

Spel doorlopend van 14 tot 18 uur.