Getest en goedgekeurd: De Oude Kaasmakerij

Altijd al willen weten hoe lekkere kaas nu eigenlijk wordt gemaakt? Dan hebben wij een megatip van jewelste voor jullie, want tijdens een leuke workshop ‘Kaas maken’ in de Oude Kaasmakerij in de Vlaanders onthult een kaasmeester alle geheimen van het eeuwenoude kaasmaakproces én de kids mogen zelf een handje toesteken.

Ergens in Vlaamse velden – op een steenworp van Tyne Cot Cemetery, hét symbool van de onuitwisbare sporen die WO I in deze streek heeft getrokken – vind je Sint-Jozef, een kaasmakerij uit het interbellum. In dit prachtige stukje erfgoed brengen ze de rijke traditie van het kaasmaken op een boeiende, interactieve manier opnieuw tot leven en leer je alles wat je altijd al wilde weten over kazen maar nooit durfde te vragen.

Afgelopen zomer trok onze vrouw voor een daguitstapje richting het verre West-Vlaanderen waar kaasmeester van dienst Etienne haar kinderen heel simpel leerde hoe je zelfgemaakte kaas maakt.

Zelf kaas maken
"Eerst warmden we de melk op tot 32°C, een beetje stremsel erbij en de pot mocht van het vuur. Ondertussen kregen we een interactieve rondleiding in het kaasmuseum zelf en leerden we alles over de geschiedenis van de kaas! Het moet niet altijd over de Oorlog gaan als je in de Westhoek bent, nietwaar? Niet alleen leuk voor de kindjes, maar ook de mama’s en papa’s vonden dit superinteressant! Zo leerden we het verschil tussen mozarella, emmenthaler, fetakaas en abdijkazen.
Daarna werkten we verder aan ons kaasje, maar hoe we dat deden, ga ik jullie niet verklappen. Daarvoor moeten jullie zelf maar eens naar het Oude Kaasmuseum, maar als we geweten hadden dat het zo simpel was, dan waren we er thuis al lang zelf eens aan begonnen!"

Zoektocht door het museum
Na een leuke zoektocht doorheen het ‘Oude Kaasmuseum’ was onze zelfgemaakte kaas klaar en kregen alle kinderen een heus kaasmakersdiploma van kaasjuf of kaasmeester. Proeven was uiteraard ook inbegrepen!

Wil je ook zo'n leuke workshop volgen met je familie, vrienden, kennissen, school, bedrijf? Op maat van familiegroepen, verenigingen, teambuildings en natuurlijk het onderwijs kan dit allemaal!

De kostprijs:
€ 10 / volwassene (begeleiding en kaasproevertje) 
€ 7 / studenten/ kinderen
Gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar
Mogelijk vanaf 6 personen. Indien met minder dan 6 personen, reken ze standaard 60 euro. 

Bezoek
De Oude Kaasmakerij kan je bezoeken zowel individueel als in groep. Individueel kunt u terecht tijdens de openingsuren. In groep ook buiten de openingsuren mits reservatie.

Meer info over De Oude Kaasmakerij vind je hier