Hallepoort heropent de deuren

Vanaf 1 september opent de Hallepoort in Brussel opnieuw de deuren voor het publiek. Omwille van de coronacrisis was het museum enkele maanden gesloten.

Vanaf 1 september kunnen bezoekers opnieuw het prachtige gebouw en de unieke collecties van de Hallepoort komen ontdekken. Uiteraard in alle veiligheid, met een uitgewerkt parcours dat via de permanente collecties en de tijdelijke expo ‘Back to Bruegel’ bezoekers doorheen het hele gebouw leidt, inclusief het prachtige panorama op Brussel van op de weergang en een aantal middeleeuwse ruimtes in het gebouw die normaal gezien gesloten zijn voor het publiek.

Geheime doorgang

Om een corona-veilig bezoek mogelijk te maken werd een speciaal parcours doorheen de Hallepoort uitgewerkt. Hierbij nemen bezoekers een authentieke middeleeuwse trap die vroeger niet toegankelijk was voor het publiek. Bij de renovatie van de Hallepoort in de 19e eeuw raakte deze in onbruik: architect Hendrik Beyaert voorzag bouwde aan buitengevel namelijk de monumentale trap die momenteel nog steeds de verschillende verdiepingen met mekaar verbindt.

Virtual reality in alle veiligheid

In de tijdelijke expo ‘Back to Bruegel’ kan u op verschillende plaatsen kennismaken met het leven in de 16e eeuw aan de hand van virtual reality. Neem letterlijk een duik in de schilderijen van Bruegel en kom alles te weten over hoe onze voorouders leefden. Uiteraard denken we ook hier aan de veiligheid: er zijn persoonlijke berschermingsmiddelen voorzien bij de virtual realitybrillen en we werken met tijdschema’s voor de twee virtual reality-ervaringen. De tijdschema’s kan u raadplegen op de website van de Hallepoort.

Op de weergang van de Hallepoort geniet u niet alleen van een prachtig panorama op Brussel, u kan er via speciale verrekijker ook letterlijk terugkijken in de tijd. Zo ziet u hoe de Stad Brussel er uitzag in de 16e eeuw. Ook deze verrekijker worden telkens ontsmet.

De heropening van de Hallepoort met dit nieuw parcours biedt bezoekers de kans om op de middeleeuwse geschiedenis van de stad Brussel en leefwereld en schilderijen van Pieter Bruegel in alle veiligheid te (her)ontdekken.