Landcommanderij Alden Biesen genomineerd als Flanders Heritage Venue

Vlaams Minister van Toerisme Ben Weyts maakte onder een stralende zon de 11 genomineerden bekend die dit jaar in het exclusieve begeleidingstraject van Toerisme Vlaanderen stappen om een onvergetelijke meeting- en erfgoedbeleving uit te werken.

“Ik ben verheugd dat Alden Biesen geselecteerd werd voor dit speciaal traject”, vertelt Patrick Cornelissen, algemeen directeur. “We willen met de Landcommanderij sterk inzetten op een verhoogde zichtbaarheid op nationaal en internationaal niveau. Ik heb dan ook niet getwijfeld om ons kandidaat te stellen, want dit vormt een mooie meerwaarde voor zowel Alden Biesen als de regio.”

Met meer dan 500 meetings/events en 250.000 bezoekers per jaar staat Alden Biesen reeds sterk als congres- en cultuurcentrum, en stelt het domein zich open naar bedrijven en verenigingen, waarbij de prachtige ligging in het Haspengouws landschap, in combinatie met een 800-jarig erfgoedverleden sterke troeven vormen.

De meetinglocaties krijgen advies van specialisten op vlak van toerisme, congressen en beleving om de kwaliteit en beleving in hun infrastructuur, communicatie en dienstverlening te versterken. Elk traject mondt uit in een plan van aanpak dat beschrijft met welke verhalen, erfgoedelementen, boodschappen, emoties… de locatie haar bezoekers gaat inspireren. En op welke manier (interieuringrepen, acties, belichting, bezoekersflow, catering, audiovisuele effecten…) ze dat kunnen doen. Een internationale jury zal de plannen na de zomer beoordelen. 

Toerisme Vlaanderen wil de erfgoedbeleving in meetinglocaties uitspelen om Vlaanderen internationaal te promoten als uitgelezen meeting- en congresbestemming en roept daarvoor het merk ‘Flanders Heritage Venues’ in het leven. Van over de hele wereld is er grote interesse in unieke vergaderlocaties voor meetings en congressen. Net ons erfgoedaanbod binnen deze sector onderscheidt Vlaanderen van andere zakelijke bestemmingen binnen Europa. Een congres of meeting bijwonen in een inspirerende beleving van het erfgoed zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

Om Vlaamse meeting- en congreslocaties in erfgoedsites te laten voldoen aan internationale kwaliteitseisen en zich te onderscheiden met een verrassende beleving, werkt Toerisme Vlaanderen het merk ‘Flanders Heritage Venues’ uit. Dit begeleidingstraject helpt de geselecteerde meetinglocaties die topkwaliteit en unieke beleving bereiken.

De andere 10 locaties binnen dit select gezelschap zijn het Augustijnenklooster in Gent, House Le Neuf in Edegem, de oude Mijnsite van Heusen Zolder, de Handelsbeurs in Antwerpen, Plantentuin Meise, de Heilige Magdalenakerk in Brugge, het Provinciaal Hof Brugge, Hotel de la Poste in Brussel en de Beurs van Brussel.