Opening Internationale sportcartoonale 2017 in het Sportimonium

Zondag 25 juni 2017 om 15u00 opent het Sportimonium de deuren van haar exporuimte voor de 5e editie van de Internationale Sportcartoonale. Na ‘Koning Voetbal’ in 2007, Eva en de Sport in 2009, Olympische Spelen Londen in 2012 en Wielersport in 2015, bogen 190 cartoonisten uit 53 verschillende landen, waaronder Macedonië, Litouwen, Iran, India en Uruguay, zich over het thema ‘Sport in de toekomst’.  Ze tekenden samen meer dan 500 cartoons bij elkaar.

Een jury(*) met experten uit de sport- en cartoonwereld kwam samen tot een bijzondere top 3. Geen eenvoudige opdracht maar dankzij teamspirit, volharding en sportiviteit lukte het wonderwel vlot.

De expo belicht ‘Sport in de toekomst’ wereldwijd en door een internationale blik die toch leidt tot bijzonder veel paralellen.

Na het startschot is de expo vrij te bezoeken en is een selectie van 100 cartoons te bewonderen. We maken ook graag de link met onze eigen collectie en zochten voor u een aantal bijzondere collectiestukken die het thema eer aan doen. Hip en vernuftig in de jaren stillekes is nu immers passé maar is dat daadwerkelijk zo? Een kleine reflectie uit onze collectie.

De expo loopt tot en met donderdag 31 augustus 2017.

Na 31 augustus reist (een deel) de tentoonstelling af naar Brugge voor het Sportinnovatiecongres van Sport Vlaanderen op 17 oktober 2017.

(*) Met dank aan de voltallige jury:

  • Saskia Gheysens, bestuurslid en verantwoordelijke PR en communicatie van European Cartoon Center Kruishoutem.
  • Nikola Hendrickx, huiscartoonist 2017 European Cartoon Center Kruishoutem, behaalde de tweede prijs tijdens de “Internationale Sportcartoonale 2012”.
  • Gert Vande Broek, coach van de nationale vrouwenvolleybalploeg, Chef Sport, kabinet Philippe Muyters, Vlaams Minister van Sport en hoogleraar bij de KU Leuven.
  • Peter Genyn, Belgisch paralympiër die tweemaal goud behaalde in Rio en winnaar van de Trofee Victor Boin 2016.
  • Kris De Coorde, beleidsmedewerker Innovatie bij Sport Vlaanderen.
  • Tom Vanleeuwe, supporter Sportimonium en gepassioneerde cartoonliefhebber.
  • Didier Rotsaert, algemeen directeur Sportimonium en juryvoorzitter “Internationale Sportcartoonale 2017”.

 

Praktische info:

Internationale Sportcartoonale 2017- Sport in de toekomst
Openingsevent: zondag 25 juni 2017 om 15u00 (gratis)
Expo: zondag 25 juni tot donderdag 31 augustus 2017