Rhizo 1 uit Kortrijk en GO! Erasmusatheneum uit Deinze winnen STEM-tornooi in Technopolis

Op vrijdag 4 mei wonnen Rhizo 1 uit Kortrijk en GO! Erasmusatheneum uit Deinze de finale van het STEM Tornooi in Technopolis. Team Windje van Rhizo 1 ontwikkelde de beste methode om de efficiëntie van een windturbine te meten, terwijl team De opperprutsers van GO! Erasmusatheneum het beste ontwerp maakte voor een wagentje dat op Mars zou kunnen rijden. Voor hun inspanningen ontvingen beide teams een gouden trofee uit handen van Vlaams minister van innovatie, Philippe Muyters. 

Vandaag vond in Technopolis de finale van het STEM Tornooi plaats. Van de bij aanvang 403 teams streden 45 teams van leerlingen uit de 1e graad secundair onderwijs in Technopolis voor de titel van het beste STEM-project. De deelnemers konden kiezen tussen 2 uitdagingen: de efficiëntie meten van een windturbine (De Roterende Turbine) of een wagentje maken dat op Mars zou kunnen rijden (Curiosity Mars Mission).

Team "Windje" van Rhizo 1 blonk uit in de eerste uitdaging, terwijl team "De opperprutsers" van GO! Erasmusatheneum met de meest innovatieve oplossing kwam voor de tweede. Ze ontvingen beide een gouden trofee uit handen van Vlaams minister van innovatie, Philippe Muyters.

De Roterende Turbine

 1. Rhizo 1 uit Kortrijk (Windje) – goud
 2. Stedelijk Instituut voor Technische Beroepen uit Aarschot (Team Jos) – zilver
  Don Bosco Technisch Instituut uit Sint-Denijs-Westrem (De Turbine Strijders) – zilver
  Immaculata Instituut uit De Panne (Erion) – zilver

Curiosity Mars Mission

 1. GO! Erasmusatheneum uit Deinze (De opperprutsers) – goud
 2. Don Bosco Technisch Instituut uit Hoboken (Stabelasers) – zilver
  Sint-Maarten Middenschool uit Beveren-Waas (De Marsmannetjes van Sint-Maarten) – zilver
  Vrij Technisch Instituut uit Waregem (Moonrider) – zilver

Eerste Belgisch astronaut Dirk Frimout en fysicus en comedian Lieven Scheire begeleidden de jongeren en leidden de finale in goede banen. “Technologie leeft echt wel bij jongeren. Dat merkte ik vandaag aan de manier waarop ze hun project presenteerden: enthousiast en overtuigd dat ze door samen creatief en out-of-the-box te denken iets kunnen bijdragen tot de hedendaagse maatschappij.” – Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport.

De organisatie van de Vlaamse STEM Olympiade en STEM Tornooi is een samenwerkingsverband tussen technologiefederatie Agoria, Bekaert, Engie, HRRail, Technopolis en de KU Leuven, UGent, UHasselt, UAntwerpen, associatie Gent, associatie Antwerpen, UCLL, PXL, Thomas MORE en VIVES en de Vlaamse overheid.

Meer info op www.stemtornooi.be