Tentoonstelling 'Boom en Mens'

Met de tentoonstelling BOOM EN MENS belicht museum DE MINDERE (Sint-Truiden) de relatie tussen mens en boom. Deze relatie is altijd al heel bijzonder geweest en evolueerde in de loop der jaren. Er is de mythische boom, de levensboom, de boom van kennis van goed en kwaad, de symbolische boom en de boom met een bijzonder verhaal. De tentoonstelling loopt van 18 april t.e.m. 20 juli 2014.

Boom en mens

De mens heeft altijd al een bijzondere relatie gehad met bomen. Voor onze voorouders maakten bomen deel uit van hun dagelijks leven. Ze vormden herkenningspunten (grensbomen), het waren ontmoetingsplaatsen, er werd recht onder gesproken (gerechtsboom), gefeest, gerust, gebeden en zelfs een geneeskrachtige werking aan toegeschreven (spijkerboom). Bomen werden geplant ter ere van geboortes, ter bescherming van de nederzetting, als teken van hoop en gemis.

Bomen in de bijbel

De bekendste boom is ongetwijfeld die in de tuin van Eden. De mens mocht van alle bomen de vruchten eten maar niet van de boom van de kennis van goed en kwaad. Adam en Eva aten van de vruchten en werden door God uit het paradijs verjaagd. De mens verwierf kennis over goed en kwaad, maar werd nu ook onderworpen aan de zonde en de dood.

Franciscus en de boom

We hebben de boom nodig om te overleven maar we gaan er niet altijd respectvol mee om. Franciscus pleitte voor gelijkheid van alle schepselen. De hele schepping zag hij als bezield, natuurbeleving stond voor hem gelijk aan geloofsbeleving. Hij trok zich vaak terug in de bossen van Assisi om te bidden in alle eenzaamheid.

De boom als muze

Bomen en hun verhalen inspireren al eeuwenlang diverse kunstenaars. Talloze schilderijen, tekeningen, etsen en foto’s hebben bomen als onderwerp. In deze tentoonstelling hebben werken van oude meesters en hedendaagse kunstenaars een plaats.

Speciaal voor de tentoonstelling geeft Hugo Duchateau, de bekende Truiense kunstenaar, zijn aparte visie op de boom met een indrukwekkende installatie. Deze installatie is speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling.

Caravan

In de Keltische boomkalender ontdek je aan de hand van je geboortedatum je ‘eigen’ boom en karaktereigenschappen. In de kloostertuin staat een caravan waar de bezoeker kan luisteren naar getuigenissen: mensen uit de streek vertellen over het landschap.

De kunstenaars

Oude meesters: Gaspar Bouttats, Jacques Callot, Albrecht Durer, Léonard De Bommershoven, Nicolaus Debruyn, Joos De Momper, Léonard Gaultier, Adolphe Lalauze, Claes J. Visscher

Moderne en hedendaagse kunstenaars: Albijn Van den Abeele, Léon Spilliaert, David Claerbout, Hugo Duchateau, Roel Jacobs, Ria Pacquée, Stefan Peters, Herman Rohaert, Marc Slootmaekers, Benjamin Stassen, Robin Uzeel, Hans Vandekerckhove, Han van Meegeren

Deze tentoonstelling kwam tot stand met medewerking van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Erfgoed Haspengouw en Museum voor Religieuze Kunst Uden (Nederland).

Meer info vind je op www.demindere.be