Vernieuwd continent Amerika

Vanaf zaterdag 5 april beleef je een complete make-over van het volledige continent Amerika. Planckendael verwelkomt nieuwe diersoorten, en meer dieren. We huisvesten als enige dierentuin in België een koppeltje reuzenmiereneters. Als bezoeker kom je dichter bij de dieren. Zo klimmen de neusberen boven je hoofd, aai je hangoorgeiten en sta je oog in oog met de bizons. Als apotheose wandel je tussen de pinguïns.

Uniek in België: reuzenmiereneters

Gloednieuw in Planckendael is een koppel reuzenmiereneters. De dieren zijn bedreigd en daarom is deelname aan het internationale kweekprogramma zo belangrijk. Een glazen wand in één van hun binnenverblijven zorgt ervoor dat ze permanent zichtbaar zijn. In het buitenverblijf is een termietenheuvel gebouwd met kijkgaten. Deze dieren worden getraind door de verzorgers die met hen een wandeling door hun perk maken. Zij krijgen gezelschap van Azara-agouti’s, Zuid-Amerikaanse knaagdieren.

De drie pecari’s of navelzwijntjes sloten een verbond met de 6 nieuwe neusberen die vanuit ZOO Antwerpen overkwamen. Vijf moerascavia’s bevolken het gelijkvloers van het klauwapenbos waar witgezichtpenseelaapjes en goudkopleeuwaapjes de bomen onveilig maken.

Het Wilde Westen

We breiden het Wilde Westen uit met een groot prairielandschap waar de bizons en de wapiti’s, grote herten, samenleven en af en toe een spectaculair bad nemen. Onze 4 bizons kregen compagnie van 6 bizonkoeien waarvan er een aantal drachtig zijn zodat er binnenkort een grote kudde over de prairie dendert. Samen met 10 wapiti’s, die trouwens dol zijn op water en af en toe plonsen in de vijver, en een koppel trompetzwanen heersen zij over dit grote gebied.

Panoramazicht

Een uitkijkpunt in de vorm van een groot nest dat je via een houten loopbrug of een granieten trap bereikt, geeft je een panoramazicht over de prairie van bizons en wapiti’s. Of kruip in de indianentipi’s want hier zorgt een glazen wand voor rechtstreeks oogcontact met de bewoners. Op de kinderboerderij American style verwelkomen we nieuwe dieren zoals hangoorgeiten, zijdehoenders en hangbuikzwijntjes. Geef hen een portie te smikkelen uit de voederautomaten. De streelzachte dwergezels gaan dagelijks op wandel met hun verzorgers.

De neusberen kunnen op wandel over de grenzen van hun perk heen. Een omgevallen boomstam vormt hun weg naar de bomen, boven de hoofden van de bezoekers. De mara’s of Patagonische hazen verhuisden naar een nieuw verblijf en ze voelen er zich tiptop want 8 kleine baby’s huppelen hier al vlijtig rond. Het bezoekerspad loopt door dit verblijf door.

Wandelen tussen de pinguïns

Onze humboldtpinguïns in hun nieuwe verblijf zijn het paradepaardje van het continent Amerika. Alleen al in aantallen overdondert de nieuwe woonst. We presenteren je een tachtigtal humboldtpinguïns en ongeveer vijftig chiliflamingo’s samen met incasterns, Mexicaanse steltkluten, stoombooteenden en later nog andere watervogels. Ze wonen in een verblijf van 2.600 m².

De humboldtpinguïns zijn volop aan het nestelen: 21 eieren werden al gelegd in 11 nesten en worden nu gekoesterd door de ouders. En over interactie met de bezoeker gesproken: de diertjes krijgen vrije toegang tot het bezoekerspad. Bovendien maken ze op vaste tijdstippen en onder toeziend oog van onze verzorgers een wandelingetje over het bezoekerspad. Ze waggelen tussen je benen door naar hun voederplaats waar ze sprotjes krijgen van hun verzorgers.

Valkenier

De valkenier geeft dagelijks (alle vakantiedagen, feest- en brugdagen, alle weekends tussen Pasen en eind september) op het centrale plein, naast de neushoorns, een demonstratie met zijn gevederde vrienden. Vanaf nu lonkt een gloednieuw speelavontuur rond het kasteel in Europa.

Meer info: www.planckendael.be