Vijf toptips om de mooiste smartphonefoto's te maken tijdens je volgende uitstap

Trek jij deze zomer op daguitstap? Vergeet je reflexcamera en neem gewoon je smartphonecamera mee! Want of je nu een citytrip, familieuitstap of museumbezoek doet, je smartphone heeft genoeg kracht om al je avonturen vast te leggen! Dankzij deze tips zien je foto’s er eens zo professioneel uit:

Een goede voorbereiding is het halve werk
Voor je enthousiast vertrekt op daguitstap vergeet je niet om je batterij op te laden en je powerbank mee te nemen. Een smartphonekit met enkele accessoires is een goed idee: denk aan een selfiestick, een statief voor je smartphone en een extra powerbank! Zorg verder dat je je smartphone altijd op zak hebt tijdens je uitstap, want je wilt geen enkel moment vergeten, toch?

Fotografie = fotografie
Of je nu foto’s neemt met een dure spiegelreflexcamera of je smartphone, het is allemaal fotografie. Ken je de regel van derden? Helaas denk je niet altijd aan de juiste positionering van de horizon wanneer de zon ondergaat. Geen probleem, jouw smartphone is slimmer dan je denkt! Ga even naar Instellingen > Camera, daar kan je bij de meeste camera-apps een grid of rooster aan je scherm toevoegen. Dit zal je helpen om je foto’s nog aantrekkelijker te maken.

Zorg voor een sterke compositie
Er zijn wel een aantal compositieregels zoals de regel van derden, symmetrische composities, lijnen, andere perspectieven, dichtbij gaan staan of juist meer ruimte geven.
 

Enkele tips:
Hou de horizon recht. Geen enkele foto wordt beter van een horizon die scheef loopt. Dit haalt de balans uit de foto en geeft je het gevoel alsof je dronken bent.
Focus naast het midden. Foto’s waarop het onderwerp in het midden staat, ogen vaak saai. Maak ze spannender door af te wisselen en vaker te kiezen voor een andere positionering.

Let op dat je niet per ongeluk iemands hoofd of arm afknipt als je je foto maakt of bijsnijdt.

Voorkom storende elementen. Ruim op, vraag mensen om even aan de kant te gaan staan of ga ergens anders staan.

Poseren kan je leren
Kinderen trekken tijdens je uitstap is altijd superleuk! Als je een foto van kinderen maakt, moet dat beeld zo natuurlijk mogelijk zijn. Wanneer je kinderen vraagt om te poseren, trekken ze meestal rare hoofden en dan is de spontaniteit uit de foto weg. Eigenlijk moet je ervoor zorgen dat je echt plezier maakt en dan krijg je sowieso echte emoties in je foto. Zijn ze wat gespannen? Vraag dan of ze een paar keer op en neer willen springen en dan springen ze hun spanning er letterlijk uit.

Doen! Investeer in een afstandsbediening en statief wanneer je zelfportretten wilt maken. Het maken van een goed zelfportret is best een uitdaging. Geef de voorkeur aan een spiegelreflexcamera met afstandsbediening of zelfontspanner. Zo’n afstandsbediening is niet duur maar wel heel praktisch. En door het gebruik van een statief, krijg je geen scheve foto’s en rare hoeken.

Stop met zoomen
In je smartphone zit een vaste lens. Op een compacte camera zit een zoomlens: als je inzoomt, wordt de lens langer en kom je dichterbij, als je uitzoomt wordt de lens korter en ga je verder af. Dat fenomeen wordt optisch zoomen genoemd. Met de smartphone kan dat niet. De lens is een vaste lens en wordt niet langer of korter. Je kan enkel digitaal zoomen. Je gaat dan een bepaald stukje uit de foto opblazen. Dus je foto bestaat uit veel minder pixels, met als gevolg dat je de pixels met het blote oog gaat zien, want ze worden veel groter waardoor je dus een onscherpe foto hebt.

Meer tips om foto’s te nemen met je smartphone vind je op www.smartphonefotografie.be