Open Monumenten

Onze talrijke erfgoedsites zijn de stille getuigen van onze geschiedenis.

Van de archeologische sites uit de Romeinse tijd tot de industriële en ambachtelijke monumenten uit de 19de eeuw. Van de militaire forten tot de belforten, stadhuizen en privéwoningen, van de kastelen en paleizen tot de kloosters, abdijen en gebedshuizen, van de molens en hoeves tot de tuinen en landschapsparken. Allemaal getuigen ze van de bijzonder rijke geschiedenis van Vlaanderen.

Heel wat erfgoedsites zijn ook open voor het publiek. Je kan de schoonheid en de historiek van deze plekken écht ontdekken, beleven en waarderen.

Klik het hartje aan en bewaar jouw favoriete bestemmingen op ‘Mijn Riebedebie’ 

De Centrale
Gent

De Centrale

De Centrale is van een oude energiecentrale uitgegroeid tot een boeiende cultuur- en ontmoetingsplek waar muziek en podiumkunsten centraal staan. Ook andere vormen van kunst en cultuur komen volledig tot hun recht in deze prachtige locatie. Ga er ook zeker iets eten of drinken in ENTR, het leescafé en wereldrestaurant op de site.

Kraankindersstraat 2
9000 Gent
België

Grafzerkje
Putte

Grafzerkje

Deze groep begraafplaatsenthousiastelingen leidt je rond en geeft uitleg bij funeraire locaties. Grafzerkje vzw adviseert beleidsmakers, organiseert funeraire reizen en bezoeken. De vzw steunt ook de leden die het peter- of meterschap opnemen over één of meerdere grafmonumenten. Daarnaast onderhouden ze ook nog grafwerken.

Schrieksesteenweg 113
2580 Putte
België

Meer weten
Villa Les Zéphyrs
Middelkerke

Villa Les Zéphyrs

De vakantievilla Les Zéphyrs in Westende, deelgemeente van Middelkerke, werd gebouwd in 1922-23 in opdracht van het Gentse echtpaar Muyshondt-Conard. Het interieur werd ontworpen door art nouveau-icoon Henri Van de Velde. Kom een kijkje nemen in de villa en beleef hoe mensen hun vakanties in de jaren '30 beleefden.

Henri Jasparlaan 173
8430 Middelkerke
België

Hof ter Welle
Beveren

Hof ter Welle

Het erfgoedhuis van Beveren zit boordevol informatie over de geschiedenis, maar heeft zelf ook al wat meegemaakt. Ooit was het een herenhuis, dan een renaissancekasteel, een weeshuis en uiteindelijk het erfgoedhuis. Vandaag kan je er terecht om de collectie boeken te raadplegen en kunstcollecties en artefacten te bekijken.

Anna Piersdreef 2
9120 Beveren
België

Meer weten
Domein de Renesse
Oostmalle

Domein de Renesse

Op het Domein van Renesse kan je heel wat beleven: bezoek het imponerende kasteel dat in het verleden meermaals afgebroken en opnieuw opgebouwd is, drink een biertje in de Ridderzaal of het Binnenhof, huur een zaal in het kasteel voor je event of ga naar één van de vele activiteiten die op het domein georganiseerd worden, zoals de brocantemarkt of een kasteelconcert!

Lierselei 30
2390 Oostmalle
België

Sint-Romboutskathedraal
Mechelen

Sint-Romboutskathedraal

De Sint-Romboutskathedraal is het pareltje aan de kroon van de Brabantse Gotiek. Bezichtig een uitgebreid aanbod aan Vlaamse meesterwerken uit de vijftiende en zestiende eeuw. Sluit je bezoek sportief af met een beklimming van de 538 trappen in de Sint-Romboutstoren.

Onder den Toren z/n
2800 Mechelen
België

Meer weten