Open Monumenten

Onze talrijke erfgoedsites zijn de stille getuigen van onze geschiedenis.

Van de archeologische sites uit de Romeinse tijd tot de industriële en ambachtelijke monumenten uit de 19de eeuw. Van de militaire forten tot de belforten, stadhuizen en privéwoningen, van de kastelen en paleizen tot de kloosters, abdijen en gebedshuizen, van de molens en hoeves tot de tuinen en landschapsparken. Allemaal getuigen ze van de bijzonder rijke geschiedenis van Vlaanderen.

Heel wat erfgoedsites zijn ook open voor het publiek. Je kan de schoonheid en de historiek van deze plekken écht ontdekken, beleven en waarderen.

Klik het hartje aan en bewaar jouw favoriete bestemmingen op ‘Mijn Riebedebie’ 

De Bottelarij
Ulbeek-Wellen

De Bottelarij

In de oude brouwerij kan je lekker culinair genieten van de streekproducten van Ulbeek. Organisatie AKSI, die mensen nieuwe arbeidskansen en uitzicht op een nieuwe toekomst bieden, renoveerde het Bottelarijgebouw. Naast lekker eten, bieden ze ook culturele belevingen en toeristische informatie aan.

Ulbeekstraat 21
3830 Ulbeek-Wellen
België

Demurenspreken
Londerzeel

Demurenspreken

Vzw Demurenspreken zorgt ervoor dat muurschildering beschermde monumenten worden en niet zomaar worden overschilderd of dat er reclameborden worden overgehangen. Het begon allemaal met de muurschildering van ‘Olijfje’ uit 1938, dat een monument werd in 2014.

J. Van Doorslaerstraat 5 bus 2
1840 Londerzeel
België

Scouts en Gidsen Museum Leuven
Leuven

Scouts en Gidsen Museum Leuven

Met tienduizenden zijn ze, alleen al in België, de mensen die lid zijn of geweest zijn van ‘de Scouts'. Een enthousiaste groep vrijwilligers verzamelt en toont in het scouts- en gidsenmuseum het erfgoed van de jeugdbeweging.

Sint Geertruiabdij 5
3000 Leuven
België

Abdij Ten Putte
Gistel

Abdij Ten Putte

De schilderachtige abdij Ten Putte bevindt zich op de plaats waar Godelieve van Gistel in 1070 vermoord werd in opdracht van haar echtgenoot Bertolf. Na een bewogen geschiedenis is de abdij vandaag een aantrekkelijk bedevaartsoord met rondom een wandel en fietspaden. Ontdek de prachtige historische locatie en geniet van de heerlijke abdijkeuken.

Abdijstraat 84
8470 Gistel
België

Meer weten
Gemeentelijk Museum Gust De Smet
Sint-Martens-Latem

Gemeentelijk Museum Gust De Smet

Stap binnen in het laatste woonhuis en atelier van de grote Vlaamse expressionist Gust De Smet (1877-1943). Het museum bevat de volledig ingerichte huiskamer, het atelier en de slaapkamer op de eerste verdieping. De kunstwerken op de bovenverdieping zijn thematisch en per periode voorgesteld. Bovendien werden de kasten en commodes ingericht als minidepot.

Gustaaf de Smetlaan 1
9831 Sint-Martens-Latem
België

Belfort Aalst
Aalst

Belfort Aalst

Dé blikvanger op de Aalsterse Grote Markt is het oud schepenhuis met belforttoren en gebiedshuisje, in de volksmond de Tettentoren genoemd vanwege de bolvormige cijfers op de klok. Leer het belfort kennen met een rondleiding, bewonder de oude wijzerplaat en de oude belfortklokken of speel zelf een deuntje spelen op de oude oefenbeiaard.

Grote Markt 19
9300 Aalst
België

Bezoekerscentrum Hageven
Pelt (Neerpelt)

Bezoekerscentrum Hageven

Het natuurgebied Hageven in Neerpelt vormt samen met de Plateaux een 600 ha-grote oase van natuur. Kom volledig tot rust met een picknick of wandeling doorheen de heide. Bezoekerscentrum De Wulp is het ideale opstapje om nog meer te ontdekken van het hele landschap. Het centrum plant je wandelingen, speurtochten en misschien wel je vergaderingen en teambuildings.

Tussenstraat 10
3910 Pelt (Neerpelt)
België

Meer weten