Open Monumenten

Onze talrijke erfgoedsites zijn de stille getuigen van onze geschiedenis.

Van de archeologische sites uit de Romeinse tijd tot de industriële en ambachtelijke monumenten uit de 19de eeuw. Van de militaire forten tot de belforten, stadhuizen en privéwoningen, van de kastelen en paleizen tot de kloosters, abdijen en gebedshuizen, van de molens en hoeves tot de tuinen en landschapsparken. Allemaal getuigen ze van de bijzonder rijke geschiedenis van Vlaanderen.

Heel wat erfgoedsites zijn ook open voor het publiek. Je kan de schoonheid en de historiek van deze plekken écht ontdekken, beleven en waarderen.

Klik het hartje aan en bewaar jouw favoriete bestemmingen op ‘Mijn Riebedebie’ 

Kasteelstraat 2 - OUDSBERGEN (Gruitrode) 3670

De commanderij van Gruitrode heeft een roemrijke geschiedenis. Het kasteel (commanderij, omdat ze bestuurd werd door commandeurs van de Duitse orde) is sinds kort eigendom van de gemeente en fungeert nu als toegangspoort tot de Duinengordel, een ‘Huis van Phil’, een cultuurcentrum en een toeristisch onthaalcentrum met regelmatige gevarieerde publieksactiviteiten.

Gemeenteplein 1 - Edegem 2650

Bezoek een - voor in zijn tijd - erg moderne tuinwijk. Tijdens de bouwwerken bracht zelfs koningin Elisabeth nog een bezoek aan de werf en bewonderde het urbanistisch sprookje. Laat rondleiden met een gids om het hele verhaal erachter te weten te komen.

Meer weten?
Kapelstraat 10 - Merksplas 2330

Wortel en Merksplas waren respectievelijk de vijfde en zevende kolonie in een sociaal experiment aan het einde van de negentiende eeuw. Het project heette zo romantisch ‘Koloniën van weldadigheid’, maar na de Belgische Onafhankelijkheid veranderde het gebouw van bestemming. Het werd een overheidsinstelling waar bedelaars verplicht naartoe gestuurd werden. Ondertussen is die periode voorbij, maar nog niet vergeten.

Meer weten?
Molenstraat 1 - Sint-Martens-Latem 9830

Wie Sint-Martens-Latem zegt, denkt aan de schilders van de befaamde Latemse School. Maar wist je dat er ook een oude windmolen staat waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 14e eeuw?

Meer weten?
Vrijdagmarkt 9 - Gent 9000

Ons huis is ondertussen een statement in Gent. In de negentiende eeuw vestigde de socialistische vakbond zich in dit gebouw, dat hoog uittorent boven de omliggende panden op de Vrijdagmarkt. Zijn prachtige gevel verbergt een lange geschiedenis van de arbeider en de strijd om zijn rechten.

Meer weten?
Tumulidreef 7 - Hoeilaart 1560

In het hart van het Zoniënwoud bevindt zich een uniek gerestaureerde Belle Epoque villa uit 1900, nu getransformeerd tot B&B Hippo-Droom. Het paradepaardje van de B&B is de Koninklijke Loge van de voormalige paardenrenbaan. Overnacht er en voel je letterlijk koning te rijk of organiseer een teambuilding op deze prachtige locatie!