Open Monumenten

Onze talrijke erfgoedsites zijn de stille getuigen van onze geschiedenis.

Van de archeologische sites uit de Romeinse tijd tot de industriële en ambachtelijke monumenten uit de 19de eeuw. Van de militaire forten tot de belforten, stadhuizen en privéwoningen, van de kastelen en paleizen tot de kloosters, abdijen en gebedshuizen, van de molens en hoeves tot de tuinen en landschapsparken. Allemaal getuigen ze van de bijzonder rijke geschiedenis van Vlaanderen.

Heel wat erfgoedsites zijn ook open voor het publiek. Je kan de schoonheid en de historiek van deze plekken écht ontdekken, beleven en waarderen.

Klik het hartje aan en bewaar jouw favoriete bestemmingen op ‘Mijn Riebedebie’ 

Suikerrui 21 - Antwerpen 2000

Kom meer te weten over de geschiedenis van Antwerpen door eronder te gaan kijken. Bezoek de ondergrondse waterwegen met een gids of tablet die jou wegwijs maakt door de gangen. Of maak een boottocht en vaar het verleden binnen!

Meer weten?
Vrijthof 10 - Bree 3960

Het stadhuis van Bree was oorspronkelijk een Augustijnenklooster, gebouwd in 1657. Tijdens de restauratie op het einde van de 20ste-eeuw kwamen oude muurschilderingen uit de 18de-eeuw aan het licht. Ze zijn op dit moment in hun oorspronkelijke staat te bewonderen.

Meer weten?
Neerstraat 11 - Lichtervelde 8810

Deze bioscoop laat je cinema ervaren zoals die was in de jaren ’20 toen de zaal ontstond. Aan authenticiteit geen gebrek: houten vloer, de originele rode velours klapstoeltjes, het balkon en een werkende 35mm-projector uit de jaren 30. Je kan deze site ook huren voor je eigen georganiseerde exclusieve event.

Meer weten?
Dorpsstraat 53 - Bocholt 3950

Het Bocholter Brouwerijmuseum is een unieke industriële site, waar je de aloude geschiedenis van de bierkunsten te weten kan komen. Volg een begeleide rondleidingen duik de geschiedenis in. Het resultaat van die eeuwenoude cultuur kan na je tour proeven in het museumcafé. Vind je dit ook zo’n sensationele locatie? Dan kan je ze ook huren voor je eigen evenementen.

Polderstraat 51 - Westerlo 2260

Sinds meer dan vijf eeuwen is de naam de Merode verbonden met de geschiedenis van de gemeente Westerlo, en toch ... de familie de Merode is niet steeds in het bezit geweest van het kasteel. Bewonder het prachtige kasteel, kom in contact met de langste geschiedenis van het dorp.

Meer weten?
Kasteelstraat 38 - Poeke 9880

Het Kasteel van Poeke is betoverend om te zien. Je wordt naar het kasteel geleid op een eeuwenoude lindendreef. Wanneer je dichterbij komt zie je de rooskleurige gevels en de toegangsbruggen weerspiegeld in het donkere water van de slotgracht. Het kasteel staat er al sinds de middeleeuwen, maar is eeuwen later nog steeds even hartveroverend mooi.

Meer weten?
Hoek 76 - Unit 44 - Boom 2850

Ken je het verhaal van het poolschip Belgica en kapitein Adrien de Gerlache? In Boom vertellen we maar al te graag wat meer over deze boeiende geschiedenis! Bezoek het grootste sociaalmaritieme project in België, gehuisvest in de pittoreske steenbakkerbuurt in Boom.

Meer weten?