Open Monumenten

Onze talrijke erfgoedsites zijn de stille getuigen van onze geschiedenis.

Van de archeologische sites uit de Romeinse tijd tot de industriële en ambachtelijke monumenten uit de 19de eeuw. Van de militaire forten tot de belforten, stadhuizen en privéwoningen, van de kastelen en paleizen tot de kloosters, abdijen en gebedshuizen, van de molens en hoeves tot de tuinen en landschapsparken. Allemaal getuigen ze van de bijzonder rijke geschiedenis van Vlaanderen.

Heel wat erfgoedsites zijn ook open voor het publiek. Je kan de schoonheid en de historiek van deze plekken écht ontdekken, beleven en waarderen.

Klik het hartje aan en bewaar jouw favoriete bestemmingen op ‘Mijn Riebedebie’ 

Fort van Oelegem
Oelegem-Ranst

Fort van Oelegem

Kom naar Oelegem en bezoek het fort dat in het begin van WOII de zwaarst bewapende en grootste betonnederzetting van de Antwerpse buitenlinie. Ontdek niet alleen de rijke oorlogsgeschiedenis die het fort verschuilt achter zen dikke muren, maar ook zijn nieuwe bewoners!

Goorstraat 19
2520 Oelegem-Ranst
België

Meer weten
De Dolle Brouwers
Diksmuide

De Dolle Brouwers

In 1835 werd de brouwerij en stokerij gebouwd door Louis Neveljan. Vandaag wordt er nog steeds bier gebrouwen op grootmoeders wijze, de huidige brouwer is ondertussen bezig met een studie over het lokale bierverleden. Ontdek de geschiedenis en proef het lekkere bier.

Roeselarestraat 12b
8600 Diksmuide
België

Luysmolen
Bocholt

Luysmolen

Ben je benieuwd hoe een watermolen er aan de binnenkant uitziet? Of wil je graag eens kijken hoe een productieproces in zijn werk gaat? Kom dan eens een kijkje nemen in de Voorste Luysmolen!

Luysenweg 2
3950 Bocholt
België

Koutermolen
Sint-Martens-Latem

Koutermolen

Wie Sint-Martens-Latem zegt, denkt aan de schilders van de befaamde Latemse School. Maar wist je dat er ook een oude windmolen staat waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 14e eeuw?

Molenstraat 1
9830 Sint-Martens-Latem
België