Open Monumenten

Onze talrijke erfgoedsites zijn de stille getuigen van onze geschiedenis.

Van de archeologische sites uit de Romeinse tijd tot de industriële en ambachtelijke monumenten uit de 19de eeuw. Van de militaire forten tot de belforten, stadhuizen en privéwoningen, van de kastelen en paleizen tot de kloosters, abdijen en gebedshuizen, van de molens en hoeves tot de tuinen en landschapsparken. Allemaal getuigen ze van de bijzonder rijke geschiedenis van Vlaanderen.

Heel wat erfgoedsites zijn ook open voor het publiek. Je kan de schoonheid en de historiek van deze plekken écht ontdekken, beleven en waarderen.

Klik het hartje aan en bewaar jouw favoriete bestemmingen op ‘Mijn Riebedebie’ 

Fort van Oelegem
Oelegem-Ranst

Fort van Oelegem

Kom naar Oelegem en bezoek het fort dat in het begin van WOII de zwaarst bewapende en grootste betonnederzetting van de Antwerpse buitenlinie. Ontdek niet alleen de rijke oorlogsgeschiedenis die het fort verschuilt achter zen dikke muren, maar ook zijn nieuwe bewoners!

Goorstraat 19
2520 Oelegem-Ranst
België

Meer weten
Kasteel van Rumbeke
Rumbeke-Roeselare

Kasteel van Rumbeke

Ontdek in Rumbeke een van de oudste renaissancekastelen van Vlaanderen! Het monument bevindt zich pal in een groot natuurdomein en is de ideale plek om helemaal tot rust te komen.

Moorseelsesteenweg 2
8800 Rumbeke-Roeselare
België

Papiermolen Herisem
Alsemberg

Papiermolen Herisem

De Oude Papiermolen is een 19e-eeuwse industriële site die vandaag haar deuren weer opent. Ze hebben een uitgebreid aanbod aan activiteiten, en zelfs een 100 jaar oude stoommachine. Ooit al het productieproces van karton gezien? Dit is je kans!

Fabriekstraat 20
1652 Alsemberg
België

Stermolen en Molenhuisje
Hechtel-Eksel

Stermolen en Molenhuisje

Al meer dan 100 jaar pronkt de Stermolen, samen met het molenhuisje, in Hechtel-Eksel. Ontdek de molen en de omgeving aan de hand van gespecialiseerde gidsen, en proef heerlijke speciale streekgerechten.

Windmolenstraat z/n
3940 Hechtel-Eksel
België

De Dolle Brouwers
Diksmuide

De Dolle Brouwers

In 1835 werd de brouwerij en stokerij gebouwd door Louis Neveljan. Vandaag wordt er nog steeds bier gebrouwen op grootmoeders wijze, de huidige brouwer is ondertussen bezig met een studie over het lokale bierverleden. Ontdek de geschiedenis en proef het lekkere bier.

Roeselarestraat 12b
8600 Diksmuide
België

Brouwerij en Grand Café Remise 56
Beringen

Brouwerij en Grand Café Remise 56

Deze voormalige stelplaats voor tramstellen en locomotieven is sinds 2016 gerenoveerd en helemaal omgevormd tot een kleine brouwerij met een Grand Café. Remise 56 (wat jargon is voor stelplaats) organiseert ook rondleidingen met een gratis consumptie. Hier kan je je bier rechtstreeks van de schenktanks laten tappen.

Albert I Laan 56
3582 Beringen
België

Meer weten