20 anti-verveeltips om de laatste maand van de vakantie te overleven (deel 1)

De grote vakantie is alweer halfweg, maar dat betekent ook dat je je (klein)kinderen nog een maandje moet bezighouden. Geen inspiratie? Geen nood! Riebedebie to the rescue met deze 20 anti-verveeltips voor zowel jong als oud...

1. Doe mee aan de geleide dauwwandeling in de Voerstreek
De ochtendzon prikt door de bomen, vogels verlaten hun nest en schuwe reeën schudden de slaap uit hun lijf. Geniet van de opkomende zon, de stilte en het ontwaken van het landschap. Stap over paden bezaaid meet dauwdruppels en luister naar de eerste tekenen van een nieuwe mooie zomerse dag. Na de wandeling wacht je een stevig en gezond ontbijt om 10u in Hostellerie de Cantarel.
Op voorhand inschrijven voor deze wandeling is noodzakelijk!
Dit kan via info@voerstreek.be of +32 (0)4 381 07 36

Meer info over de Voerstreek vind je hier

2. Ga zomeren in het MOT

Reis mee naar het oude Rome! Samen maken we mozaïek, een olielamp, Romeinse lekkernijen en zoveel meer. Zoek naar de Schatten van Vlieg en speur met Molly de mot. Zomeren in het MOT is zomeranimatie voor gezinnen met kinderen van 3 tot 12 jaar. Deze jaarlijks terugkerende activiteit vindt in juli en augustus plaats aan het Guldendal op maandag, woensdag en vrijdag (behalve feestdagen).
Er zijn workshops per leeftijdscategorie op vaste tijdstippen en er is een doorlopend aanbod van 10 tot 16 uur. Vooraf inschrijven is niet nodig.
Meer info over het MOT vind je hier

3. Ga naar de Vleermuizenavond in het Rivierenhof
In de mooie, oude bomen van het Rivierenhof slapen heel wat vleermuizen. Op zaterdagavond 19 augustus krijg je de kans om deze mysterieuze insecteneters beter te leren kennen. Na een diapresentatie ga je met een vleermuisdetector op zoek naar deze vliegende zoogdieren terwijl ze jagen aan de vijvers van het Rivierenhof. Ook kinderen vanaf 7 jaar kunnen deelnemen. Voor hen is er een apart, aangepast vleermuizenprogramma dat -net zoals dat van de volwassenen- om 22u15 eindigt.
Meer info over het Rivierenhof vind je hier

4. Zoek de schatten van Vlieg in Texture
Staf Stekel, de bewoner van Texture, krijgt tijdens de grote vakantie zijn kleine neefje op bezoek. Hij heet Staf Snuffel en hij maakt zijn naam waar! Stafje is een echte snuffelaar! Met zijn fijne neus onderzoekt hij alles. Hij ruikt aan (blauwe) bloemen en herkent allerlei geurige dingen. Hij speelt met zijn vriendjes in het gras en trekt een vies gezicht bij een grote machine. Hij is vooral ook erg nieuwsgierig. Oei, ruik ik hier een zwembad? Wat is die gele vloeistof die zo stinkt? De geurtocht eindigt met een verrassing: iets om de neus eens extra mee te verwennen. Ben jij tussen 5 en 8 jaar oud en heel erg nieuwsgierig? Kom dan op verkenning in dit curieuze neuzenspel. Laat je leiden door je eigen unieke (wip)neus. Met Staf Snuffel wordt het een leuke be-neuze-nis!
Meer info over Texture vind je hier

5. Volg het Kabouterpad in Het Leen
Op stap met jonge bosonderzoekers tussen 4 en 8 jaar? Volg dan het kabouterpad. Bekijk eerst de presentatie in het bosinfocentrum, huur de tas met onderzoeksmateriaal (2 EUR / 6 personen) en opdrachten en volg deze korte wandeling (ongeveer 1, 5 km). Achteraf krijgt elke jonge wandelaar het diploma van boskabouter.
Download de activiteit hier

6. Ga de aap uithangen in de Zoo
Het hele plein voor het Rundergebouw is tijdelijk omgetoverd tot speelparadijs. Elke dag van de zomervakantie kan je hier over een apenbrug, in klimpalmbomen, je laten grimeren, je meten met de slimste aap, op de foto gaan met een reuzegrote Matadi, knutselen of tekenen. Een Apenspeelplein waar je een echt apendiploma kan verdienen! Liever leren dan spelen? Kom dan alles te weten over mensapen tijdens een rondleiding met gids of schrijf je in voor een les tai-chi of een workshop boetseren.
Meer info over de Zoo vind je hier

7. Ga feesten in de Abdij
Het festival Feest in de Abdij dompelt je onder in een gezellig middeleeuws sfeertje, en dat twee dagen lang! Met op vrijdagavond 11 augustus live muziek door La Horde en Ambrazar, middeleeuwse ambachten en een mystieke vuurshow door Mondria.

 Op zaterdagnamiddag 12 augustus is er onder andere een roofvogeldemonstratie, boomklimmen, zwaardvechten en middeleeuws theater door Hilaria! 

Vrijdag 11.08 tussen 19 en 23 uur. Zaterdag 12.08 tussen 14 en 18 uur. 
Meer info vind je hier

8. Ga mee op sprookjes-of heksenwandeling
In het autovrije park van Tervuren vertelt de gids spannende sprookjesverhalen. De kinderen worden hierbij actief betrokken en mogen zich verkleden met kostuums uit de verkleedkoffer.
Wanneer? 2 & 16 augustus - van 14u tot 16u
Reserveren verplicht bij Visit Tervuren en vertrek aan het vrijetijdscentrum De warandepoort


9. Ga op schattenjacht in Tervuren
Tot en met 31 augustus organiseert de bib i.s.m. Visit Tervuren een zomerse zoektocht in Tervuren. Vlieg en verzamel drie geurpakjes boordevol spelletjes. Vind jij een schatkist, dan beleef je een heus geuravontuur en maak je kans op prachtige prijzen.  Daarnaast is er ook een zoektocht in het centrum van Tervuren. Het deelnameformulier is vanaf 1 juli te verkrijgen aan de balie van het vrijetijdscentrum. Deelname is gratis. Ook in het park van Tervuren kan je gaan speuren. Visit Tervuren ontwikkelde een kindvriendelijke fotozoektocht.
Meer info vind je hier


10. Beleef een unieke ervaring met wetenschap en technologie
Fietsen op een kabel op vijf meter hoogte? Zelf een vliegtuig veilig aan de grond zetten? Een dutje doen op een spijkerbed? Wandelen op de ‘maan’? Je beleeft het allemaal in Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie. Kijken en afblijven? Niets van! Technopolis is een doe-centrum waar je je uitleeft met meer dan 350 interactieve opstellingen. Je voelt, probeert en ervaart alles helemaal zelf. Want wat je zélf doet, begrijp je beter. Zo leer je op een toffe, spannende manier iets bij over wetenschap en technologie.
Meer info over Technopolis vind je hier

Benieuwd naar meer anti-verveeltips? Kom later deze week nog eens piepen want dan geven we jullie nog eens 10 tips mee!