Slotweekend Wapenstilstand - Na 4 jaar is er Hoop op vrede

De gemeente Tervuren herdenkt wat Tervuren, Duisburg, Vossem en Moorsel 100 jaar geleden ondergingen. Heel wat activiteiten zijn reeds achter de rug en we kijken heel erg uit naar het slotweekend en enkele activiteiten die nadien volgen. In het slotweekend is er een heus bevrijdingsfeest met livemuziek en nemen we afscheid van het Maaiveld met een nocturne. Deze herdenking is een samenwerking van het gemeentebestuur met de werkgroep Groote Oorlog van de cultuurraad en verschillende verenigingen. Met speciale dank ook aan de Provincie Vlaams-Brabant.

 

TENTOONSTELLING: De Heemkundige Kring van Tervuren belicht het einde van de Groote Oorlog 1914 – 1918

Datum: van maandag 10 oktober tot donderdag 10 januari 2019 (tijdens de openeingsuren)

Plaats: CC De Warandepoort - Markt 7B, 3080 Tervuren

De Heemkundige Kring beschikt over een groot archief van foto’s, documenten en voorwerpen over de Groote Oorlog.

In dit herdenkingsjaar 2018 heeft de Kring een tentoonstelling opgezet die belicht hoe het (toen) landelijke Tervuren door de oorlog hard werd geraakt, zelfs al hadden er hier geen gevechten plaats.

De tentoonstelling richt de aandacht op de belevenissen van een aantal Tervurenaars tijdens de Groote Oorlog, zowel in Tervuren zelf als aan het front.  Zij kunnen model staan voor om het even welke gemeente van toen.

De uitgebreide herdenkingen na de oorlog komen eveneens aan bod, met de vreugde om het einde van de ellende, maar ook de droefheid om hen die niet, of verminkt, terugkeerden.

Dankzij de vele foto’s, voorwerpen en filmfragmenten wordt een levendig beeld geschetst van deze belangrijke gebeurtenis.

De tentoonstelling richt zich tot jong en oud, en is perfect combineerbaar met een wandeling langs de plaatsen die een rol speelden in de Groote Oorlog. Alle aspecten komen hierbij aan bod, zowel de belevenissen van de burgerwacht, de voedselbevoorrading, de gewondenverzorging als een militaire kazerne met de kapitein die er zijn naam aan gaf en zelfs spionnen. (Bvb: 1u 15’ tentoonstelling, 45’ wandeling in Tervuren Centrum).

De tentoonstelling loopt van 10 oktober 2018 tot 10 januari 2019 in de tentoonstellingsruimte van CC De Warandepoort, tijdens de openingsuren. Er zijn groepsbezoeken mogelijk. De kostprijs is € 65.

Geleide groepsbezoeken, ook buiten deze uren zijn mogelijk via 02 766 53 40 of toerisme@tervuren.be.

Er is ook een voorstelling over de EXPO op vrijdag 26 oktober 2018 om 20u in de theaterzaal van CC De Warandepoort.

Meer info: www.heemkundetervuren.be

SLOTWEEKEND WAPENSTILSTAND: Concert Chapelle de Lorraine 'Requiem' van Fauré

Datum: vrijdag 9 november 2018 om 20.30 uur

Plaats: CC De Warandepoort - Markt 7B, 3080 Tervuren

Inkom: VVK €16.00 - KASSA €18.00

Het Kamerorkest Chapelle de Lorraine werd in 1986 boven de doop-vont gehouden. De naam verwijst naar het toenmalig hoforkest van landvoogd Karel van Lorreinen in de 18de eeuw.

Dit kamerorkest bestaat uit een vaste kern van 15 strijkers en wordt aangevuld naargelang de vereisten van het repertoire. Het is een vaste waarde binnen het Vlaamse koorleven als samenwerkingspart-ner bij de uitvoering van grote koorwerken.

Het vocaal ensemble Cantuva uit de Druivenstreek (Hoeilaart - Hul-denberg - Overijse) bestaat uit een 50-tal leden. Sinds de oprichting in 1995 staat het koor onder leiding van Marc Verboomen.
Het laatromantische ‘Requiem’ van Fauré, op het programma in CC De Warandepoort, is een pareltje voor koorliefhebbers. Een ideaal programma om het einde van de Eerste Wereldoorlog gepast en eer-vol te herdenken.

Meer info & tickets: www.dewarandepoort.be

SLOTWEEKEND WAPENSTILSTAND: Toneelopvoering Willen is Kunnen 'Mijn Liefsten Jan'

Datum: zaterdag 10 november 2018 om 15 uur en om 17 uur

Plaats: CC De Warandepoort - Markt 7B, 3080 Tervuren

Inkom: €8 via www.dewarandepoort.be

Een drama door Peter Kermel in een regie van J.P. Leonard.

‘Mijn liefsten Jan’ is een realistisch stuk over twee jonge mensen tij-dens WOI die de waanzin van de oorlog aan den lijve ondervinden. Het doet ook nadenken over de absurditeit van elke oorlog. Het is een stuk met een hart, omkaderd met live muziek en projecties uit deze vuile oorlog. De opvoering is niet geschikt voor een jeugdig publiek. De op-brengst van de kaartenverkoop is ten voordele van het Woon-en zorg-project Tervuren Villa Fura vzw.

Meer info: www.facebook.com/ToneelWilleniskunnnen

SLOTWEEKEND WAPENSTILSTAND: Bevrijdingsfeest met livemuziek

Datum: zaterdag 10 november 2018 van 18 uur tot middernacht

Plaats: Café Jardin - Kerkstraat 23A, 3080 Tervuren

Inkom: gratis

Het einde van de oorlog brengt hoop. Er wordt gevierd en heel even vergeten de mensen hun zorgen en feesten ze de angst van de oorlog van zich af. Ook dit aspect van de oorlog vergeten we niet. We feesten met livemuziek en dansen zoals toen. Daarom is iedereen uitgenodigd voor het Bevrijdingsfeest in Café Jardin. We gaan die avond terug naar de jaren 20. De 8 muzikanten van Brusselse groep Emballage Cadeau brengen populaire liedjes tot leven. Ze creëren een unieke sound met teksten in Vlaams-Brabantse volkstaal begeleid door trekzak, mandoline en viool. Wie wil, mag de beentjes losgooien tijdens een dansinitiatie waarin we de charleston aanleren. De dj draait plaatjes tot middernacht.
De eerste aanwezigen verwelkomen we met een gratis drankje.

Programma:
18.00 DJ Monjazz
20 uur Emballage Cadeau
21 uur Dansinitiatie Charleston
22 uur DJ Monjazz

Meer info: tervuren.be

SLOTWEEKEND WAPENSTILSTAND: 11 novemberviering in Duisburg

Datum: zondag 11 november 2018 start om 9 uur

Plaats: Kerk Duisburg

Met medewerking van het koor Allegro , K.H.Sint-Katharina , de Sint - Annaschool , de Oudstrijdersbond en andere Duisburgse verenigingen wordt wapenstilstand herdacht.
Afspraak om 9 u aan de Sint - Annaschool. Daarna gaat de herdenking verder aan het WOI monument en volgt er een viering in de kerk.
Nadien wordt er een receptie aangeboden door de parochie.

Meer info: frans-jozef.sterckx@telenet.be

SLOTWEEKEND WAPENSTILSTAND: 11 novemberviering

Datum: zondag 11 november 2018 om 16 uur

Plaats: Monument van de onbekende soldaat - Kerkstraat, 3080 Tervuren

Op 11 november 1918 om 5 uur ‘s nachts werd de Duitse capitulatie getekend. Om 11 uur ging wapenstilstand in.
Daarmee kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog.
Nu, 100 jaar later, herdenken we dit moment. Na deze jaarlijkse her-denking sluiten we aan bij het afscheid van het Maaiveld.

Meer info: www.tervuren.be

SLOTWEEKEND WAPENSTILSTAND: Afscheid van het Maaiveld

Datum: 9, 10 en 11 november 2018 van zonsondergang tot 20 uur

Plaats: Panquinkazerne Sint-Hubertussite, Rijkunstdreef, Ingang Kasteelstraat Tervuren

We nemen gepast afscheid van het Maaiveld en de klaprozen.
Je kan het kunstwerk voor een laatste keer bewonderen of nog eens door de loopgraaf wandelen. Een serene verlichting ver-sterkt door klank- en vuurperformance zal het kunstwerk en de kazerne zelf in een prachtige sfeer onderdompelen. Je kan de site zowel op vrijdag- als op zaterdagavond op eigen tempo be-zoeken.

Op zondag is er dan de apotheose van het afscheidsmoment met oa. een taiko-performance met Noémie Schellens.
Iedereen is welkom om samen het herdenkingsjaar vredevol te komen afsluiten.

Meer info: www.visittervuren.be