Werken in...het MOT Grimbergen

In dit doe-museum, midden in het groen en vlak bij Brussel, ontdek je al wat aangedreven wordt door water, wind en spieren! Hun drie afdelingen, met enkele van de mooiste monumenten van Grimbergen, ontvangen je graag voor een dagje leerrijke ontspanning. Er valt heel wat te beleven in het MOT...Florence Van Driel is publieksmedewerker in het MOT en zij verklapte ons maar al te graag hoe leuk het is om te werken in zo'n fijne omgeving...

Wat doe je precies in het MOT?
Mijn voornaamste taak is het bekendmaken van het MOT en de activiteiten van het museum. Dat betekent dat ik onze website up to date houd, ervoor zorg dat onze maandelijkse nieuwsbrief vertrekt, onze Facebookpagina voed, persberichten verstuur, aan het driemaandelijks infomagazine van de gemeente meeschrijf,… We proberen zoveel mogelijk in huis te verwezenlijken!

Ik sta dus ook in voor het ontwerp van onze flyers, folders, affiches, advertenties, infoborden,… Samen met ons team organiseer ik mee evenementen zoals Erfgoeddag en Open Monumentendag. Daarnaast zorg ik ervoor dat de groepen die het museum bezoeken een mooie dag beleven door een programma op maat uit te werken en ben ik de contactpersoon voor de gidsen, onze molenaars en smeden. Ik ben ook de contactpersoon voor studenten die het museum tijdens de weekends bemannen. Mijn taken zijn dus erg gevarieerd en daar houd ik van!

Hoe ben je hier terecht gekomen?
Voor ik bij het MOT werkte, volgde ik het museum in het infomagazine van de gemeente. Ik vond de werking interessant en het project Red de bakovens! boeide me. Toen ik afstudeerde als master in de Kunstwetenschappen en Archeologie heb ik me spontaan aangediend en hieruit vloeide een tijdelijke samenwerking: ik mocht starten als projectmedewerker van het project Wat met de waterput? Toen in die periode mijn voorganger vertrok, heb ik mijn kans gewaagd om voor de functie van publieksmedewerker te solliciteren.

Hoe ziet een werkdag in het MOT eruit?
Doordat de jobinhoud erg gevarieerd is, zijn er weinig constanten. Elke dag en elk seizoen is anders! Nu, in het voorjaar, ligt de focus op de bekendmaking van Zomeren in het MOT, dat is animatie voor gezinnen met kinderen tijdens de zomervakantie, de bekendmaking van de Does, dat zijn workshops voor volwassenen, het opvolgen van de Stage bouw zelf je oven, waarbij de deelnemers zelf hun bakoven leren bouwen en de coördinatie van de jobstudenten.

Werken op zo’n mooie locatie lijkt een magische job, wat vind je er zo fijn aan?
Ja, een prachtige locatie, he! Mijn bureau is gevestigd in één van de drie afdelingen die het museum rijk is, in het groene Prinsenbos, vlakbij het rustige dorpscentrum van Grimbergen en toch heel erg dicht bij Brussel.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die je moet hebben om hier te kunnen werken?
Wellicht is een van de belangrijkste aspecten deadlines opvolgen en niet uit het oog verliezen. Daarnaast zijn organisatie, klantvriendelijkheid en behulpzaamheid uiteraard ook belangrijk.

Wat is het moeilijkste?
Inspelen op ontwikkelingen binnen de media, die constant wijzigen. Toen ik in 2009 startte bij het MOT, stonden verschillende media nog in hun kinderschoenen of bestonden ze nog niet eens. Toen hadden we nooit gedacht aan een Youtube-kanaal, promofilmpjes, timelapse,…

Combineer je deze job nog met iets anders?
Ik werk deeltijds bij het MOT. Daarnaast ben ik ook werkzaam op de dienst Personeel en Organisatie van de gemeente Grimbergen

Waar haal je het meeste voldoening uit?
De lovende woorden van onze bezoekers, die reacties achterlaten in ons gastenboek, per mail, per brief,…

Heb je nog een leuk weetje over het het MOT?
Deze zomer hebben we weer vanalles in petto. Voor de volwassenen zijn er de Does. Dat zijn workshops rond allerlei leuke onderwerpen. Zo kan je bijvoorbeeld leren vuur maken zonder lucifers, leren weven, je baard leren scheren met een scheermes,… En voor de kinderen is er Zomeren in het MOT, die deze zomer in het teken van de Vikingen staat! De kinderen kunnen tijdens workshops een schild maken, bakken, juwelen maken,… Ik zou zeggen: deze zomer allen hierheen!

Ik wil ook werken in het MOT, hoe kan ik mij kandidaat stellen?
Op dit ogenblik zijn er geen vacatures. Je inschrijven op onze maandelijkse nieuwsbrief is de beste manier om op de hoogte te worden gebracht.

Tot slot, waar ging jij als kind graag op daguitstap?
Ik had niet bepaald één favoriete plek. Ik heb wel een leuke herinnering aan een museum in het Brusselse waar ik koekjes mocht maken, aan de dinosauriërs in het Museum voor Natuurwetenschappen, aan de zoo,…

ONTDEK HIER ALLES OVER HET MOT!