Zet het belevingscentrum 1302 in Kortrijk maar snel op je to do!

Nu de examens van de tieners achter de rug zijn, kunnen we terug op pad. Iedereen is weer gelukkig en tevreden. Laat ons zeggen dat het flink kriebelt om eropuit te trekken!

En waar kunnen we beter onze uitstapkriebels terug oppakken, dan in onze eigen stad Kortrijk. Met een heus streepje geschiedenis dan nog. Het stukje geschiedenis waar iedereen Kortrijk onmiddellijk aan linkt. Weet je al waar we het over hebben? Rarara …

De Guldensporenslag

We hebben het natuurlijk over de Guldensporenslag die in 1302 op de Groeningekouter net buiten de stadsmuren plaatsvond. Tot voor kort kon je voor dit stukje geschiedenis terecht in het museum 1302. Maar deze museumsite in het Begijnhofpark ondergaat een serieuze metamorfose en wordt langzaam getransformeerd in het nieuwe Abby, gericht op hedendaagse kunst. Voor de geschiedenis van 1302 moeten we naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk 200m verder op trekken.

Met veel plezier duiken we daar in de geschiedenis van onze stad.

Centrum

We trekken naar het hartje van het historisch centrum, naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Toepasselijker kan deze locatie van het nieuw belevingscentrum 1302 niet zijn. Het oudste deel van de kerk dateert namelijk van uit die tijd. Tjaka. Great match!

Het belevingscentrum gaan we zelfs gewoon lekker gratis binnen. Geen reservatie nodig, geen ticketje nodig, altijd welkom dus (tenzij er een eredienst bezig is).

Eenmaal binnen snuiven we niet alleen de sacrale sfeer van de majestueuze  kerk op, maar we worden meteen aangetrokken door de grote projectie in een van de rechtse zijbeuken die ons per direct meenemen naar het begin van de 14de eeuw.

Daarna is het kiezen… ofwel richting gravenkapel waar de echte beleving van 1302 te zien (en te horen) is; ofwel richting de rondgang rond het altaar waar de veldslag verduidelijkt wordt.

We kiezen om eerst deze rondgang te doen. En die is heel leuk en origineel opgezet. Het lijkt alsof we gewoon van het ene infoschermpje naar het andere zullen gaan en steeds verdere info zullen krijgen. Maar het is veel meer dan dat.

We kunnen het verhaal van de veldslag namelijk verschillende keren doorlopen: door de ogen van de Vlamingen, door deze van de Fransen en tenslotte op een meer objectieve manier. Elke partij op het strijdtoneel heeft, net als in elk conflict, zo zijn eigen versie van de werkelijkheid. Zeker een meerwaarde dat dit zo aangepakt is.

1302 Kortrijk
1302

Vlamingen tegenover Fransen

Aan - letterlijk - de ene kant wordt dus het verhaal van de Vlamingen verteld: De Vlamingen die in de nasleep van de Brugse Metten schoon genoeg hadden van de Franse overheersing. Zij wilden de Fransen weg, weg uit Vlaanderen en dus ook weg uit Kortrijk. Want jawel, in het Kasteel van Kortrijk zaten er nog Franse ridders. De armere Vlaamse boeren trokken alzo naar het slagveld met alles wat ze in handen konden krijgen van wapens, waaronder speren en – natuurlijk – hun goedendag.

Aan de andere zijde wordt het verhaal van de goed bewapende Franse ridders verteld. Zij gingen de opstandige Vlaamse boeren eens goed tonen wie hier de baas was. Ze dachten er een snelle veldslag van te maken, maar hebben zich serieus mispakt aan de unieke locatie van het strijdtoneel: dicht bij de stad én op een veld omringt door... water… en laat nu net dat water hun grootste vijand geweest zijn.

Tenslotte vinden we de feitelijke waarheid in het midden. Letterlijk en figuurlijk dus ligt de waarheid in het midden tussen de Franse versie en het Vlaamse verhaal. We krijgen het objectieve relaas van de veldslag. Via een leuke lichtprojectie ziet we de verschillende troepenbewegingen.

Kist van Oxford

Volledig ondergedompeld in de sfeer van 1302, trekken we verder rond het altaar van de kerk. Daar zien we centraal achteraan dé kist van Oxford staan blinken. Fantastisch toch dat Oxford deze houten kist, een uniek stuk versierd met taferelen uit de guldensporenslag aan Kortrijk heeft uitgeleend. Top! Wist je trouwens dat de kist van Oxford door de Engelsen de Chest of Courtrai genoemd wordt ?

Kist van Oxford
Kist van Oxford

Wat is waar?

In het laatst deel van de rondgang worden we nog met de neus op de feiten gedrukt. Weten we wel waarom we die guldensporenslag zo belangrijk vinden? Is dat wel terecht? Welke rol heeft Conscience met zijn ‘Leeuw van Vlaanderen’ uit 1836 hierin gespeeld? En hoe zit dat nu ook al weer met het schilderij van De Keyzer uit 1834? Heeft dat misschien niet allemaal te maken met het creëren van een eigen identiteit na het ontstaan van België? Is het dan wel de Leeuw van Vlaanderen? Tot onze verbazing worden we dus uitgenodigd om kritisch na te denken over de geschiedenis. Maar dat is voor later, want we haasten ons nog snel naar de prachtige gravenkapel.

Gravelkapel

In deze wondermooie Gravenkapel, gebouwd in opdracht van Lodewijk van Male in de 14de eeuw naar het voorbeeld van Sainte-Chapelle te Parijs , vleien we ons op de knusse rode bank. Elk half uur gaan de luiken voor de glasramen dicht en wordt deze kapel ondergedompeld in het strijdgewoel. Het is de warme stem van Chris Lomme die ons tijdens het verhaal op sleeptouw neemt. Geen paniek, het geluid schalt niet in de kapel, want we krijgen elk een eigen hoofdtelefoon. En toegegeven, het is super meeslepend. We komen letterlijk ogen te kort.

We blijven na de voorstelling met alle plezier nog eventjes in de Gravenkapel rondhangen om alle portretten van de graven van Vlaanderen te bewonderen.

Echte kerk

Voor alle duidelijkheid, de Onze-Lieve-Vrouwekerk is niet ontwijd. Dit betekent dat er nog steeds misdiensten gehouden worden. Hierdoor kan het zijn dat je misschien een uurtje moet wachten op naar het belevingscentrum 1302 te bezoeken. Geloof ons, het is meer dan het wachten waard!

Gravenkapel Kortrijk
Gravenkapel
Belevingscentrum 1302 Kortrijk
Belevingscentrum 1302 Kortrijk

Wat vonden de tieners ervan?

Het is altijd leuk om tieners op hun manier te zien duiken in de geschiedenis. Het leuke aan dit kleine belevingscentrum is dat alles kan en niets moet. Je hoeft niet alles te lezen op de schermen. Je kan het speels houden door een quiz te doen, of je kan dieper graven door alle onderdelen uit te pluizen. Ze kunnen ook gewoon niets lezen en gewoon kijken naar de projecties en in de kijkers naar de filmpjes kijken. Hoe leuk is dat. Iedereen kan oppikken wat hij leuk vindt en zo gaat iedereen met een stukje geschiedenis terug naar huis.

Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.