1000 Canadese vlaggen voor 1000 gesneuvelde Canadese soldaten

Het is bijna tijd voor de WO II-herdenkingsplechtigheden in Knokke-Heist. Dit jaar verwelkomt het For Freedom Museum meer dan 100 Canadese militairen, leraren en studenten die deelnemen aan de evenementen in de badplaats en bij hun Zeeuwse buren.

Een van de hoogtepunten is de Canadese Bevrijdingsmars op zondag 5 november. Deze mars voert je over een afstand van 33 km, van Hoofdplaat tot Knokke-Heist, langs het strijdtoneel waar de Canadese bevrijders in oktober 1944 dapper vochten.

In die oktoberdagen, onder barre weersomstandigheden, werd hevige strijd geleverd en werden buitengewone offers gebracht, zowel door de militairen als de burgerbevolking. De bevrijding van onze streek eiste het leven van duizend Canadese en geallieerde soldaten, veelal jonge mannen, die nu hun laatste rustplaats hebben op het Canadian War Cemetery in Adegem.

Hoe kunnen we de gesneuvelde bevrijders beter herdenken en eren dan door hun nationale vlag, de "Maple Leaf", te hijsen?

Dit alles begon in 2008, toen het For Freedom Museum nog volop in opbouw was. Burgemeester Graaf Leopold Lippens en Eerste Schepen Maxim Willems, beiden inmiddels overleden, stonden vanaf het allereerste moment achter dit initiatief. Knokke-Heist zou massaal worden versierd met de Maple Leaf-vlag.

Nu, in het zestiende jaar van deze actie, met meer dan 1200 Canadese vlaggen die de inwoners reeds hebben aangeschaft, roepen ze opnieuw de bevolking op om gevels, balkons en tuinen te decoreren met de gedenkwaardige Maple Leaf-vlag, als teken van respect voor de offers van weleer.

Knokke-Heist wordt opnieuw Maple Leaf City, en dat maakt hun bijzonder trots als inwoners. Ze laten de Canadese vlag wapperen van zaterdag 28 oktober tot 11 november. Doe mee en toon uw respect voor onze Canadese bevrijders!