Presentatie ‘Sacred Books XR’ in het Karmelietenklooster in Brugge

‘Sacred Books XR’ is een deelproject van ‘Sacred Books | Secret Libraries’ en vat scenes uit het religieuze leven in Extended Reality. Met de keuze om nieuwe technologieën te integreren, wil Sacred Books het bezoek aan het klooster blijvend aantrekkelijk houden, ook wanneer de religieuzen niet altijd of niet meer aanwezig of beschikbaar zijn voor de bezoekers.

Er zijn ook enkele kloosterlingen 3D-gecapteerd. Zij vertellen het verhaal van hun roeping, hun intrede en hun leven als Karmeliet. Tenslotte is ook een kloosterling als een interactieve holografische getuige gerealiseerd: de bezoeker kan hem vragen stellen en de getuige geeft een antwoord.

De XR-beleving voegt een laag toe aan de eerste beleving van Sacred Books, met name het geleide bezoek aan het klooster. De XR-beleving vervangt de persoonlijke begeleiding op geen enkele manier. De gids integreert de verschillende items wel in zijn verhaal.

Er is geen enkel ander project waarin de thematiek van religieus en spiritueel erfgoed via de technologie van Extended Reality ontgonnen en ontsloten wordt. Hiervoor werkte Sacred Books samen met het Brugse bedrijf AlfaVision (*).

‘Sacred Books XR’ is gerealiseerd met de steun van de Provincie West-Vlaanderenen en Westtoer. De presentatie vindt plaats in aanwezigheid van Sabien Lahaye-Battheu (gedeputeerde van de Provincie West-Vlaanderen en voorzitter Westtoer), Mieke Hoste (schepen van toerisme van de Stad Brugge) en Nico Blontrock, schepen van cultuur van de Stad Brugge.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde toerisme en recreatie en voorzitter Westtoer: “Vanuit de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer werd in 2020 een nieuw reglement gelanceerd om innovatieve, toeristische initiatieven te ondersteunen. Hiermee willen we de beleving in West-Vlaanderen verhogen en ervoor zorgen dat bezoekers een onvergetelijke ervaring meemaken. Projecten die de identiteit van de regio versterken, kregen hierbij de voorrang. Het project ‘Sacred Books XR’, een uitbreiding op het bestaande project ‘Sacred Books | Secret Libraries’, kan op onze ondersteuning rekenen omdat het een unieke en nooit eerder geziene manier is om in contact te komen met de kloostergemeenschappen en dit op de erfgoedplekken zelf.” |

sacred books