Connectie tussen de prachtige natuur en het lokale mijnverleden

Waar zich oorspronkelijk de mijn van Eisden bevond, is nu het prachtige Nationaal Park Hoge Kempen gevestigd. Na de sluiting van de mijn in 1987 werd ervoor gekozen om de originele gebouwen te behouden. Het resterende mijnpatrimonium wordt ondertussen beschouwd als beschermd monument. De omliggende natuurgebieden worden onderhouden als prachtige plekken om te ontspannen.

 

Nationaal Park Hoge Kempen

Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen, met als blikvanger het Nationaal Park Hoge Kempen. Dit 5700 ha grote natuurgebied strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As. Uitgestrekte bossen en heidevlakten, grote waterplassen en hoge toppen met eindeloze vergezichten liggen er klaar voor jouw avontuur! Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor het beheer van deze natuurlijke parel.

Prachtig panorama

Beklim de trappen van de schachtbok tot op 24m en krijg als beloning een uniek zicht op de site en haar omgeving. Daarnaast zijn in het Nationaal Park Hoge Kempen zijn een aantal heuvels ontstaan door de steenkoolontginning. Ze zijn een levendige herinnering aan het mijnverleden, en bieden op dit moment een prachtig uitzicht over de omliggende gebieden.

Rangertocht

Ga met een groep op stap in het prachtige natuurgebied, laat een gids je alle verhalen uit het verleden vertellen op een prachtige rangertocht. 

Ben je jarig? Ga samen op pad met een Ranger en beleef de natuur op zijn best: een combinatie van een stukje wandelen met veel opdrachten en spelletjes.

Een voorsmaakje

Ontdek in deze video wat Terhille (vroeger 'Connecterra') jou te bieden heeft. Het mooiste panorama van Vlaanderen wacht op jou…

Schachtbok

Het huidige gebouw is een reconstructie uit de late jaren '90: de restauratiekosten van de originele constructie waren te hoog en daarom werd gekozen voor nieuwbouw in plaats van herstelling. Beide schachtbokken zijn tot eind 1987 in gebruik gebleven. Ze zijn 45m hoog en het schachtwiel bevindt zich op 34,5 m hoogte. Je kan de trappen van de schachtbok beklimmen tot op 24m hoogte, om de nabije omgeving van Connecterra vanuit een andere hoek te bekijken.

Eindeloos wandelen

Zin om de benen te strekken? Er lopen door Connecterra verschillende wandelpaden: het ene pad nog mooier en spectaculairder dan het andere. Ontdek de verschillende wandelingen.

Terras en speelput

De Speelput is een ruime speeltuin met speeltuigen voor zowel kleine als grote kinderen. De speeltuin ligt vlak naast het terras zodat je gemakkelijk een oogje in het zeil kan houden terwijl de kinderen zich amuseren.

Geniet van een hapje en een drankje, terwijl je (klein)kinderen spelenderwijs meer leren over het Nationaal Park en het typische mijnverleden van de streek.

Field Research Centre (FRC)

Vanuit een gedeelde bezorgdheid over het behoud van het Nationaal Park werd er in 2010 een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM vzw) en de Universiteit Hasselt. De Hoge Kempen, met in het bijzonder het gebied in en rond de Mechelse Heide, vormt een bekende NATURA 2000 site. Het Europees netwerk Natura 2000 omvat in totaal meer dan 1000 beschermde diersoorten en meer dan 200 biotopen.

Samen met vele vrijwilligers, parkrangers en studenten beoogt de UHasselt de opvolging, sensibilisering en ondersteuning van een zo ruim mogelijk onderzoek rond biodiversiteit.